Türkiye'nin kredi notu 1994 yılından bu yana ilk defa yatırım yapılabilir seviyeye çıktı.
Fitch Ratings Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden notunu (IDR) yatırım yapılabilir düzeye yani, BB+’dan BBB- ‘ye yükseltti. Fitch Türkiye’nin yerli para cinsinden uzun vadeli notunu ise BB+’dan BB’ye çıkardı.
Uzun vadeli not görünümünü “İstikrarlı” olarak eden Fitch, Türkiye’nin yabancı para cinsinden kısa vadeli notunu ise B’den F3’e yükseltti. Ülkedeki firmaların kredi notunu anlamına gelen Country Ceiling notu ise BBB-‘den BBB’ye çıkarıldı. Country Ceiling notu o ülkenin yerel para cinsinden kredi notunu aşamıyor.
DERECELENDİRME GEREKÇESİ
Fitch’ten yapılan açıklamaya göre kredi notunun yatırım yapılabilir dereceye çıkarılması, ekonomi yumuşak inişe yönelirken; ılımlı ve azalan bir kamu borç yükünü, güçlü bankacılık sistemini, olumlu orta vadeli büyüme beklentilerini ve görece varlıklı ve çeşitlilik sahibi bir ekonomi dahil bir kredi genişlemesini destekleyen, kısa vadeli makro finansal risklerdeki rahatlamanın bileşimini yansıtıyor.
Fitch Türk ekonomisinin sürdürülebilir büyümeye dönüş yolunda olduğuna inandığını açıkladı. Türkiye’nin cari işlemler açığını daralttığını, enflasyonu 2011’deki aşırı ısınmadan sonra düşürdüğünü belirten Fitch, GSYİH’nin 2012’deki yüzde 3’lük düzeyden, 2013’te yüzde 3.8’e yükseleceğini, 2014’te ise yüzde 4.5’a çıkacağını öngördü. İşsizlik 11 yılın en düşük rakamlarına gelirken böylesi bir dengelemeyi, güçlü ticaret performansıyla, ekonomik durgunluk olmadan başarmanın gelişmiş bir ekonomik esneklik ve dayanıklılığa işaret eden Fitch şunları kaydetti: “Fitch ekonominin benzer yatırım derecesine sahip olanlardan daha oynak kalacağını beklemekte ancak ülke kredi değerliliğinin şoklara karşı daha esnek hale geleceğine inanmaktadır. Bazı konularda bir dış finansman şoku ve ekonomik durgunluk olasıdır. Ancak ajans ülkenin güçlü ülke, banka ve hanehalkı bilançolarna inanmakta ve ekonomik ve döviz kuru esnekliğinin, daha büyük bir finansal krize genişleyecek şoklara karşı önemli tampon oluşturduğuna inanmaktadır.”
100 MİLYAR DOLAR GELİR
OYAK Yatırım Makro Ekonomik Araştırmalar'ın yayınladığı analize göre Türkiye'nin not arttırımı olmaması durumunda 65 milyar dolar yabancı sermaye çekebilecekken, not arttırımıyla birlikte 2013-2023 yılları arasında yıllık ortamalama 75 milyar dolar fon girişi sağlayabilecek. Bu da 10 yılda 100 milyar dolar civarında ekstra sermaye girişi anlamına geliyor.
VOB TARİHİ ZİRVEDE
Fitch’in not kararının ardından Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nda (VOB) 2012 Aralık vadeli endeks kontratı tarihi zirvesi olan 93 bin puanı gördü.
Fitch’in açıklamalarının ardından 93.000’e kadar yükselen endeks kontratı şu dakikalarda 92.200 - 92.300 seviyelerinde dengelendi.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi ise, önceki ikinci seans kapanışına göre 390,29 puan artarak günün ilk yarısını 71.812,90 puandan tamamladı.
FAİZ VE DÖVİZ GERİLEDİ
Kararın ardından tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 6,98 seviyelerinden yüzde 6,80’e kadar geriledi. Bankalararası piyasada dolar 1,7816 liraya, Avro ise 2,2795 liraya kadar geriledi.
Şu dakikalarda bankalararası piyasada doların 1,7860, Avro’nun ise 2,2865 seviyelerinde dengelendiği görülüyor.
BABACAN: GECİKMİŞ KARAR
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Fitch tarafından alınan kararın yerinde olmakla birlikte gecikmiş bir karar olduğunu belirtti. Babacan, "Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da benzer kararlarını daha fazla gecikmeden almalarını ümit ediyoruz" dedi.