Dünya genelinde 70 gazetecinin öldürüldüğünü bildiren CPJ, en ölümcül ülkenin Suriye olduğunu belirtti. CPJ, Suriye’de 29 gazetecinin görevini yaparken hayatını kaybettiğini aktardı. Sayı, Suriye’yi diğer ülkelere oranla açık ara birinci yaptı.
Raporda, Suriye, Irak, Mısır'dan sonra Pakistan, Somali, Hindistan, Brezilya, Filipinler, Mali ve Rusya’nın isimleri sıralandı. Rapora göre Pakistan ile Somali’de hayatını kaybeden gazeteci sayısı bir önceki yıla oranla ciddi oranda düştü. Gazetecilerin ölümüne sebep olarak en çok çapraz ateş altında kalmaları gösterildi. Gazetecilerin yüzde 36’sının bu şekilde öldüğü belirtildi. Hayatını kaybeden gazetecilerin yüzde 20’si tehlikeli bölgelerde görevlendirilenler.
CPJ, 2012’de 74 gazetecinin öldürüldüğünü hatırlatarak, 2013 için hala 25 gazetecinin ölümlerine neden olan gerekçenin araştırıldığını kaydetti. Elana Beiser tarafından kaleme alınan rapora göre Suriye’de geçen yıl uzun ya da kısa süreli olarak 60 gazetecinin kaçırıldığı ifade edildi. Kaçırılan bu gazetecilerin 30’undan hala haber alınamadığı kaydedildi. Gazetecilerin daha çok muhalif gruplar tarafından kaçırıldığına dikkat çekildi.
Raporda Irak’ta geçen yıl 10 gazetecinin öldürüldüğü belirtilirken, Mısır'da bu sayının 6 olduğu vurgulandı. Mısır’da seçimle iş başına gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhamed Mursi’nin darbe ile devrilmesinden sonra 14 Ağustos'ta 3 gazetecinin kolluk güçleri tarafından öldürüldüğüne işaret edildi. CPJ, Mısır’da 2011 yılında başlayan hükümet karşıtı gösterilerde 9, toplamda ise 10 gazetecinin öldürüldüğünü belirtti.
Geçtiğimiz yıl Pakistan’da 5, Somali'de 4, Brezilya'da 3 ve Mali'de 2 gazetecinin öldürüldüğünü belirten CPJ, 1992’den bu yana bu ülkelerde gazetecilerin ilk defa öldürüldüğünü not etti. Filipinler'de 3 gazetecinin öldürüldüğü, 6’sının ölümünün ise hala incelendiği aktarıldı. Meksika’da gazeteci ölüm vakalarının asıl kaynaklarının belirlenmesinin çok güç olduğunun belirtildiği raporda bu ülkede şu ana kadar tespit edilmiş bir öldürme olayının bulunmadığı vurgulandı. CPJ, 3 gazetecinin öldürülmesi olayının araştırıldığını bildirdi.
1992'den beri dünya genelinde görevi başında öldürülen gazetecilerin kayıtlarını tutmaya başladığını belirten CPJ, o tarihten bugüne bin gazetecinin öldürüldüğünü bildirdi