Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1418
EURO
38,1180
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.871,460
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
GEREKÇELİ TÜRBAN KARARINA MHP'DEN SERT TEPKİ
GEREKÇELİ TÜRBAN KARARINA MHP DEN SERT TEPKİ
 
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Anayasa Mahkemesi’nin üniversitelerde türbanın serbestini öngören anayasa değişikliği ilgili gerekçeli kararına sert tepki gösterdi. Şandır, “Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı milletin vicdanında rahatsızlık uyandırır, toplumda ayrışmaya neden olur. Anayasa Mahkemesi kararını millet adına verir. Yargının kararına saygılıyız, ama bu kararı da abartılı buluyoruz" dedi.
 
23.10.2008 - 01:12

Şandır, Meclis’te bugün TBMM Genel Kurul’da görüşülecek “Öğrenci Affına" yönelik düzenlediği basın toplantısında Anayasa Mahkemesi’nin türban düzenlemesine ilişkin anayasa değişikliği konusunda Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararına ilişkin görüşlerini dile getirdi.
Şandır, MHP olarak başından beri üniversitelerde okuyan kız çocuklarının başörtüsü taktıkları için öğrenim özgürlüklerinin kısıtlanmasına yönelik çözümünü her zeminde samimi olarak dile getirdiklerini söyledi. Şandır, bu çözümün ise bir toplumsal mutabakat Meclis çatısı altında hukuk oluşturarak bir çözüm önerisinde bulunduklarını hatırlatarak şöyle dedi:
“Bu zemini de yakaladığımız ilk fırsatta ortaya koyduk. AKP YÖK Yasası’nın geçici 17. maddesindeki düzenlemeyi yapmakta tereddüt ettiği için Yargı bu konudaki niyeti sorgulamış ve değişikliği önlemiştir. Dolayısıyla başörtüsü taktığından dolayı yükseköğrenim hakkından yararlanamayan çocuklarımızın bu sorunu mutlaka çözülmelidir. Şimdi değilse de, daha sonra mutlaka.."

"İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ TEMEL İNSAN HAKKIDIR"

Bu sorunun toplumsal bir ayrışmaya, toplumun bir değeri üzerinden ayrışıp cepheleşmeye daha sonrada çatışmaya düşmesine hiç kimsenin seyirci kalmaması gerektiğini çağrısında bulunan Şandır, herkesin sorumluluğunun gereğini yapması gerektiğini savundu.
Yargının kararlarına saygılı olduklarını belirterek, ancak bir toplumsal sorun olan ve bu sorunu çözmekle yükümlü olan bir siyasi parti sözcüsü olarak açık yüreklikle konuşmak istediğini ifade eden Şandır, “Laiklik vatandaşlarımızın din ve inanç özgürlüklerinin de teminatı olmak mecburiyetindedir. Din ve inanç özgürlüğü de bir temel insan hakkıdır. Uluslararası hukuk teminatındadır" dedi.

"KARARI FAYDALI BULMUYORUZ"

Çok temel bir hüküm olarak laikliğin, vatandaşların din ve inanç özgürlüğünün teminatı olduğunu, herkesin bunu kabul etme mecburiyetinde olduğuna dikkat çeken Şandır, “Yürütme ve yasama anayasadan kaynaklanan yetkiler millet adına kullanılmaktadır. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı millet vicdanında rahatsızlık uyandıracaktır. Başörtüsünden dolayı okuma özgürlüğü elinden alınan çocuklarımızın insanlarımızın dışlanmasına, rejime hukuka devlete toplum düzenine karşı kinlenmesine neden olan bu kararı faydalı bulmuyoruz" diye konuştu.

"ZORLAMA DEĞERLENDİRME"

Gerekçede ortaya konulan hususlarda da niyet sorgulaması olduğuna işaret eden Şandır, “Gerekçede ’Laiklik ilkesine Anayasa’nın değiştirilemez hükümlerine bir tehdit olduğu’ tanımlamasını da zorlama bir değerlendirme olarak kabul ediyorum. Benim şahsi kanaatim odur. Hiçbir şekilde başörtüsünün bir siyasi simge olarak Anayasal düzene bir tehdit unsuru kullanılmasına da MHP olarak sonuna kadar karşıyız. Ancak, başörtüsünün cumhuriyetimizin temel niteliklerine tehdit olduğunu söyleyebilmek abartılı olur, faydalı bir yaklaşım olmaz" diye konuştu.

"KORKULARIN BİZİ KUŞATMASINA İZİN VERMEMELİYİZ"

Şandır, bugün Genel Kurul’da görüşülecek Ögrenci Affı ile ilgili tasarıyı hatırlatarak şöyle konuştu:
“Herkesi affediyoruz Af yasasının görüşüldüğü bir ortamda yani işlenen kusurları unutarak af etme atifetinde bulunan bu devlet bu toplum başörtüsünden dolayı okulundan atılan çocuklara da bir atifet yapmalıydı. Onları bir tehlike olarak görmemeliydi. Başörtüsünü takan bu çocukları rejime tehlike olarak görmek rejime de haksızlık olur. Korkuların bizi kuşatmasına izin vermemeliyiz



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TÜRBAN KARARI GEREKÇESİNDE ŞOK CÜMLELER

BAŞSAVCILIK'TAN SORUMSUZ TAHRİK İÇİN İNCELEME

HAŞİM KILIÇ VE SACİT ADALI MAHKEME KARARINI ELEŞTİRDİ
»  ERDOĞAN GOOGLE KURBANI MI?
»  BAKAN ÇAĞLAYAN'A ACI HABER
»  DOLAR GÜNE ROKARLA BAŞLADI
»  "GÖKÇEK ÖNCE ADAY OLSUN"
»  YENİ HEDEFİ ATALAY
»  150 BİN OKULLU POLİSİMİZ OLDU
»  AKMAN'IN SERVETİ NE KADAR ARTTI?
»  BUGÜN SEÇİM OLSA, OBAMA BAŞKAN
»  DİYARBAKIR'DA KEDİ, ŞEHİT CENAZELERİNDE KAPLAN
»  DENİZFENERİ'NDE BELGE KARARTMA FIRSATI MI VERİLDİ?
»  AYHAN ÇARKIN HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI
»  16 MART DAVASININ ZAMAN AŞIMINA İTİRAZ
»  CEBER'İN İŞKENCECİLERİ'NE KURTULUŞ YOK
»  FİNLANDİYA TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ KUNDAKLANDI
»  MECLİS TELEKULAK KOMİSYONU ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR
»  İNSAN ORGANI ÜRETMENİN YOLU PÜSKÜRTMELİ YAZICI
»  BAYKAL'DAN KILIÇDAROĞLU'NA ANLAMLI HEDİYE
»  "TÜRKİYE'Yİ RAKI SOFRALARINDA MEZE YAPTINIZ"
»  "İŞKENCEYE HOŞGÖRÜ'NÜN BELİRTİLERİ ORTAYA ÇIKTI"
»  ERGENEKON MAHKEMESİ'NE YENİ DÜZENLEME
»  ERGENEKON SAVCILARINA DAVA
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.