Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,5630
EURO
36,5385
IMKB
9.978,000
ALTIN
3.094,470
 
Hava Durumu ANKARA
1 / 6 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Gazeteci Varlık Özmnek Yaşamını Yitirdi
Gazeteci Varlık Özmnek Yaşamını Yitirdi
 
Bir süredir Ankara'da tedavi gören gazeteci Varlık Özmenek 77 yaşında vefat etti. Özmenek, gazeteciliğin yanısıra sivil toplum kuruluşlarındaki çalışmalarıyla da öne çıkan bir isimdi.
 
20.8.2020 - 11:48

Gazeteciliğin duayen isimlerinden Varlık Özmenek, Ankara’da hayata gözlerini yumdu. Vefat haberini duyuran Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), “Bir süredir Ankara’da tedavi görmekte olan, 1980-1984 dönemi Genel Yönetim Kurulu üyemiz, meslek büyüğümüz, abimiz Varlık Özmenek hayatını kaybetti. Ailesine, yakınlarına, ÇGD camiasına, dostlarına başsağlığı diliyoruz” açıklamasını yaptı.

VARLIK ÖZMENEK KİMDİR?

ÇGD, Varlık Özmenek’in yaşamına ilişkin şu bilgileri verdi:

Varlık Özmenek, babası Hamit Özmenek’in Köy Enstitüleri kurucularından olması nedeniyle 1943 yılında Çifteler Köy Enstitüsü’nde doğdu. İsim babası, Köy Enstitülerinin unutulmaz öğretmeni Rauf İnan oldu. İnan’ın ‘Varlığı Türk varlığına armağan olsun’ diyerek verdiği ‘Varlık’ ismi hayatı boyunca yazın ve düşün dünyasına harcadığı emeklerin pusulası, Köy Enstitüleri de kıymetlisi oldu. Hatta mesleğe de 1963 yılında Köy Enstitüleri’nin İmece dergisinde başladı.

CANLI YAYINI KESİLEREK, TRT’DEN GÖNDERİLDİ

Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik Yüksek Okulu’ndan mezun olan Özmenek, 1967 yılında Mahmut Tali Öngören’in öncülüğünde başlatılan TRT Televizyonu’nun kurucu kadrosunda yer aldı. Atatürk’ün isteği üzerine Rus yapımcılar tarafından çekilen; ancak TRT’de gösterildiği sırada dönemin TRT Genel Müdürü tarafından canlı yayını kesilerek yasaklanan “Türkiye’nin Kalbi Ankara” belgeseli yüzünden işine son verildi. Özmenek, o zamanları şöyle anlatmıştı: “Bu film yasaklandı. Yayın sorumlusu olarak ben ve dönemin Televizyon Program Dairesi Başkanı Mahmut Tali Öngören cezalandırıldık, disiplin cezalarına çarptırıldık. ‪12 Mart muhtırasında da bu ve benzeri programların yayınlanmasına imza attığımız gerekçesiyle de televizyondan atıldık.”

Bir daha televizyon yayıncılığına dönmeyen Özmenek, 1973 yılında Köy Enstitülü Kemal Bayram Çukurkavaklı’nın kurduğu Yenigün Gazetesi’nde Rıfat Ilgaz, Turhan Selçuk, Mehmet Kemal, Sevgi Sosyal, Örsan Öymen, Dursun Akçam, Hasan Hüseyin, Talip Apaydın, Hüseyin Baş, Fakir Baykurt ile beraber çalıştı. Daha sonra değişik gazete (Yeni Ortam, Hürriyet, Politika, Vatan, Görev, Dünya, Şenola, Aydınlık, Demokrasi, Ülkede Gündem), dergi (İmece, 7 Gün, Yürüyüş, Adımlar, İlke ve Bilim ve Sanat), ajans (İSTA, THA, ANKA) ve radyolarda (WDR, NOS, NPS, Sweden Radio TV, Danimarka, Norveç, Belçika, Berlin Radyoları Türkçe Redaksiyonları ve Radyo Mozaik) görev yaptı. Bir zamanlar Türkiye’nin ‘gazetecilik okulu’ olarak da bilinen Anka Ajansı’nda yıllarca Yazı İşleri Müdürlüğü ve Dış Yayınlar Yönetmenliği yaparak onlarca değerli gazetecinin yetişmesinde önemli bir rol oynadı.


 
Türkiye’nin tek kanallı yıllarında Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk göçmenler, anavatanda neler olup bittiğini radyodan onun sesinden dinlediler. Türkiye’nin demokrasi ve insan hakları mücadelesine de hep destek verdi. ‪12 Eylül Askeri Darbesi’nden sonra çıkan ilk sivil dergi olan ve 99 sayı basılan Bilim ve Sanat dergisinin Genel Yayın Yönetmeni olarak, yasaklı döneminde Süleyman Demirel ile ilk söyleşiyi yaptı.

KİTAPLAR DA YAZDI

Gazeteciliğe başladığı 1963’de Türkiye İşçi Partisi’ne de üye olan Özmenek, aynı anda 32 ayrı sivil toplum kuruluşunda çalışmalar yürüttü. Hayatı boyunca da sivil toplumun gelişmesi için birçok derneğe üye oldu. Çağdaş Gazeteciler Derneği, Ankara Film Festivali, Türk Dil Derneği bunlardan sadece bir kaçıydı. Özmenek’in İşte Sovyetler Birliği, Medya Terörizm ve Büyük Soygun’da Medya adında kitapları da bulunuyordu. Özmenek, sürekli basın kartı sahibiydi. Kendisi, Çağdaş Gazeteciler Derneği 1979 Yılın Gazetecisi, 1998 Çağdaş Gazeteciler Derneği Mustafa Ekmekçi Emek Ödülü, Medya Radyo Televizyon Gazeteciler Sendikası 2000 yılı İletişim Özgürlüğü Ödülü, 2016 İLEV Meslekte 50 Yıl Ödülü gibi ödüllere layık görülmüştü.

Basın dünyasına yaklaşık 50 yıl emek veren Varlık Özmenek, Spiker Aylin Özmenek ile evliydi. Özmenek’in Aslı ve Elif adında iki kızı, Deniz, Asya ve Kuzey adında da üç torunu var. Özmenek, iş dünyasının bilinen isimlerinden Nurol Holding Yönetim Kurulu Üyesi Gürol Çarmıklı’nın kayınpederi, Figen ve Erol Çarmıklı’nın da dünürüydü.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


RTÜK TV Kanallarına Ceza Yağdırdı

"Hürriyet'te Sansür Çok Doğal"

Yalçın Bayer'in Yazısına Sansür
»  Millet İttifakına ABD İddiası!
»  Ünlü Gazeteci Coronaya Yakalandı
»  Ahmet Hakan'dan Abdullah Gül Yorumu:
»  Sözcü TV'ye RTÜK Engeli
»  Efsane Fotomuhabiri Yaşamını Yitirdi
»  Nagehan Alçı Ahlat Köşkünde
»  İşsiz Gazeteci Sayısı Artıyor
»  İsmail Saymaz ve Şeyda Sayar Evlendi
»  Ahmet Hakan: Özür Dile Dilipak
»  Medya Dünyasında Koronavirüs Patlaması
»  Kanal Ege Sürprizlerle Geliyor
»  Kübra Par'dan İnce'ye Anket Uyarısı
»  24 TV’den TRT'ye Bomba Transfer
»  Danıştay'dan Flaş Basın Kartı Kararı
»  Melis Alphan’a Ölüm Tehdidi!
»  Erdoğan'dan Dilipak'a Sert Tepki
»  Selvi: Erdoğan Türkiye'ye Format Attı
»  24 Muhabiri Kalp Krizi Geçirdi
»  "Dolarla mı Maaş Alıyorsun?"
»  O Sözler Melih Şendil'in Başını Yaktı
»  Ahmet Hakan'dan CHP'ye CNNTÜRK Çağrısı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.