Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2570
EURO
37,6494
IMKB
9.087,000
ALTIN
2.915,330
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
GÜL'ÜN KEYFİ KAÇTI
GÜL ÜN KEYFİ KAÇTI
 
Ankara Cumhuriyet Başsavcısı, "Kayıp Trilyon Davası" için düğmeye basarsa Gül'ün de Erbakan gibi mahkum olması gündeme gelecek
 
14.6.2008 - 19:55

Kayıp dosya Başsavcılık'ta

CUMHURBAŞKANI Gül'ün 'Kayıp Trilyon Davası'yla ilgili dosyası bulundu. Aylardır aranan ve kayıp olduğu söylenen dosyayı Adalet Bakanlığı gereğinin takdir ve ifası için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

Dokunulmazlığı yok

GÖZLER şimdi savcılığa odaklandı. Bazı hukukçulara göre, Gül'e yargılama yolu açılabilir; çünkü Gül'ün işlediği öne sürülen suç, Köşk'e çıkmadan önce gerçekleşti. Cumhurbaşkanlarının dokunulmazlığı yok.

Yargılanırsa yandı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün ‘Kayıp Trilyon Davası’yla ilgili dosyası bulundu, son sözü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı söyleyecek. Aylardır aranan ve kayıp olduğu söyleyen dosya, Adalet Bakanlığı’nda ortaya çıktı. Dosya ortaya çıktı çıkmasına ancak trilyonlar hala kayıp. Gözler bu aşamadan sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na odaklandı. Gül’ün yargılanıp yargılanmayacağına karar verecek olan Başsavcılığın konuyla ilgili henüz bir görevlendirme yapmadığı öğrenildi. Dosyaya uygulanacak işlem için ise iki olasılıktan bahsediliyor.

Soruşturma açılabilir

Kimi hukukçulara göre, yargılama yolu açılabilir; çünkü Gül’ün işlediği öne sürülen suç Çankaya Köşkü’ne çıkmadan önceki dönemde gerçekleşti ve Cumhurbaşkanlarının milletvekilleri gibi dokunulmazlığı yok. Ancak kimi hukukçular, Cumhurbaşkanlarının ancak “vatana ihanet” suçu isnadıyla Yüce Divan’da yargılanabileceğine dikkat çekiyor. Başsavcılığın vereceği karar, kapatma davasında da adı yasak istenenler arasında geçen Gül’ün akıbetini belirleyecek. Hukukçuların dosyaya uygulanacak işlem için dikkat çektikleri olasılıklar şöyle:

Bazı hukukçulara göre yargılamanın yolu açık. Çünkü Gül’ün işlediği öne sürülen suç Çankaya Köşkü’ne çıkmadan önceki dönemde gerçekleşti ve Cumhurbaşkanlarının milletvekilleri gibi dokunulmazlığı yok. Hukukçuların bu değerlendirmesine göre, isnat edilen suç Gül’ün Cumhurbaşkanlığı sürecinden önce işlendiği için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı dosya hakkında bir savcı görevlendirmeli ve soruşturma başlatmalı. Soruşturma sonunda Gül hakkında bir suç tespit edilirse de dava açılmalı ve yargılama gerçekleştirilmeli.

Dosyada, Gül’ün Cumhurbaşkanlığı görev süresinin bakılmasına karar verilmesi durumunda da zamanaşımı kıskacı başlıyor. Çünkü milletvekilleri hakkındaki suçlamalarda zamanaşımı duruyor. Ancak Gül’ün dokunulmazlığı olmadığı için böyle bir işlem yapılamayacağı ve dosya için zaman aşımı sürecinin işleyeceği belirtiliyor. Bu durumda da Gül’ün görev süresi sona erdiğinde de davanın zaman aşımına uğrayacağı ve düşeceği belirtiliyor. Gül’ün akıbetini belirleyecek olan Başsavcılığın şimdi nasıl bir işlem yapacağı merak konusu oldu.

Erbakan mahkum oldu

Kapatılan RP’nin son genel başkanı Necmettin Erbakan, ‘Kayıp Trilyon’ davasında ‘’özel belgede sahtecilik’’ suçundan yargılandığı mahkemece 2 yıl 4 ay hapse mahkum edilmişti. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘özel belgede sahtecilik’ suçundan verilen hapis cezası Yargıtay tarafından da onanmış, bunun üzerine Erbakan, cezasını çekeceği yer olarak Altınoluk’taki yazlığını adres göstermişti. Erbakan, 26 Mayıs 2008-23 Eylül 2010 tarihlerini kapsayan infaz süresince izin almaması halinde Altınoluk’taki konutunun dışına çıkamayacak. Erbakan, konutunu izinsiz şekilde terk etttiği takdirde infaz kurallarını ihlal etmiş sayılacak ve bunun sonucunda cezaevine gönderilebilecek. Denetimli Serbestlik Bürosuna başvurması halinde konutunu değiştirebilecek olan Erbakan, zorunlu hallerde izinli olarak ev dışına çıkabilecek. Konutun bahçesi ile iskelesinin kullanımında herhangi bir kısıtlama getirilmeyen, ancak denize girmesi yasaklanan Erbakan, infaz süresi boyunca ziyaretçi kabul edebilecek.

‘Dosya neden gizlendi’

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, kayıp trilyon dosyasının, yaklaşık 6 aydır, hangi gerekçe ile kimlerin talimatıyla gizlendiğini sordu. Kart, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Adalet Bakanlığı’nın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 7 Ocak tarihinde gönderdiği kayıp trilyon dosyasını, 12 Haziran’a kadar beklettiğini öne sürdü.

Sümenaltı sorusu

Dosyanın bu dönemde, Başbakanlık ya da Adalet Bakanlığında olduğunun anlaşıldığını ifade eden Kart, ‘’Türkiye Cumhuriyeti yönetimi adına ibret verici bir süreç yaşanmıştır. Siyasi iktidarın nelere tenezzül edebileceğini gösteren bir vahim olay söz konusudur’’ dedi.

CHP’li Kart, önergesinde şu sorulara yer verdi:

‘’Dosya, 6 aya yaklaşan bir süre içinde hangi gerekçe ile kimlerin talimatıyla gizlendi?

Adalet Bakanı, 24 Mart tarihli önergemize cevap vermek için 30 günlük ek süre talep etmesine rağmen neden cevap vermemiştir? Tüm bu gelişmeler, sürecin, Adalet Bakanlığının bilgisi dahilinde olduğunu göstermesine rağmen, bakan gerçekleri ve olayın sorumlularını neden gizlemektedir?

Adalet Bakanı, kamuoyunu bilgilendirmek ve tatmin etmek amacıyla, bu işin sorumlusu olanlar hakkında gerekli idari ve adli süreci başlatma cesareti ve kararlılığını gösterebilecek midir?’

Yeşim ERASLAN / ANKARA



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MİT, DİT'İN İSTİHBARAT TERÖRÜNE NEDEN SEYİRCİ KALIYOR

OLAY KADIN SAMANYOLUNU SUÇLADI "BELDEN AŞAĞI VURUYOR

"SEN NO'YA BASACAĞINA YES'E BASARSAN BU HELE GELİRSİN"
»  GÖKÇEK. HEDEF ÇARPITTI, 'ANKARA'YI BIRAK İZMİR'E BAK'DEDİ
»  GENELKURMAY'DAN SERT AÇIKLAMA
»  DTP'Lİ BAŞKANA KÜRTÇE MÜZİK CEZASI
»  GENELKURMAY İÇİNDEKİ KÖSTEBEK'İN PEŞİNDE
»  ŞEMDİNLİ'DE MAYIN PATLADI
»  AMERİKAN CASUSLUĞUNA MİT ENGELİ
»  'JANDARMA'NIN MÜCADELESİ TAKDİRİN ÜZERİNDE'
»  'ÖSS ÖLÜM-KALIM MESELESİ DEĞİLDİR'
»  GENELKURMAY'DAN 'BABALAR GÜNÜ' AFİŞLERİ
»  'JANDARMA SARSILMAZ BİR İNANÇLA GÖREV YAPIYOR'
»  GÖKÇEK: SUYUMUZ İÇİLEBİLİR
»  İŞTE AKP'NİN SAVUNMASI
»  PAKSÜT: "BAŞBUĞ'LA 3 KEZ GÖRÜŞTÜM"
»  HAKKARİ'DE EMNİYET LOJMANLARINA ROKET
»  ÖCALAN'A YEDİNCİ KEZ HÜCRE CEZASI
»  AKP İYİCE GÖZÜNÜ KARARTI ASKERİ BÖLGELERİ DE SATACAK
»  CHP, AVRUPALI SOSYAL DEMOKRATLARA SERT ÇIKTI
»  AKP YERİNE ADP GELİYOR
»  HAKKARİ EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ LOJMANLARINA SALDIRI
»  AKP STRATEJİK ASKERİ ARAZİLERİDE SATMAK İSTEDİ
»  BU GİZLİ BELGELERİ KİMLER YAYIYOR?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.