Son yıllarda günlük kiralık evlere rağbet artıyor. Bir yerli gayrimenkul sitesine göre, Türkiye genelinde 11 bin, İstanbul’da ise 4 bin 600 ev günlük kiralık olarak müşterilerini bekliyor. Ayrıca birçok yabancı sitede de bu evlerin ilanlarına yer veriliyor. Otellerle yarışan günlük kiralık evler, oldukça lüks döşeniyor. Müşterilerine güzel bir ev konforu yaşatmayı hedefleyen bu evlerin fiyatlarının otellere göre daha hesaplı olması ise en büyük tercih sebebi.
Evler, genellikle yurtdışından gelen turistlerin tercihi iken son yıllarda otellere çok para kaptırmak istemeyen yerli turistin de gözbebeği. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi yerlerde, fuar ve kongre zamanlarları oteller dolu olduğu için evlerin fiyatları biraz daha yükseliyor. Her şeye rağmen müşteriler ucuz ev buldukları için, bu işi yapanlar ise yüksek kâr elde ettikleri için durumdan gayet memnun. Taksim’de günlük kiralık ev işi yapan Ö.D. Taraf’a evlerin piyasasını ve işleyişini anlattı.
BAKKALAR BİLE BU İŞE GİRDİ
Son yıllarda gelişen bu sektörü fark etmiş ve yabancı müşterilere hizmet sunan Ö.D bize işleyişi şu sözlerle anlattı: “Taksim civarında arkadaşımla beraber bir bina tutmuştum. Mal sahibinin de haberi vardı. Sonra daireleri müşterileri rahat ettirecek ve tüm isteklerini karşılayacak şekilde döşedik. Benim müşterilerim genelde yabancı oluyor. Ve yabancı sitelere ilan veriyorum. Yerli sitelerde çok fazla garsoniyer amaçlı ilan olduğu için turistler pek o siteleri tercih etmiyor. Şu anda yaptığım iş yasal değil. Yasallaştırmak istiyorum ama oldukça masraflı. Şirket kursan sadece Maliye’ye yakalanmamak için kuruyorsun. Tam anlamıyla yasal olarak yapmak için binaların turistik ruhsatları olması gerekiyor. Ama Taksim bölgesinde gidip bir binayı otel olarak göstermek oldukça zor oluyor. Bu işi yasal olarak yapan birçok şirket var. Tüm vergilerini veriyorlar. Devletin bu evleri engellemek yerine evlerle ilgili yeni yasal bir düzenleme yapması gerekiyor. Çünkü mevcut otellerin yatak kapasitesi gelen turistlere yetmiyor. Devlet bir düzene sokmalı. Bu yerlerin işletmelerine lisans verilebilir örneğin. Belediye çok baskı yapıyor. Ama bazılarına da nedense göz yumuyor. Bu işin kârı yüksek olduğu için herkes yapmak istiyor. Eskiden 85 Euro’ya kiraladığım ev, artık bu evlerin fazlalığından dolayı 60 Euro’ya gidiyor. Benim evimin altındaki bakkal bile ‘apart otel daire kiralanır’ diye kart bastırmış, tuttuğu iki daireyi kiraya veriyor.”
UCUZ EV SAYESİNDE GELEN TURİSTLER VAR
Birçok turistin bu evlerin fiyatlarını görünce Türkiye’yi tercih ettiklerini belirten Ö.D ayrıca şunları belirtti: “Bu evlerin turist çekme özelliği de var. Yabancı sitelerden evleri çok ucuza kiralayan turistler, ‘Türkiye’ye gelmeyi pek düşünmüyorduk ama evlerin fiyatı çok uygun olduğu için burayı tercih ettik’ diyorlar. Ve bu evleri tercih ettikleri için oldukça memnun olduklarını belirterek ülkelerine dönüyorlar. Genelde memnun kalan müşterilerimiz bizi kendi ülkelerindeki arkadaşlarına da öneriyorlar.”