“AÇIKLANMAYAN İLLERDE DENETİM YAPILMIYOR MU?”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde gıda denetimlerinin sıkı takibe alınmasını ve hileli, bozuk, karışık, insan sağlığına zararlı ürün üretenlere ağır ceza verilmesini talep etti. Gürer, “Hileli ve tağşiş ürün ürettikleri, pazarladıkları ve sattıkları belirtilen firmalar 81 ilde denetim yapmamış, yarısına dağılmış, diğer illerde denetimler yapılmıyor mu? Ya da hileli ürüne mi rastlanmıyor?” dedi.
“AÇIĞA ÇIKAN TABLO ASLINDA ÇOK VAHİM”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanlıkta kayıtlı 658 bin 972 gıda işletmesi ve 10 bin 846 et ve süt ürünleri gıda işletmesi bulunduğunu ancak merdiven altı, kayıt dışı üretiminde olduğunu hatırlattı. Gürer, Tarım ve Orman bakanlığınca yapılan denetimlerde açığa çıkan durum aslında çok vahim. Hileli ve tağşiş ürün ürettikleri, pazarladıkları ve sattıkları belirtilen firmalar 81 ilde denetim yapılmamış mı, diğer illerde denetimler yapılmıyor mu? Ya da hileli ürüne mi rastlanmıyor? Denetimlerin daha kapsamlı ve açıklayıcı olması önemli. 2012 yılından beri aynı nedenle ceza verilen firma sayılarının da kamuoyuna yansıtılması ve hileli üretim yapanların satıştan men edilmesi gerekmektedir” dedi.
“20 AY SONRA AÇIKLANDI!”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli döneminde ilk kez taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili açıklama yapıldığını, düzenli olarak bu bağlamda kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektekini söyledi. Gürer, “Tarım ve Orman Bakanlığınca 5996 sayılı kanuna istinaden 2012-2018 yılları arasında 20 kez kamuoyuna duyuru yapılarak 769 firma ve 1605 parti ürünü kamuoyuna duyuran Bakanlık, en son Mart 2018 yılında yaptığı açıklamadan sonra 618 firma, 1211 parti üründe taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen firma isimlerini kamuoyuna duyurdu. Et ürünleri, süt ürünleri, peynir çeşitleri, yoğurt, bal, çikolata, enerji, ve bitkisel çay içecekleri, Ayçiçek ve zeytinyağı, salça, gibi ürünlerde hileler kamuoyu ile paylaşıldı. İnsanın yaşamı ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıda üreten ve satan firmaların at eti, tek tırnaklı hayvan eti, domuz eti, kanatlı hayvan etini ürünlerine kattıkları saptandı. Dana kıyma, lahmacun ve pide harcı, sucuk, döner, kavurma, sosis, kuşbaşılı pide, hamburger gibi üretimlerde bu tür hayvan eti saptandı. Kelle ve sakatat etleri ile deri dokusu yanında köftede soya belirlendi. Rafine ay çiçek yağı ve natürel, sızma, riveria zeytinyağında farklı tohum yağları, süzme balda şeker ve fruktoz-glukoz, kahve bitki çayı ve çikolatada ilaç etken maddesi sildenafil, siyah çayda boya, toz fıstık diye satılan üründe yer fıstığı, fıstık ezmesinde gıda boyası, biber salçasında gıda boyası, pul biberde gıda boyası, tereyağ, eritme peynir, tulum peyniri, kaşar, bitkisel yağ ve harici yağ ile nişasta, manda yoğurdunda inek yoğurdu, yoğurtta jelatine rastlandı” dedi.
“DENETİMLER YETERSİZ Mİ?”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hileli ve bozuk gıda ürünlerinin bazı illerde yoğunlaşıp bazı illerde hiç bulunmadığının Bakanlık verilerine bu şekilde yansımasının da ilginç olduğuna dikkat çekti. Gürer, “Ülke genelinde denetim yapılmıyor mu, ya da hileli ürün o illerde hiç mi yok, eğer böyle ise olumlu bir gelişme, değilse düşündürücü ve tehlikeli” ifadesini kullandı.