Hükümetin bir yandan OECD oranları içinde oldukça düşük kalan tasarruf oranını yükseltmek ve cari açığa katkıda bulunmak amacıyla hazırlığına başladığı ve mevduatta vadeyi uzatmayı, spotajı düşürmeyi öngören paket, bireysel emeklilik şirketlerinin de ilgisini çekiyor.
Zira konuyla ilgili yapılan ilk açıklamalarda sisteme ilgiyi arttırmak için yeni bazı teşviklerin gündeme gelebileceği belirtilmişti. Şimdi, bir süredir başta Hazine olmak üzere ilgili kurumlarla sistemin desteklenmesine yönelik çalışmalar yürüten bireysel emeklilik şirketleri, tasarrufların teşvik edilmesine yönelik paketi bekliyor.
Doğrudan teşvik olsun
“Vergi teşvikinin tabana yayılması amacıyla doğrudan vergi teşviki uygulaması başta olmak üzere, fonlarımıza yeni yatırım enstrümanlarının eklenmesine kadar bir dizi çalışmadan bahsedebilirim” diyen Erhan Adalı, mevcut vergi uygulamasında katkı payı ödemelerinin gelir vergisinden istisna edilerek avantaj sağlandığını hatırlatarak doğrudan teşvik ile beyannameye tabi olmayanlar ve beyanname sınırının altında geliri olanların da tasarruf etmeye yönlendirilmesinin amaçlandığını kaydetti.
İki katına çıksın
Eredenk, bireysel emekliliğe yönelik yapılacak düzenlemeler hakkında, Bakanlar Kurulu yetkisinde bulunan vergi avantajının iki katına çıkarılmasının öncelikli konu olduğunu vurgulayarak, “İkinci önerimiz de sağlanan vergi avantajının kişinin bireysel emeklilik hesabına direkt yansıtılması” diye konuştu.
Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez de düzenleyici otorite ile sektörün, sürekli görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek “Öneriler arasında etkisi en fazla olacak önerilerin başında doğrudan vergi teşviki ve katılımın kısmen zorunlu hale getirilmesi gelmektedir” dedi.