Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergide her türlü tedbiri almaktan kaçınmayacaklarını belirterek zam sinyali verdi. ÖTV artışlarıyla 2010’da 979 milyon liralık KDV artışı elde edeceklerini açıklayan Şimşek, köprü ve otoyollara da zam yapılacağını söyledi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı ürünlerin ÖTV’lerinde yeni düzenlemeler öngördüklerini söyleyerek, yeni zamların sinyalini verdi. Şartlar gerektirdiğinde gerek vergilerde, gerek harcamalarda yeni düzenlemelere gidileceğini belirten Bakan Şimşek, köprü ve otoyollara da zammın gündemde olduğunu söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2010 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelere katılan Şimşek, ÖTV artışlarıyla 2010 yılında 979 milyon TL’lik KDV artışı elde edileceğini açıkladı.
Şimşek, şunları kaydetti: “Ancak bugünden, tütün ürünlerine şu kadar vergi artışı yapacağız dersek, piyasa açısından olumsuz bir açıklama olur. Biz zamanı geldiğinde değerlendirmeleri yapıp, sizlerle paylaşırız. İthalatta alınan KDV’de yüzde 3.7 artış öngörüyoruz. Burada geçmiş dönemde vergilerinin veremeyen şirketlerin mali durumlarının düzeleceği ve yükümlülüklerini yerine getirecekleri dikkate alındı. ÖTV artışlarından dolayı, KDV’de artışımız 979 milyon TL. Ciddi bir rakam. Yine lüks ve birinci sınıf lokantalardan alınan KDV’nin yüzde 8’den 18’e çıkarılması aşağı yukarı 300 milyon TL ek gelir getirecek. Bu artışın, bu sene tamamen yansımadığını düşünerek söylüyorum. Bütçe dengelerini dikkate alarak adım atacağız.”
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 yılında vergi gelirlerinin 163.6 milyar TL’den 193.3 milyar TL’ye çıkarılmasının öngörüldüğünü belirterek, bunun tutturulabilir bir hedef olduğunu sözlerine ekledi.
MTV’de ciddi artış olmaz
Bakan Şimşek, “2010 yılı için öngörülen toplam 29.7 milyar TL’lik artışın 17 milyar TL’si büyümenin ve deflatörün dahil edilmeden yapılan bu hesaplamalardan kaynaklanıyor. Geriye 12.7 milyar TL’lik bir vergi artışı öngörüsü kalıyor. Yani vergilerde artış oranı yüzde 7.9 olacak. Bu oran, Orta Vadeli Program’da öngörülen yüzde 8.67’nin altında” dedi.
Bir soru üzerine ise Şimşek, bütçede motorlu taşıtlardan alınan vergilerin yüksek tutulduğunu kabul ederek, şunları söyledi: “Ama burada vergi indiriminin motorlu taşıtlar üzerine etkisi bu yıl 1.1 milyar TL. Benzer sayıda aracın satılacağı düşünüldüğünde, 2009’daki gerçekleşmeyle birlikte 3-3.5 milyar TL’ye yaklaşıyoruz. Öngörümüz 3 milyar 786 milyon TL. Dolayısıyla orada da çok ciddi bir artış gerekmiyor.”