Kükürt oranı yüksek 'kırsal motorini' akaryakıt istasyonları sadece, yol dışı araç olarak adlandırılan traktör ve tarım makinelerine satabilecek. Uygulamaya akaryakıtçılar sert tepki gösterdi. Satışların yüzde 75'ini kırsal motorinin oluşturduğuna işaret eden akaryakıtçılar, "Kırsal motorin satamazsak pompalar kapanır. Zaten kriz var, binlerce insan işsiz kalır." uyarısı yaptı. Sektör, enerji üst kurulundan öncelikle uygulamanın ertelenmesini, sonrasında ise iptalini istiyor. Halen İstanbul'da 1 litre kırsal motorin 2,66 liraya, düşük kükürtlü motorin ise 2,80 liraya satılıyor. Bayiler satışa devam etmeleri halinde mevzuata göre üst kurulun kararını ihlal etmiş sayılacak ve 56 bin lira ceza verilecek.
Avrupa Birliği üyelik sürecinde gündeme gelen çevreye en az zararlı akaryakıt satışı, Türkiye'de de başlıyor. Bu kapsamda 7 Ağustos tarihli Resmî Gazete'de EPDK'nın, 'Motorin Türlerine İlişkin Teknik Düzenleme Tebliği' yayımlandı. Tebliğe göre kırsal motorin, "Yol dışı hareketli makineler ile tarım ve orman traktörlerinde kullanıma yönelik motorin" olarak tanımlandı. Aynı tebliğle satışa sunulan motorine "Beher kilogramında bulunabilecek en çok kükürt değeri; motorin için 10, kırsal motorin için 1.000 miligramı aşamaz." kısıtlaması getirildi. Tebliğin uygulama tarihi olarak da 1 Kasım belirlendi.
'NAKLİYE VE SATIŞLAR DURUR'
Türkiye'de halen akaryakıt istasyonlarında en çok kırsal motorin satılıyor. Petrol Sanayi Derneği verilerine göre geçen yıl istasyonlarda toplam 12,1 milyon metreküp kırsal motorin satılırken, düşük kükürtlü motorin satışı 3,3 milyon metreküpte kaldı. Aynı dönemde 2,9 milyon metreküp benzin satışı gerçekleşti. Sektör çevreleri, yaklaşık 15 bin istasyonun en önemli gelir kaleminin kırsal motorin satışları olduğuna işaret ederek, "Kırsal motorin satamazsak pompalar kapanır." uyarısı yaptı. Kırsal motorin satışlarının yarından itibaren durması halinde, istasyonların düşük kükürtlü motorin ihtiyacını karşılayamayacağı belirtiliyor. Ana dağıtıcıların verdiği bilgiye göre, tebliğin uygulamasının ertelenmemesi halinde yarından itibaren düşük kükürtlü motorin sıkıntısı yaşanacak. Bunun sebebiyse satışların yüzde 75'inin kırsal motorinden oluşuyor olması. Bu kadar kısa süre içerisinde kırsal motorin yerine düşük kükürtlü motorinin konulması mümkün değil. Bu yılın ocak-ağustos döneminde toplam 7,3 milyon metreküp kırsal motorin satılırken; düşük kükürtlü motorin satışı 3,6 milyon metreküpte kaldı.
EPDK'nın uygulamaya koyacağı düşük kükürtlü motorin satışı vergi tartışmasına da sebep oldu. Konuyu Maliye'ye soran akaryakıtçılar, "Kırsal motorin satışlarına devam edilmesi halinde vergi farkı alırız." karşılığını aldı. Buna göre Maliye, yarından itibaren kırsal motorin satılmayacağı öngörüsüyle hareket ederek istasyonlarda satılan motorine düşük kükürtlü motorin vergisi uygulayacak. Maliye, verginin yanında ceza da kesebilecek. EPDK çevrelerinden edinilen bilgilere göre yarından itibaren otobüs, minibüs, otomobil gibi araçlara kırsal motorin satışı yapan istasyonlar, üst kurul kararını ihlal etmiş sayılacak. Bu suçu işleyenlere de mevzuata göre 56 bin lira para cezası uygulanacak. |