Hükümet, yılsonunda 70 milyar liraya çıkması beklenen bütçe açığını kapatmak için harekete geçti. Kriz darbesi yiyen bütçede köklü harcama kısıcı önlemlerde mutabakata varıldı.
Sosyal güvenlik giderlerinde sıkıyönetim uygulanacak. İlaç masrafları kısılacak. Bunun için eşdeğer ilaç tüketimi özendirilecek. Hastanelerin sarf malzemesi alımları tek tek değil topluca yapılarak maliyet aşağıya çekilecek.
Kamuda araç alımı kısıtlanacak, cari giderler azaltılacak. Memurlara, 2009 için öngörülen enflasyon hedefi ile orantılı zam yapılacak. Gerek memur maaşları gerekse asgari ücret ayarlamaları enflasyonla uyumlu tutulacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen 'ekonomi zirvesinde', Orta Vadeli Plan, bütçe, sosyal güvenlik harcamaları, memur zammı ve Ekim'de İstanbul'da yapılacak IMF-Dünya Bankası sonbahar toplantılarına yönelik hazırlıklar konuşuldu.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın katıldığı toplantı yaklaşık dört saat sürdü. Toplantıda, Sosyal Güvenlik Yasası sonrası gelişmeler, yılın son 6 ayında 14 milyar liraya ulaşan sosyal güvenlik açığı değerlendirildi. Bu kapsamda, Türkiye genelinde "akılcı ilaç kullanımı kampanyası" başlatılacak.
İÇKİDE VERGİ ARTACAK
Vergi gelirlerinin nisbi ekonomik canlanma ile artacağı dikkate alınacak. Bu nedenle tütün ürünleri ve alkollü içkiler üzerindeki vergi yükü ile harçlar artırılacak