Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1312
EURO
37,7721
IMKB
8.898,000
ALTIN
2.921,040
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KÖSTEBEKLERİN GİRDİĞİ UYAP'A ÖNLEM ARANIYOR
KÖSTEBEKLERİN GİRDİĞİ UYAP A ÖNLEM ARANIYOR
 
Ergenekon soruşturmasıyla ilgili bilgi sızdırılması üzerine Adalet Bakanlığı UYAP için yeni yasa hazırlığı düşünüyor
 
20.7.2008 - 20:45
ERGENEKON adı verilen operasyonunda el altından medyaya bilgi sızdıran kişilerin Adalet Bakanlığının kullandığı Ulusal Yargı Ağı Projesine girme yetkisi bulunan bakanlık personeli arasında bulunduğu belirtiliyor. Bakanlığın ise sistem üzerindeki etkisini kaybetmemek için yasa taslağı hazırladığı belirtiliyor. UYAP bilgi sızıntısında korkulan şüphe haline geldi.

Operasyon kapsamında bilgi akışısının durdulması için avukatlara ifadelerin verilmemesi, basın kartı olmayan gazetecilerin adleyeye alınmaları bile yasaklandı. Başsavcılık şu ana kadar tam 450 kişiye soruşturmanın gizliliğini ihlalden dava açtı. Alınan tüm önlemlere rağmen şüphelilerin ifadelere ve soruşturmaya ilişkin bilgiler medyada yer almaya devam ediyor. Başkentte dolaşan iddiaya göre, mahkemeler arasında bilgi akışısını sağlayan UYAP’ı şüpheli hale getirdi. UYAP sisteminde soruşturma dosyası olduğu gibi sisteme giriliyor. Savcılık soruşturması sürecinde de adalet personeli kendi şifreleri ile dava dosyasına girerek istedikleri bilgilere ulaşabiliyorlar. Türkiye’nin herhangi bir yerinde başlayan hukuki soruşturma ve yargılama sisteme giren savcılar, hakimler ve Adalet Bakanlığı personeli tarafından görülebiliyor.

Ergenekon operasyonunda başlayan sızmanın da UYAP sismeminden kaynaklandığı iddiaları bu noktada başlıyor. Veri tabanı Adalet Bakanlığında bulunan sisteme hiyerarşik yapıda üst düzey bürokratların ve Bilgi İşlem Dairesi’nin her türlü gizli bilgiye kolaylıkla ulaşabileceği belirtiliyor.

Bilgilere ulaşılabiliyor

Yasalara göre gizliliği olan, hazırlık soruşturmasının kimleri kapsadığı, kimlerin ne ifade verdiği, tek bir veri tabanında toplanıyor. Adalet Bakanlığı, bu sistem sayesinde gizli olarak yürütülen hazırlık soruşturmasının her aşamasında haber sahibi olabiliyor. YARSAV, istemi kontrol eden birimin ise Adalet Bakanlığı olduğuna dikkat çekiyor. Bu durumdan tüm hakim ve savcıların rahatsızlığı biliniyor. Bu nedenlede geçtiğimiz aylarda yargıçların ve savcıların oluşturduğu YARSAV, konuyu yargıya taşıdı. YARSAV, UYAP’ın Adalet Bakanlığı tarafından işletilmesinin yargı bağımsızlığına aykırı olduğu iddiasıyla dava açtı. Yargıtay ile adli ve idari yargı organlarının yönetsel ve yargısal tüm işlemlerinin UYAP kapsamında gerçekleştirildiği belirtilen dava dilekçesinde, tüm bu işlemlere Adalet Bakanlığı’nca erişim olanağı sağlanmasının, “Yargıtay’ın bağımsız bir yüksek mahkeme olması”, “soruşturmanın gizliği” gibi bir çok kurala aykırılık oluşturduğu savunuldu. Bu davanın açılmasının ardından Adalet Bakanlığı’nın da karşı atağa geçerek yeni bir yasa çalışması başlattığı ortaya çıktı.

Yeni yasa hazırlanıyor

Sistemin bilgi işlemenin Adalet Bakanlığı’nda olduğuna dikkat çeken YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, “Sistemin bir tek veri tabanı var. Bu veri tabanı da Adalet Bakanlığı’nda. Elbetteki güvenli ancak, sistemin bilgi işlem birimindeki herkes istediği zaman ulaşabilir. Her soruşturmada giriliyor inceleniyor diye bir şey yok ancak böyle bir olasılık var. Bunun kullanıp kullanılması ayrı bir konu ancak, bu yürütmenin yargı üzerinde baskısıdır. Bu sistemin işletilmesi Adalet Bakanlığı’nda olmamalı” dedi. Mahkemelerin veya savcılıkların Adalet Bakanlığı teşkilatı olmadığına dikkat çeken Eminağaoğlu, “Teknolojiye ‘evet’, yargıyı kuşatmasına, bağımsızlığına karışmasına ‘hayır’” dedi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KAÇAN PKK'LILAR BARZANİYE SIĞINDI

DTP'DE AHMET TÜRK YENİDEN BAŞKAN

DİN TACİRİ GAZETEYE TOKAT GİBİ CEVAP ŞEHİT AİLESİNDEN
»  ABDÜLLATİF ŞENER'E DOST KAZIĞI
»  TOLON PAŞA, HERKESE BU KİTABI TAVSİYE ETTİ
»  CUMHURİYET'E ATILAN BOMBANIN SIRRINI GİZLİ TANIK ÇÖZDÜ
»  DİNK DAVASINDA ÖNEMLİ GELİŞME
»  KÖYDES PROJESİ İFLAS ETTİ
»  CEZAEVİNDE ÇETELER HESAPLAŞMASI
»  ERGENEKON'A KAPATMA
»  O TARAF-ÇILARA KARŞI ÇIK ÇAĞRISI
»  YÖK REKTÖR ADAYLARINI BELİRLİYOR
»  ALDATILAN TATİLCİNİN HUKUK ZAFERİ
»  "YÜREĞİN YETİYORSA HADİ BUNLARI DA YIK"
»  NİHAT HOCA KASAPLIĞA BAŞLADI
»  ERGENEKON SAVCISI KONUŞTU
»  TSK'DA İRTİCA TEMİZLİĞİ AĞUSTOS BAŞINDA
»  PKK'NIN KAÇIRDIĞI ALMAN DAĞCILAR KURTARILDI
»  ANKARA HAKİMİ'N İN JET GİBİ YÜKSELİŞİ!
»  PRİM AFFINDA SÜRE UZATIMI YOK
»  BAYKAL, 70 YAŞINDA
»  BU KASABADA ÖLMEK 70 YILDIR YASAK!
»  BAŞBAKAN'IN OĞLU UÇAKTA AYAKKABILARINI ÇIKARTTI
»  ÖZPOLAT: TÜRKİYE HIZLA UÇURUMA GİDİYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.