ABD’nin yaklaşık 60 ülkeye yönelik karşılıklı gümrük tarifelerinin bu sabah - en yükseği Çin’e olmak üzere - devreye alınmasının ardından hisse senedi endeksleri ve ABD tahvil getirileri düştü, yen güç kazandı.
ABD Hazine tahvilleri güvenli liman cazibesini kaybederken, Salı günü 11 baz puan yükselen 10 yıllıkların getirisi bu sabah tarifelerin devreye girmesinden sonra 17 baz puan daha tırmandı ve yüzde 4,47’ye yükseldi.
30 yıllık ABD devlet tahvili getirisinin hafta başından bu yana günlük yükselişi de 54 baz puana yaklaştı. Hedge fonlarının spot ve vadeli piyasada Hazine tahvillerinin fiyat farkından getiri sağlamak için aldıkları hedge pozisyonlarının çözüldüğü değerlendirilirken; piyasa katılımcıları son hareketleri, yeni tahvil ihaleleri öncesi kar toplama, daha az Fed faiz indirimi beklentisi ve gümrük tarifelerinin büyüme ve enflasyon üzerindeki etkisine ilişkin endişeler gibi çeşitli faktörlere bağlıyor.
Tarifelerin devreye girmesinin ardından vadeli piyasalarda ABD borsaları yüzde 2’den fazla ve Avrupa hisse senedi endeksleri de yüzde 3’ün üzerinde ekside. Asya’da da borsaların geneli düşüyor. Japon yeni güvenli liman talebiyle ve müzakere umutlarıyla dolara karşı yüzde 1’e yakın değer kazanırken, Nikkei 225 yüzde 4,5 düşüyor.
Dolar bu sabah tüm G-10 para birimleri karşısında değer kaybediyor. Yeni tarifelerin küresel talebe ilişkin endişeleri tırmandırdığı petrol son dört yılın en düşük seviyesine geriledi. West Texas Intermediate beşinci günde de düşerken, Brent yüzde 4,2 kadar değer kaybederek varil başına 60 dolara doğru düştü.