Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,0111
EURO
41,7408
IMKB
9.229,000
ALTIN
3.701,370
 
Hava Durumu ANKARA
5 / 14 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Piyasalardaki Çöküş Durdrulamıyor
Piyasalardaki Çöküş Durdrulamıyor
 
ABD Başkanı Trump "Gümrük vergilerinden geri adım atmayacağını" vurgulaması sonrası ABD vadeli endeksleri yeni haftaya %3'ün üzerinde düşüşle başladı. Japonya'da kayıplar ilk işlemlerde %8'i, Çin borsasında da %5'i aştı. Altın, petrol ve Bitcoin'de de düşüşler yaşanırken Ethereum'da ise kayıp yüzde 10'a ulaştı.
 
7.4.2025 - 09:01

ABD Başkanı Trump "Gümrük vergilerinden geri adım atmayacağını" vurgulaması sonrası ABD vadeli endeksleri yeni haftaya %3'ün üzerinde düşüşle başladı.

Japonya'da kayıplar ilk işlemlerde %8'i, Çin borsasında da %5'i aştı. Altın, petrol ve Bitcoin'de de düşüşler yaşanırken Ethereum'da ise kayıp yüzde 10'a ulaştı.


Küresel piyasalarda ABD Başkanı Donald Trump tarafından geçen hafta açıklanan gümrük tarifelerinin şok etkisi büyüyor. Dünya borsaları yeni haftaya da sert düşüşlerle başladı. Borsalarla birlikte altın, petrol ve kripto paralarda da düşüşler devam ediyor.

BITCOIN DÜŞÜŞLE BAŞLADI
Yaşanan gelişmelerin ardından beklentilerin aksine güçlü bir performans sergileyen Bitcoin ve kripto para piyasaları daha fazla dayanamadı.

ETHEREUM'DA KAYIP BÜYÜK
Piyasa değeri bakımından en büyük ikinci kripto para birimi olan Ethereum (ETH), son birkaç saat içinde yüzde 10'luk sert bir düşüş yaşadı. Ethereum gün içinde 1601 dolara kadar gerileyerek önemli bir kayıp verdi. En büyük ikinci kripto para olan Ethereum'da satış baskısının ise giderek arttığı görülüyor.

BORSALARDA SERT DÜŞÜŞ
ABD ve Avrupa borsalarında vadeli işlemler yüzde 3'ü aşan kayıplar yaşadı. Dow Jones'ta %2,35, SP 500'de %2,9 ve Nasdaq'da %3,9 ile işlemler devam ediyor.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 7,29 düşerek 2023'ten bu yana dip seviyeyi gördü. Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 5.24 geriledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 7,68 geriledi. Endeks, 16 yılın en sert düşüşünü kaydetti.

Piyasalar, Çin'in ABD'nin gümrük vergilerine karşılık yeni destek adımları açıklayıp açıklamayacağını beklerken lokomotif hisseleri izleyen CSI 300 endeksi yüzde 6,31 geriledi.

Avustralya borsasında kayıplar yüzde 10'a ulaştı.

TRUMP: GERİ ADIM YOK
Hafta sonunda yaşanan son gelişmelere bakıldığında; ABD Başkanı Trump, diğer ülkelerin ABD ile ticaretlerini dengelemedikçe, kapsamlı gümrük vergilerinden geri adım atmayacağını söyledi.

Finans piyasalarını sarsan ve durgunluk korkularını artıran vergilerle ilgili olarak Trump, endişe duymadığını belirterek, "Bazen bir şeyi düzeltmek için ilaç almak gerekir" ifadelerini kullandı.

Dünyanın dört bir yanından liderlerle konuştuğunu ve onların bir anlaşma için "can attıklarını" da söyleyen Trump, "Açık vermeyeceğiz. Fazlalarımız olacak veya en kötüsü, zararımızı telafi edeceğiz" dedi.

ÇARŞAMBA GÜNÜ BAŞLIYOR
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent de yeni vergilerin "haftalar içinde ortadan kalkabilecek türden" olmadığını, "ülkelerin ne teklif edeceğini görmeleri gerektiğini" söyledi. Ticaret Bakanı Howard Lutnick ise tarifelerin ertelenmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

Bu arada son gümrük tarifelerinin çarşamba gününden itibaren başlaması bekleniyor. Analistler, "sonu belli olmayan yeni bir ekonomik belirsizlik döneminin başladığını" ifade ediyor.

PİYASALARDAN SON RAKAMLAR
Öte yandan para birimleri, emtia ve kripto piyasalarda da sert fiyatlamalar yaşanıyor. Hafta başında rakamlara bakıldığında;

-Dolar endeksi 102,85 ve 10 yıllık ABD tahvilleri de %3,93 seviyelerinden haftaya başlıyor.

-EUR/USD paritesi 1,9035'e yakın seyrediyor.

-Ons altın 17 Mart'tan sonra ilk defa 3 bin doların altını gördü. Ardından tepki alımları ile TSİ 06:00 sıralarında işlemler 3030 dolara yakın devam ediyor.

-Brent petrol 63 dolar sınırına kadar çekildi. Ardından fiyatlar 63,90 dolara kadar toparlanabildi.

-Bitcoin de 80 bin doların altına sarktı. Sabah saatlerinde işlemler 78 bin 500 dolara yakın devam ediyor.

ENDİŞELER ZİRVE YAPTI
Küresel piyasa analistleri; birçok yatırımcının "uzayan bir ticaret savaşı" gibi en kötü senaryodan korktuğunu belirterek, "Hafta sonunda müzakere ya da tarifelerde bir değişiklik bekleniyordu. Ama bu olmadı. Tarifeleri düşürmeye yönelik anlaşmalar görülmeden kırılganlık devam edebilir. Yatırımcılar şimdi piyasaların çöküşünden ve küresel çapta bir durgunluktan daha fazla çekiniyor. Hisse senetlerinin ne zaman dip yapacağından emin değiliz ancak 2 Nisan öncesi seviyelere mevcut tabloda ve yakın zamanda dönmek çok mümkün görünmüyor" diye konuşuyor.

İŞTE ABD'NİN GÜMRÜK TARİFESİ
Trump, bugünden itibaren ABD'nin diğer ülkelere karşılıklı tarifeler uygulayacağını ve temel tarife oranının yüzde 10 olacağını duyurdu.

ABD Başkanı Trump'ın imzaladığı kararname kapsamında, ABD'nin birçok ticaret partnerine tarife getirilmesi öngörülüyor. Tarife oranları, yüzde 10 ila yüzde 50 arasında değişiyor.

Bu kapsamda, ülkenin ithalat yaptığı başlıca ticaret partnerlerinden Avrupa Birliği'ne yüzde 20, Çin'e yüzde 34, Vietnam'a yüzde 46, Tayvan'a yüzde 32, Japonya'ya yüzde 24, Hindistan'a yüzde 26, Güney Kore'ye yüzde 25, Tayland'a yüzde 36, İsviçre'ye yüzde 31, Endonezya'ya yüzde 32, Malezya'ya yüzde 24, Kamboçya'ya yüzde 49, Güney Afrika'ya yüzde 30, Bangladeş'e yüzde 37 ve İsrail'e yüzde 17 tarife getirilmesi planlanıyor.

Türkiye, Birleşik Krallık, Brezilya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yeni Zelanda, Mısır ve Suudi Arabistan'ın aralarında olduğu bazı ülkeler için yüzde 10 gümrük vergisi uygulanması öngörülüyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Akaryakıtta Büyük İndirim Yolda

EkmekFiyatlarına Zam Kapıda

Vatandaşın Borcu Rekor Seviyede
»  Sanayi Tüketimi Doğal Gaz Zamlandı
»   Elektriğe yüzde 25 Zam
»  Japon Otomotiv Devinden ABD Kararı
»  Petrol Fiyatlarında Sert Düşüş
»  Nisan Ayı Kira Artış Oranı Belli Oldu!
»  TÜİK Mart Ayı Enflasyonunu Açıkladı
»  Piyasalarda Trump Rüzgarı,Altın Uçtu
»  ENAG :Mart Ayı Enflasyonu Yüzde 3,91
»  ikinci El Fiyatları Uçacak
»  Benzin Zammı İptal Edildi!
»  Şimşek'in Davetinde İş Adamlarına Şok
»  Doğalgaz Faturalarında Yeni Dönem!
»  Petrol ZirveyiGördü,Akaryakıta Zam Yolda
»  Asgari Ücret Erimeye Devam Ediyor
»  Konutta Satılık İlanlara e-Devlet Şartı!
»  Hafize Gaye Erkan'a Yeni Görev İddiası
»  Açlık Sınırı Asgari Ücreti Geçti
»  Trump'ın Kararı Avrupa'yı SarstI
»  Yurt Dışına Çıkışta Para Sınırı Değişti
»  Altın Yine Uçuşa Geçtı!
»  Otogaz da Zamlandı!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.