Kadın istihdamını arttırmak için işbirliği çalışmaları nedeniyle Hollanda Büyükelçiliği’nde düzenlenen yemeğe, iki ülkenin iş dünyasının önde gelen kadın temsilcileri katıldı. ANGİAD Başkanı Semiz, yemek sonrası önemli açıklamalarda bulundu.
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere kalabalık bir heyetle ülkemize gelen Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İş Birliği Bakanı Lilianne Ploumen, programı kapsamında iki ülkenin etkin kadın iş dünyası temsilcileriyle yemekte buluştu. Hollanda Büyükelçiliği’nde gerçekleşen öğle yemeğine Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) Başkanı Fatma Semiz’in yanı sıra Türkiye ve Hollanda’nın önde gelen kadın iş dünyası yöneticileri katıldı. Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Ron Keller ile eşinin ev sahipliğinde yapılan ve Dünya Bankası Ekonomi Lideri Marina Wes’in de yer aldığı yemekte iş hayatında kadın-erkek eşitliği konuşuldu.
TÜRKİYE’DEKİ KADIN CEO SAYISI HOLLANDA’DAN FAZLA
Hollandalı Bakan Ploumen, kadınların iş hayatında daha aktif rol oynaması ve kadın girişimci sayısının artması için Türkiye’deki ilgili bakanlıklarla işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi. Toplantıya iş dünyasını temsilen katılan kadınlar da iki ülke arasında nasıl bir işbirliği kurulması gerektiği ve kadın istihdamının arttırılması için yapılabilecekler konusunda görüşlerini dile getirdi. Yemekte Hollanda’da çalışan kadın sayısının, Türkiye’deki kadın sayısından fazla olduğu, buna karşın Türkiye’de üst düzey yönetici ve CEO konumundaki kadın sayısının Hollanda’nın önünde bulunduğu kaydedildi. Hollanda Büyükelçiliği’ndeki bu özel davet sonrası bir açıklama yapan ANGİAD Başkanı Fatma Semiz,“Kadın girişimci sayısı ve istihdamını arttırmaya dönük olarak iki ülke arasında bir işbirliği sağlanmasını biz de arzu ediyoruz. Türkiye her ne kadar kadın yönetici oranıyla AB ülkelerinin önünde olsa da iş gücü piyasasındaki kadın oranı hala istenen seviyede değildir” dedi.
AB’DE İSTİHDAM ORANI YÜKSEK AMA...
Avrupa ülkelerinin, şirketlerin yönetim kademelerinde düşük olan kadınların temsil oranına çare aradığını da anımsatan Başkan Semiz, şöyle devam etti: “AB’de kadın istihdam oranı yüzde 60’ın üzerinde iken bu oranın üst düzey pozisyonlara yansımadığı görülmektedir. Verilere göre kadınların yönetim kurullarında yüzde 40 gibi bir orana ulaşmaları için 50 seneye ihtiyaç vardır. AB komisyonunun hedefi 2015’e kadar yönetim kurulu üyelerinin yüzde 30’unun, 2020’ye kadar ise yüzde 40’ının kadın olması yönündedir. Şimdiye kadar 24 şirket bu hedefe ulaşmak için taahhütname imzalamıştır. Yönetiminde daha fazla kadın çalıştıran firma ve STK’larda verimliliğin daha çok arttığı göz ardı edilmemelidi .”
ŞİRKETLER TAAHHÜTNAME İMZALAMALI
ANGİAD Başkanı Fatma Semiz, Türkiye’de kadın girişimciliğinin gelişmesi için mutlaka kadınların önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini de söyledi. Semiz, “Ülkemizdeki büyük şirketlerin de ‘gönüllülük esaslı kadın kotası’ uygulamasına geçmeleri ve tıpkı AB’de olduğu gibi bu konuda taahhütname imzalamaları gerekmektedir. Ülkemizde kadın istihdamını arttırma konusunda da mutlak surette yeni politikalara ihtiyaç vardır. Üst düzey kadın oranımızın AB’nin önde olması sevindirici olmakla birlikte, iş gücü piyasasındaki kadın oranımız da mutlaka AB seviyelerine ulaştırılmalıdır” dedi.
İDOL PROJESİ’NE HOLLANDALI BAKAN DESTEĞİ
Hollanda Büyükelçiliği’ndeki yemekte, tecrübelerinden faydalandıkları konuk bakana, ANGİAD’ın İdol Projesi hakkında bilgi veren Başkan Semiz, “Kendilerine projemizin Türkiye’de kadınların her alanda kendisini göstermesi ve etkin bir şekilde var olmasını sağlamak amacıyla hazırlandığını ifade ettim. Çalışma kapsamında özellikle kendi alanında söz sahibi olmuş 12 rol model kadının yeni kuşaklara tecrübelerini ve bilgilerini aktarmasına ön ayak olacağımızı anımsattım. Bu projeye Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin’den sonra Sayın Lilianne Ploumen’i dahil etmek istediğimizi bildirdim. Sayın bakan da bu teklifimizi kabul etti” diye konuştu.