Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,9677
EURO
37,1790
IMKB
9.952,000
ALTIN
3.308,250
 
Hava Durumu ANKARA
-4 / 4 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KAN EMİCİ IMF'İN EMİRLERİ UYGULANACAK. MİLLET YANACAK
KAN EMİCİ IMF İN EMİRLERİ UYGULANACAK. MİLLET YANACAK
 
IMF'yi Hazine yetkilileri de ikna edemeyince, gece yarısı bitirilen açıklama metninde IMF'nin istediği doğrultuda vurgular yapıldı.
 
21.3.2007 - 14:45
Sabaha kadar süren toplantıda ikna edilemeyen IMF, seçim öncesi dönem olduğu için esneklik göstermedi. Açıklama metninde IMF'nin istediği doğrultuda; harcamalar konusunda ek tedbir alınması, sağlık harcamalarının kısılması, Sosyal Güvenlik Reformu'nun devreye alınması, KİT'lerin mali dengesi için zam yapılması gerektiği ifade edildi.

IMF ile altıncı gözden geçirmenin tamamlanması için süren pazarlık gece yarısı sonuçlandı. Devlet Bakanı Ali Babacan'ın sabaha karşı saat 4.00'e kadar süren toplantıda ikna edemediği IMF, seçim öncesi dönem olduğu için esneklik göstermedi. IMF'yi Hazine yetkilileri de ikna edemeyince, gece yarısı bitirilen açıklama metninde IMF'nin istediği doğrultuda vurgular yapıldı.

Açıklamada; harcamalar konusunda ek tedbir alınması, sağlık harcamalarının kısılması, Sosyal Güvenlik Reformu'nun devreye alınması, KİT'lerin mali dengesi için zam yapılması gerektiği ifade edildi.

Bu nedenle, altıncı gözden geçirmenin resmen tamamlandığını teyit edecek olan Niyet Mektubu'nun IMF İcra Direktörleri Kurulu'nca onaylanması için de söz konusu unsurlar koşul olarak kabul edildi.

YENİ STAND-BY KAÇINILMAZ HALE GELİYOR

Hükümet, seçim öncesi dönemde koşulları çok ağır bulurken, gözden geçirmenin resmen tamamlanmasının gecikmesi olasılığı da ortaya çıktı. Yedinci gözden geçirmenin kredi diliminin kullanımının açılışına ilişkin süreç mayıs-haziran döneminde açılacak.

Bu durumda, Niyet Mektubu'nun yazımı dahi bir aya yakın süreceği için, gözden geçirmelerin birleştirilmesi olasılığı belirdi. Türkiye, Sosyal Güvenlik Reformu'nu geciktirdiği için ilk dört gözden geçirmeyi de iki parçada birleştirmek zorunda kalmıştı.

Stand-by'ın bu kadar sancılı devam etmesi, IMF'ye olan borçlar 10 milyar doların altına indiği halde, yeni bir anlaşmanın kaçınılmaz hale gelebileceğini ortaya koydu. Türkiye ile IMF'nin anlaşması 2008 yılı başında sona eriyor. Ancak süreç sürekli sorunlu yürüdüğü ve seçim döneminde anlaşma gereklerinin aksamasına kesin gözüyle bakıldığı için, yeni hükümet, IMF ile yeni anlaşma yapmak için masaya oturmak zorunda kalacak.

GECİKME GEREKÇESİ BULUNDU

Hazine'den dün gece yarısı yapılan açıklamada, IMF ile altıncı gözden geçirmenin tamamlanmasının gecikmesi için gerekçe bulundu. 1 Mart'ta Türkiye'ye gelen heyet ile mutad 4'üncü Madde görüşmeleri yapıldığı ve bunun 9 Mart'ta sonuçlandığı ifade edilen açıklamada, bundan sonra normal gözden geçirme görüşmelerine geçildiği belirtildi. Oysa, IMF heyeti, ilk günden itibaren, normal gözden geçirme prosedürü kapsamında görüşmelerini yürütmüştü.

Program kapsamındaki bir çok konuda mutabakata varıldığı savunulan açıklamada, 2006 yılı program gerçekleşmeleri, son makroekonomik gelişmeler ve 2007 yılı kamu maliyesi hedef ve politikaları ile yapısal reformlardaki ilerlemeler üzerinde durulduğu anlatıldı.

Makroekonomik gelişmelere ilişkin olarak, 2006 yılında, büyümenin yüzde 5’lik program öngörüsünün üstünde gerçekleşeceği, cari açığın yıl sonuna doğru azalma eğilimine girdiği ve faiz dışı fazlanın yüzde 6.5’lik hedefi aşacağının teyit edildiği aktarıldığı açıklamada, "Bu değerlendirmeler ışığında 2007 yılına ilişkin makroekonomik çerçevede de bir değişikliğe gidilmemiştir" denildi.

HARCAMADA TEDBİR ALINACAK

Görüşmelerde 2007 yılı kamu maliyesi hedeflerine ilişkin öngörüler, riskler ve yakın dönemde uygulamaya konulan bazı düzenlemelerin kamu maliyesi hedeflerine olası etkisinin değerlendirildiği belirtildiği açıklamada, "Bugüne kadar kamu maliyesi alanında göstermiş olduğumuz başarılı performansın devam ettirilmesi ve 2007 yılı kamu maliyesi hedeflerine ulaşılmasını teminen alınabilecek harcama tedbirleri tespit edilmiştir" denilerek, IMF'nin istediği doğrultuda harcama konusunda ek tedbir alınacağı ortaya konuldu.

Gözden geçirmede en büyük sorunlardan birini oluşturan sağlık harcamalarına da işaret edilerek, "Sağlık harcamalarının 2007 yılı program öngörüleri dahilinde kalmasını ve bu harcamaların etkinliğinin kalite ve hizmete kolay erişim imkanından ödün vermeksizin artırılmasını sağlayacak adımlar belirlenmiştir" denildi. Böylece sağlık harcamalarının da kısılacağı kayıt altına alınmış oldu.

REFORMA ÇÖZÜM BULUNACAK, VERGİ İNDİRİMİ YOK

Açıklamada, Sosyal Güvenlik Reformu'nun ertelenmemesi için formül üretilmesi gereği de ortaya konuldu. Hükümetin sektörlere teşvik için vergi indirimleri yapmasına karşı vurgu da yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Anayasa Mahkemesi kararı çerçevesinde Sosyal Güvenlik Reformu'nun ana hedeflerini koruyacak çözümler geliştirilmesi ve vergi idaresi ile vergi politikası reformlarında bugüne kadar sağlanan ilerlemeleri daha da güçlendirecek ve geliştirecek adımların takvime bağlanması konularında tam bir görüş birliği sağlanmıştır."

ELEKTRİKTE ZAM YOLDA

Mortgage uygulaması için ikincil düzenlemelere ilişkin yol haritası ve Halkbank’ın halka arz sürecindeki son gelişmelerin ele alındığının anlatıldığı açıklamada, elektrik başta olmak üzere, KİT mali dengesinin sağlanması için zam yapılması gereği de şöyle ifade edildi:

"Altıncı gözden geçirme çalışmaları kapsamında heyet ile yürütülen görüşmelerde gelinen aşamada birçok alanda tam bir mutabakat sağlanmıştır. Görüşmeler kapsamında KİT’lerin orta vadede kamu maliyesi program hedefleriyle uyumlu bir performans sergilemesine katkıda bulunacak kısa, orta ve uzun dönemli yapısal içerikli düzenlemelere yönelik teknik çalışmaların bir süre daha devam ettirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Bu hususa ilişkin teknik çalışmaların en kısa sürede sonuçlandırılıp, gözden geçirme çalışmalarının tamamlanması beklenmektedir."


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İHALE SONUCU TOPBAŞ'I SEVİNDİRDİ

'VERGİ İADESİ YENİDEN GETİRİLMELİ'

ATLARIN ARPALARI MALİYEDEN
»  YASA VETO YEDİ , FİŞ TOPLAMAYA DEVAM
»  TÜRKİYE'DE TRİLYONER ZENGİNLERİ NEREDEN TÜREDİ
»  İSTANBUL'UN 100 ZENGİN DÜNYA KENTİ ARASINA GİRMESİNDEKİ SIR
»  HÜKÜMET, OTOYOLLARI ÖZELLEŞTİRİYOR
»  İNTERNET'TE SATILIK BANKA KARTI!
»  IMF İLE 13 SAAT SOSYAL GÜVENLİK PAZARLIĞI
»  BU NASIL ADALET KEMAL ABİ
»  KAN EMİCİ İMF'İ 13 SAATTE İKNA EDEMEDİLER
»  ''BU ÜLKEDE, ÇALIŞANI SSK'LI YAPMAK BONUS OLMUŞ''
»  HÜKÜMET,SEÇİM YATIRIMI İÇİN KESENİN AĞZINI AÇTI
»  AB İÇİN 14.2 MİLYON KİŞİYE İŞ BULUNMASI GEREKİYOR
»  KREDİ KARTI BORCU, BAKKAL AMCA'YA YARADI
»  ZEKA ÖZÜRLÜ VATANDAŞA BİLE KREDİ KARTI VERMİŞLER!
»  1 MİLYAR DOLARLIK ARSA
»  "ABDULLAH GÜL VE EKİBİ KENDİNİ BAŞBAKANLIĞA HAZIRLAMIŞ"
»  ÜCRETLERDE VERGİ KAÇAĞINA SON
»  ZORLU VE EL MAKDUM, BU KEZ İETT GARAJI İÇİN KAPIŞACAK
»  TELSİM İÇİN 19 MİLYAR DOLARLIK TAHKİM
»  NEREDE, KAÇ GEÇİCİ İŞÇİ KADROYA ALINACAK?
»  BORSA YİNE DALGALI, SATIŞLAR ÜST ÜSTE GELDİ
»  HÜKÜMETTEN POAŞ'A 1 MİLYON YTL ÖDEME EMRİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.