Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2541
EURO
37,8075
IMKB
8.921,000
ALTIN
2.930,490
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KANDİL'DE GİZLİ ABD ÜSSÜ BULUNDU İDDİASI!
KANDİL DE GİZLİ ABD ÜSSÜ BULUNDU İDDİASI!
 
TSK tarafından Kandil dağı'nın neden vurulmadığı konusu günlerce tartışılmıştı. İşte bu soruya yanıt olarak "Kandil dağı"ndaki ABD'nin gizli üssü bulunduğu ve bu TSK'nın bildiği iddia edildi.
 
11.3.2008 - 07:20

ABD, önce TSK'nın 21 Şubat'ta Irak'ın kuzeyine başlattığı kara harekâtına önce rıza göstermiş göründü. Ardından en üst düzey yetkilileri arıcılığıyla operasyonun sona erdirilmesi için baskı kurdu. Neden? Bu sorunun yanıtı, harekâtın kapsamı ve niteliği konusunda ABD'nin beklentilerinde gizli.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyinde başlattığı kara harekâtı Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı oldu. ABD'nin aldığı tutum, harekâtın ABD ile anlaşmalı yapıldığı iddialarının psikolojik savaştan ibaret olduğunu ortaya koydu.

Harekâtın ardından başlatılan psikolojik savaş kampanyası da, ABD'nin kendi denetimi altındaki bölgeye bir başka silahlı kuvvetin, hem de TSK'nın, beklentilerinin ötesinde girmesinden duyduğu derin rahatsızlığı ortaya koydu. Peki ne olmuştu da TSK'nın operasyonuna rıza göstermiş görünen ABD birdenbire harekâtın bitirilmesi için baskı kurmuştu?

Ulusal Kanal'ın askeri ve diplomatik kaynaklardan yaptığı araştırma, sorunun yanıtını ortaya koyuyor.

KANDİL'DE AMERİKAN GÖZLEM ÜSSÜ

Kandil! PKK'nın ve ABD'nin PKK içinden İran'a karşı örgütlediği PJAK'ın karargâhı. Asker, Kandil'de çok geniş kapsamlı bir Amerikan Üssü'nün bulunduğunu saptadı. Kamplara yakın bölgede İran-Türkiye-Irak üçgeninde bulunan dağdaki üste hem Türkiye hem de İran için istihbarat ve operasyon amaçlı kullanılan bir Amerikan Üssü bulunuyor.

Askeri kaynakların verdiği bilgiye göre, ABD harekâtın belli kamplarla sınırlanmasını istiyordu. ABD için, PKK içinden örgütlediği PJAK'ın kampları, hedef ve kapsam dışı olması gerekiyordu. Bu nedenle istihbarat da bu sınırlama çerçevesinde veriliyordu.
Askeri kaynağın verdiği bir bilgi ise, ABD'nin bundan sonraki operasyonları açısından ışık tutucu nitelikte: TSK'nın operasyonunda PJAK sıkışınca ABD harekete geçti.

ÇOK ULUSLU GÜÇ TEHDİDİ

Diplomatik kaynaklar ise, ABD'nin TSK operasyonu devam ederken başka bir tehdidi Türkiye'nin önüne getirdiğini belirtiyor. Irak'ın kuzeyine Çok Uluslu Güç yerleştirme tehdidi. Bunun anlamı şu: Biz bölgede askeri denetimi Türkiye'ye vermeyeceğiz. Eğer şimdiki durumdan memnun değilseniz, sadece bizimle değil, ABD'nin önderliğindeki Irak'taki Koalisyon Güçleri'yle karşı karşıya kalırsınız!

TALİMATI GÜL VERDİ

İşte bu ortamda çekilme kararı alındı. ABD'nin üst üste yaptığı açıklamalar, Bush'un son çıkışının ardından Irak'ın kuzeyindeki birliklerin çekilme emrini doğrudan "başkomutan" sıfatıyla Abdullah Gül verdi.

OPERASYONUN ARDINDAN SİYASİ ÇÖZÜM BASKISI

Operasyon devam ederken "soruna siyasi çözüm" bulunsun diyen Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates Türkiye ziyareti sırasında konuyu gündeme getirdi. Gates, dönüşte Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında aynı görüşünü bir kez daha tekrarladı ve Türkiye'deki görüşmelerinde konuyu ele aldığını belirtti.

Gates'in siyasi çözümden ne kastettiğini Amerikalı iki üst düzey komutan ardı ardına yaptığı açıklamalarla ifşa etti: PKK ile uzlaşın! "siyasi çözüm"ün en önemli ayağı, PKK ile uzlaşma ve PKK'yı siyasi sisteme dahil etme.

Ama bunun devamı Irak'ın kuzeyindeki Kukla Devlet'in kabulü. Bunun için ilk adım, Talabani Türkiye'ye davet edilerek yapıldı.

Ama Hükümet'in bunun ötesinde hazırlıkları var. Dışişleri Bakanlığı, Mayıs ayından itibaren Irak'ın kuzeyiyle geniş kapsamlı bir ekonomik işbirliği açılımı yapmak konusunda hazırlıklarını tamamladı.

Tabii, Kukla Devlet ile ekonomik işbirliğinin örtüsü, Irak merkezi hükümetiyle işbirliği olacak. Bu çerçeve içinde Abdullah Gül'ün Bağdat ziyareti bile gündemde.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GAZETECİLİK YALAKALIK OLDU "DON" HABERDEN ÇIKARTILDI

BAVULLA GİDEN 2 TRİLYON'UN AKİBETİ NE OLDU?

DTP'Lİ TUNCEL'DEN TEHDİT GİBİ SÖZLER
»  BAKANI ÇELİK’TEN TÜRK-İŞ’E “YENİ YAKLAŞIM” ÖNERİSİ
»  DTP'LİLERİN DOKUNULMAZLIK KAYGISI
»  BÜYÜKANIT, SABAH KIZDI AKŞAM"MUTSUZ'UM"DEDİ
»  ATATÜRK KÖŞESİNİ Mİ! TÜRK DEVLETİNİ Mİ TASFİYE EDİYORLAR?
»  OPERASYONUN PERDE ARKASINI ERHAN GÖKSEL ANLATTI
»  ABD KRUVAZÖRÜ "USS SAN JACİNTO"İSTANBUL'DA
»  BÜYÜKANIT BEKLENEN AÇIKLAMASINI YAPTI!
»  TÜRBANLILAR NEDEN ZEVKSİZ..!
»  "KEÇİNİN KUYRUĞUNA BAKARAK HAVA TAHMİNİ YAPMAYIN"
»  YARGITAY, BERAAT'İ BOZDU, SİRMEN YENİDEN YARGILANACAK
»  BÜYÜKANIT'A BİR TEPKİ DE MHP'DEN
»  MEHMETÇİĞE SÜPER ARAÇLAR GELİYOR
»  CHENEY, GİZEMLİ GÖRÜŞME İÇİN 16 MART'TA TÜRKİYE'DE
»  GÜNEŞ GAZİSİ O AN'I ANLATTI
»  ÖSS'DE TÜRBANIN KADERİ 13 MART'TA BELLİ OLACAK
»  CHP'DEN BÜYÜKANIT'A JET YANIT
»  BÜYÜKANIT-BAYKAL TARTIŞMASINDA İKİNCİ RAUNT
»  "ABD'DEN İZİN DEĞİL, DESTEK ALDIK"
»  "TSK'YI HEDEF ALAN KARŞISINDA BENİ BULUR"
»  BÜYÜKANIT'TAN İNTERNET SİTELERİNE SİTEM
»  DANIŞTAY KARARI TAKMAYAN 3500 VİLLA!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.