İtalya'nın Napoli kentinde Birleşmiş Milletler HABITAT örgütü tarafından düzenlenen 6. Dünya Kentsel Forumu'ndaki temaslarını tamamlayarak İstanbul'a dönen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Kadir Topbaş, bir gazetecinin 'bu yıl araçlara kış aylarında kar lastiği zorunluluğu gelecek mi?' sorusuna, "Zincir hem araca hem de yola zarar vermektedir. Yaz ayakkabısı ile kışın nasıl dolaşılamıyorsa bu da öyle. Kar lastiği takılmasını ön görmüş ve ısrar etmiştik. İki yılda bir lastik değiştiren bir insan kar lastiği alırsa 4 yılda bir değiştirir. İstanbul'da kar lastiği kullananların nasıl rahat araç kullandıklarını gördük. Şimdi Başbakanlık Planlama Kurulu bir karar aldı. Onun yönetmeliği çıktığı zaman da Türkiye genelinde uygulanması düşünülmekte. Onun için aracı olanlar bu konuda kış gelmeden gerekli hazırlıkları yapmalı. Yönetmelik çıktıktan sonra araçlara kar lastiği gelecek ve zincir şartı kalkacaktır" diye cevap verdi.
"TOPLU TAŞIMA OLMADIKÇA TRAFİĞİ ÇÖZMEK MÜMKÜN DEĞİL"
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Başkanlığı (UCLG) ve BM'ye bağlı Yerel Yönetimler Danışma Komitesi (UNACLA) başkanlığı görevlerini de yürüten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentte yeni uygulamaya başlanan 'Toplu Taşıma Yolu' ile ilgili olarak, "Bariyerlerle ayrılmayan sadece işaretlerle ayrılan ve kurallı şehri ortaya çıkarmak adına çok önemli bir uygulama. Napoli'de de gördüm. Orada da bu uygulamaya geçilmiş. New York'ta dahi bu var. Böyle bir tercihli yol toplu taşımayı özendirici ve kullanıcıları da aktif bir şekilde zaman kazandırması adına çok iyi bir düzenleme. Bir deneme başlangıcıydı. Oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim.
Burada taksici esnafımız da hatta girebiliyor. Halk otobüsleri de girebiliyor. Ancak Halk otobüslerinin biraz işi ağırdan aldığını takip ettiğimizde görüyoruz. Duraklardaki bekleme sürelerine dikkat etmeleri lazım. Toplu taşıma olmadıkça trafiği çözmek mümkün değil. Bu nedenle bireysel araçları bırakıp zamanla herkesin toplu taşımaya yönelmesi lazım. Özellikle pik saatlerde (trafiğin en yoğun olduğu saati tanımlamak için kullanılan bir terim) toplu taşımayı özendirici olan bu uygulamanın başarılı olacağına inanıyorum. Halkımız da bunu destekleyecektir" dedi.
"YENİ RIHTIMLARA İHTİYACIMIZ VAR"
Napoli'de Cruse gemilerinin kentin turizmine yaptığı yararlarını gördüğünü belirten Kadir Topbaş, şöyle konuştu: "Rıhtımlara gemilerin biri giriyor, biri çıkıyor. Çok önemli bir potansiyel. Bizim sadece Galata rıhtımımız var. Bunun için acilen yeni rıhtımlara ihtiyacımız var."
"SİLİVRİ'YE KADAR METRO SÖZÜ VERDİK"
Kadir Topbaş, Beylikdüzü'ne kadar yapımı tamamlanan metrobüs çalışması ile ilgili ileri bir tarihte metro çalışmasının da başlatılacağı mesajını verdi. Topbaş, "Metro için yıllar beklemek gerekiyor. O kadar zamanımız yoktu, çözümü metrobüste bulduk. Silivri'ye kadar metroyu götürme sözü verdik. Onunla ilgili bir çalışma yapılıyor. İstiyoruz ki İstanbullu metrosuna, tramvayına, otobüsüne binsin. Bireysel aracına binmek zorunda kalmasın. Onu anca, keyif için kullansın" şeklinde konuştu.
YENİ HAVALİMANINA METRO
İstanbul'a yapılması planlanan üçüncü havalimanın yerini bildiğini söyleyen Topbaş, yılda 100-150 milyon kapasiteye çıkabilecek bir havalimanı yapılması düşünüldüğünü ve havalimanına paralel olarak da metro yapılacağını dile getirdi. Topbaş ayrıca, metro hattının havalimanı bitmeden ulaşmış olacağının altını çizdi.SABAH