Kart iptali için saatlerce uğraşmak gerekmeyecek, internet ortamında iptal derhal gerçekleştirilecek. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, TBMM kulisindeki sohbetinde, çalışmaları aylardan beri süren Tüketici Hakları Yasası’ndaki revizyon tasarısını tamamlayarak, Başbakanlığa gönderdikleri açıkladı.
Çağlayan, bir ay sonra TBMM’de yasalaşmasını planladıkları tasarının tüketici lehine önemli unsurlar içerdiğini söyledi. Çağlayan’ın anlattığı düzenlemedeki bazı başlıklar şöyle:
AİDAT VE İPTAL
Kredi kartlarından üç yılda bir kez üyelik aidatı alınacak. Bizim vatandaşlarımız ekstrelerini doğru düzgün kontrol etmiyor. Kredi kartlarının iadesi konusunda yaşanan sorunlar da çözülecek. Kredi kartını iptal ettirmek isteyen elektronik ortam dahil olmak üzere başvurduğunda çok kısa sürede iptal gerçekleşecek. Kredi kartı faizleri bu tasarının konusu olmadığı için buraya koymadık.
Tasarı hazırlanırken AB standartları dikkate alındı. Her aşamasında görüşler alındı. Kapıdan ve internetten satışlar konusunda değişiklikler yaptık. Belli bir ekonomik gücü olmayan firmalara kapıdan satış yada internet üzerinden satış izni vermeyeceğiz. Belli bir sınır getireceğiz.
Müteahhitler ya da şirketlerin inşaattan veya kooperatif olarak yaptıkları daire satışlarına teminat getiriyoruz. Vatandaşlarımız dairenin yapımı devam ederken, bunun yüzde 25’ni ödemişse, satan kişi bu paraya karşılık teminat gösterecek.
Tüm promosyonları ile ilgili düzenlemeler olacak. Reklam Kurulu 29 kişiden oluşuyor. Bakanlar Kurulu bile 25, futbol 11 kişiden oluşuyor. Kurul çok kalabalık. Reklam Kurulu’ndaki üye sayısını 13’e indireceğiz. Bunun yerine alt komisyonlar kurulacak.
TATİL VAATLERİNE GÜVENCE
Devremülk ve tatillerde, firmaların vaadleri teminat altına alınacak. Tüketicinin aldatılması önlenecek. Varolan teminatlar daha güçlü hale getirilecek. Atılacak adımlar, turizm açısından da çok önemli olacak.
''ÖTV İNDİRİMİNİ FIRSAT BİLİP ZAM YAPAN OLURSA, KENDİ BİNDİĞİ DALI KESER"
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ÖTV indirimini fırsat bilerek zam yapanların bindikleri dalı keseceğini, en büyük dersi de tüketicinin vereceğini söyledi.
Çağlayan, Osmaniye Ticaret Borsası ve AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaretinin ardından, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yapımı süren Tosçelik Osmaniye Yapısal Çelik ve Spiral Boru Üretim Tesislerinde incelemelerde bulundu, tesis sahibi Fuat Tosyalı'dan bilgi aldı.
Tesisin tamamlandığında gerçekleştireceği üretimle Türkiye'nin ithal ettiği bir ürünü piyasaya sunarak, cari açığın yıllık 1 milyar dolar azalmasını sağlayacağını belirten Çağlayan, ''420 bin metre kare alana kurulu bu tesisin 20 ay gibi rekor bir sürede tamamlanması planlanıyor'' dedi.
Çağlayan, burada basın mensuplarının ''ÖTV indiriminden sonra fiyatlara müdahale edip etmeyecekleri'' şeklindeki sorusunu, ''Türkiye'de serbest piyasa var. Bizim fiyatlara müdahalemiz söz konusu değil'' şeklinde yanıtladı.
Otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve bilgisayar sektörlerinde gerçekleştirilen ÖTV indiriminin tıkanan ticaret ve ekonominin önünün açılması, vatandaşın psikolojik kriz ortamını kırarak, yastık altındaki birikimlerini ekonomiye kazandırmasını amaçladığını vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:
''Gerçekleştirilen indirimi herkes uygulamak mecburiyetinde. Bu konuda Maliye Bakanlığının denetleme ve gerekeni yapma yetkisi var. Benim bakanlığım da Tüketici Genel Müdürlüğü vasıtasıyla tüketicilerin şikayetlerini, Rekabet Kurumuyla da rekabetle ilgili şikayetleri değerlendirme yetkisine sahip. Yapılan şikayetler var ve değerlendiriyoruz.
Ancak, kimsenin bindiği dalı kesmeyeceği kanaatindeyim. Stok maliyetinin ne olduğunu bilirim. Likiditenin, nakit paranın son derece önemli olduğu bir ortamda eldeki malı paraya dönüştürmek son derece önemli. Bu nedenle önceki indirimle, otomotiv sektöründeki stoklar hemen bitmiş, Türkiye'deki fabrikaların tamamı 24 saat üretime geçmişti. Ancak, yeni ÖTV indiriminden dolayı, az sayıda da olsa fırsatçılık yapanlar olabiliyor. Daha önce otomotiv sektörünü uyarmıştım. ÖTV indirimini fırsat bilip zam yapan olursa, kendi bindiği dalı keser. En büyük dersi, balans ayarını da tüketici verir. Artık Türk tüketicisi nereden nasıl alacağını çok iyi biliyor. O ürünü almaz, boykot uygular. Satıcı da fiyatı ona göre ayarlamak durumunda kalır.''
Rotahaber