Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1529
EURO
38,0245
IMKB
9.918,000
ALTIN
2.880,300
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KATOLİK DÜNYASINDA CAMİ POLEMİĞİ
KATOLİK DÜNYASINDA CAMİ POLEMİĞİ
 
Papa 16. Benediktus'un İstanbul'da Sultanahmet Camiindeki'huzur duruşu' Vatikan'da rahatsızlık yarattı.
 
7.12.2006 - 18:30
  Roma Katolik Kilisesi ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un İstanbul'da Sultanahmet Camiini ziyaret ederken İstanbul Müftüsü Prof. Mustafa Çağrıcı'nın 'huzur duruşu' çağrısı üzerine yaptığı jeste aşırı anlamlar yüklenmesi Vatikan'da rahatsızlık yarattı.    Papalık Hristiyanlararası Birliği Özendirme Kurulu Başkanı Kardinal Walter Kasper, Papanın Sultanahmet Camiinde yaptığı jestin Hristiyanlık açısından 'dua' diye nitelenmesinin mümkün olmayacağını açıkladı.
      Kasper, İtalyan Sky Televizyonu'na verdiği demeçte, 'Ben Papanın Sultanahmet'teki o sessizlik anında ne yaptığını bilmiyorum. Orada olan bir tefekkür, bir meditasyondu. Bu, mümkündür' dedi.
      Kardinal Kasper, Papa da dahil olmak üzere bir Hristiyanın Müslümanlara ait bir mabette duaya duramayacağını belirterek, 'Eğer bir dua idiyse, bu resmi bir dua, yani bizim bildiğimiz anlamda mutat bir dua olarak değerlendirilemez. Bu tür bir şey, zaten mümkün değildir. Bir İslam mabedinde, mutat bir dua yapılamaz' dedi.
      Vatikan'daki kaynaklar, Papanın dün genel kabul merasiminde yaptığı konuşmada da, Sultanahmet Camiinde yaşanan hadiseye değinirken, kendisinin orada yaptığı jesti 'dua' değil de 'tefekkür' diye nitelediğine dikkati çekiyorlar.
      Papa 16. Benediktus, dün yaptığı konuşmada, Sultanahmet Camiindeki jestini, başlangıçta planlanmamış olsa da bir 'takdiri ilahi' diye niteleyerek, 'O ibadet mekanında birkaç dakika tefekküre durmak suretiyle, tüm insanlığın merhametli Babası, yerin ve göğün tek Rabbine yöneldim. Tüm inananlar, kendilerinin Onun tarafından yaratıldıklarını hatırlasınlar ve de gerçek kardeşliğin tanıkları olsunlar' demişti.
      Papanın Sultanahmet Camiini ziyaret jesti kimi Katolik çevrelerde rahatsızlığa da yol açmıştı.
      İtalya'nın ünlü Katolik ilahiyatçılarından Rino Camillieri, Il Giornale gazetesinde '16. Benediktus Türkiye'de: Yararsız Nezaket Ziyareti' başlığıyla yayımladığı makalede, duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, 'Papa, camiye ayakkabısız girdi. Bununla da kalmayıp Mekke'ye doğru dönmüş vaziyette dua etti. 16 Benediktus'un selefi (İkinci Jean Paul) dahi, şaşkınlığa neden olan şeyleri çokça yapmış olmasına karşın, böyle bir şeye cüret edememişti' diye yazmıştı.
      Vatikan uzmanları, Papanın hadiseyi dua değil 'tefekkür' diye nitelemesinin ve Kardinal Kasper tarafından konuya ilişkin yaptığı açıklamanın, Sultanahmet'te yaşanan olaya abartılı anlamlar yüklenmemesi gerektiğini açıklama gereği duyulmasından kaynaklandığını belirtiyorlar.
      Roma Katolik Kilisesinin ruhani liderlerinden bir camiyi ziyaret eden ilk papa İkinci Jean Paul olmuştu. İkinci Jean Paul, 2001 yılının Mayıs ayında Şam'daki Emevi Camiini ziyaret ederek, orada, programında öngörüldüğü üzere Vaftizci Yahya'nın kabri başında dua etmişti.
      O dönemde, İslam dünyası Papanın cami ziyaretine büyük anlamlar yüklerken, Katolik yetkililer ziyaretin Hristiyanlık inancında kutsal bir kişi addedilen Vaftizci Yahya'nın kabri başında dua amacıyla yapıldığını belirtmişlerdi.
      Papa 16. Benediktus'un, Türkiye ziyareti sırasında ise resmi programda sadece Sultanahmet Camiini ziyaret öngörülmekteydi. Cami ziyareti esnasında Papa 16. Benediktus'un 'tefekkür' diye nitelediği olay ise İstanbul Müftüsü Çağrıcı'nın mihmandarlık ettiği konuğu mihrabın önündeyken 'huzur duruşu'na çağırması neticesinde yaşanmıştı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ÇALIŞMA GRUBU BUSH'U UYARDI:'IRAK, ÜÇE BÖLÜNMESİN'

NASA FOTO MUHABİRLİĞİ YAPTI

JAPONYA GARDİYANSIZ DUVARSIZ CEZAEVİ KURACAK
»  TÜRKİYE'DE BİR YOUTUBE NİYE OLAMAZ!
»  IRAK RAPORUNDA KERKÜK AYRINTISI
»  İSRAİLLİ İŞ ADAMINDAN BARIŞ İÇİN ŞOK FİYAT
»  FRANSA'YA SOYKIRIM SUÇLAMASI
»  PİNOCHET, KEFENİ YIRTTI
»  CHENEY'İN LEZBİYEN KIZI HAMİLE!
»  İRAN'DA YOU TUBE YASAK!
»  İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİ AYILARI ÇILDIRTTI
»  NASA, AY'A ÜS KURACAK, AY ÜSSÜNDEN MARS'A UÇACAK
»  LİTVİNENKO MÜSLÜMAN GİBİ GÖMÜLMEK İSTEMİŞ
»  RUMSFELD'İN KUYRUĞU'DA İSTİFA EDİYOR
»  ZİMBABVE'DE ENFLASYON YÜZDE BİN 204'E TIRMANDI
»  TECAVÜZCÜ ASKERE 40 YIL HAPİS
»  İNSANLAR DÜNYA'YA UZAYDAN MI GELDİ?
»  HİLLARY'NİN BAŞKAN ADAYLIĞI GÜNDEMDE
»  2 AYLIK BEBEK ALKOL KOMASINA GİRDİ!
»  GRÖNLAND'DE UÇAK, ARABAYA ÇARPTI
»  ABD OKULLARINDA 21 ÖĞRENCİ ÖLDÜRÜLMÜŞ
»  CASTRO'NUN GİZLİ ORDUSU
»  MAAŞINI DÜŞÜREN BAŞKAN!
»  AMERİKALI ASKER'E TECAVÜZ'DEN 40 YIL HAPİS CEZASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.