Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,4226
EURO
36,3212
IMKB
9.911,000
ALTIN
3.064,670
 
Hava Durumu ANKARA
3 / 12 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KENE'DEN KORUNMA YOLLARI!
KENE DEN KORUNMA YOLLARI!
 
Uzmanlara göre, KKKA hastalığından korunmanın en etkili yolu kene ile teması kesmek. Peki bir şekilde keneyle temas edildiyse ne yapmalı?
 
19.5.2012 - 00:21

Sağlık Bakanlığı KKKA Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hürrem Bodur, hastalıktan korunma yollarını anlattı. Bodur, KKKA vakalarının geçen yıllara göre daha geç görülmeye başlandığını, bunun kışın sert geçmesinden kaynaklanmış olabileceğini söyledi.
Vaka sayılarının 2008 ve 2009 yıllarında en üst düzeye ulaştığını, ancak sonraki yıllarda düşüş yaşandığını anlatan Bodur, düşüş eğiliminin bu sene de devam etmesinin beklendiğini belirtti.
"BU SİZİN KENE AMA HASTALIK YAPIYOR"
Keneyle ilgili halka yönelik eğitimler yapılmasına rağmen, vakaların görülmeye devam ettiğini dile getiren Bodur, ''Hastaneye gelen vakalarda keneyle temas öyküsü var. İnsanlar konunun farkında olmalarına rağmen henüz bilinçlenmediler. Eskiden 'bu bizim kene hastalık yapmaz' deniliyordu, zannediyorum bu kırıldı. 'Evet bu sizin kene ama hastalık yapıyor' görüşü işlenmeye çalışıldı. Bu davranış şekline dönüşecek. İnsanlar bu konuda teorik olarak bir şeyler biliyor, ama tam olarak tutum ve davranışlarına dönüştürmediklerini düşünüyorum'' dedi.
Hayvanların ilaçlanmasının da korunmada önemli bir nokta olduğunu anlatan Bodur, şu değerlendirmelerde bulundu: ''Hayvanların ara konak özelliğinden çıkarılması hastalıkla mücadelede büyük önem taşıyor. Bu da ilaçlamayla olur. Vatandaşların da hayvanlardan kene toplama ya da kene kırma gibi yanlış alışkanlıkları var. Bir de kırsal alanlara giderken şeffaf, açık renk giysiler giyilmeli, eve döndükten sonra da kene kontrolü yapılmalı. Kene tespit edildiğinde çıkartılması için en kısa sürede bir sağlık kuruluşu varsa oraya başvurulmalı, yoksa çok fazla zaman geçirmeden kişiler keneyi kendileri çıkarmalıdır.''
Kene vücuda tutunana kadar belli bir sürenin geçmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Bodur, ''Bu bazı kene türlerinde 8-9 saati bulabiliyor. Kene tutunduktan sonra beslenmeye başlıyor. İşte virüsü beslenme sırasında bulaştırıyor. O yüzden vücutta kene kontrolü yapılmasını ve varsa en kısa sürede çıkarılmasını istiyoruz'' uyarısında bulundu.
“HASTANEYE GİTMEK İÇİN BEKLEMEYİN”
Bir sağlık kuruluşuna başvurmak için fazla beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Bodur, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Geçen sene örneklerini gördük, kene tutunması olmuş, ama sağlık ocağına gitmek için 2 gün beklenmiş. Bu yanlış bir hareket. Gidemiyorlarsa kendileri çıkarabilirler, ellerine bir naylon geçirerek de çıkarabilirler. Hatta bir arkadaşımızın deyimiyle tarlada ise yaprakla çıkarsın. Önemli olan onu patlatmaya, öldürmeye çalışılmasın, en kısa sürede çıkarsın. Mümkünse sağlık kuruluşuna gidilsin, ama zaman geçecekse kendileri veya bir yakını çıkarsın.''
KORUNMAK İÇİN KENE-İNSAN TEMASI ÖNLENMELİ
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol da geçen yıl vakaların en çok Tokat, Yozgat, Gümüşhane, Bolu, Çankırı, Kastamonu'da görüldüğünü, ancak Ankara Gölbaşı'nda da vakalar ortaya çıktığını hatırlatarak, bunun kenelerin başka yörelere geçişinden kaynaklandığına dikkati çekti.
KKKA'nın kene ya da hasta kişilerle temas nedeniyle bulaştığını belirten Şenol, ''Korunmanın en iyi yollarından biri insan-kene temasının önlenmesi'' dedi.
VÜCUT KONTROLÜ ÖNEMLİ
Kene kovucuların da etkili olduğunu dile getiren Şenol, kırsal alandan dönüşte vücut kontrolü yapılması gerektiğini söyledi ve şu önerilerde bulundu: ''Özellikle kol altları, kulak çevresi, kemer bölgesi, diz arkaları, saç, bacak arkaları kontrol edilmelidir. Bene benzeyen küçük siyah noktasal siyahlıklar görüldüğünde hemen en yakın sağlık ocağına gidilmelidir. Çünkü kenenin ezilmeden ve kırılmadan bir pensle sağa sola oynatılarak çivi gibi çıkarılması gerekiyor. Kişilerin kendilerinin çıkarması riskli olabilir. Kenenin üzerine asla alkol, sabun gibi kimyasallar sıkılmamalı ve sürülmemelidir. Kenenin hiç müdahale edilmeden vücuttan uzaklaştırılması gerekiyor. Kenelerin bir kısmı köpek ve kediden gelir ve hastalık bulaştırmaz, ama çıkarılan kenelerin mutlaka bir veterinerde incelenmesi gerekir.''
Kenelerin, vücuda tutunduktan belli bir müddet sonra kan emdiğine dikkat çeken Şenol, ''Bu nedenle hızlı ve doğru müdahale önemli. Her kene teması KKKA ile sonlanmıyor. Kene kan emdiyse ağzındaki tükürüğü kana bulaştırdığı için hastalık oluyor'' diye konuştu



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


LAĞIMDAN SERVET ÇIKTI!

HUYSUZ KOMŞU ARTIK DİRENEMEYECEK!

YENİ YÜZÜ BASINA TANITILDI
»  IŞIKARA, BU KEZ BURSA'LILARI KORKUTTU
»  BAĞIRSAK TIKANIKLIKLARINA ANANAS SUYU
»  GELİNİNİ SÖKS KÖLESİ YAPTI!
»  KENE, BU KEZ ZONGULDAK'TA CAN ALDI!
»  HAFTA SONU YİNE YAĞMUR VAR!
»  VATANDAŞA GÖRE YOLSUZLUK ARTTI!
»  KORKUTAN BEYİN SOLUCANI SALGINI!
»  DOĞUM İZNİ ÜCRETİ DEVLETTEN!
»  KENE, KASTAMONU'DA HORTLADI, 4 ÖLÜ!
»  TÜRK TİYATROSUNUN ACI KAYBI!
»  İLİŞKİ İÇİN BÜYÜMEYİ BEKLİYORLAR!
»  NİĞDE DEMİRKAZIK'TA 10 DAĞCI KAYIP!
»  FACEBOOK, KULLANICISINDAN PARA ALACAK!
»  SAAT AYARI DEĞİŞECEK!
»  PİKNİKÇİLERE KÖTÜ HABER
»  YUHH! TAVUK GAGASINDAN KIYMA YAPMIŞLAR
»  DOLU YAĞDI, ERZURUM BEYAZA BÜRÜNDÜ!
»  LİSEDE EVLİLİK KAPAK OLDU!
»  ANNENER GÜNÜ İÇİN HEDİYE ÖNERİLERİ!
»  DAYAKÇI KOCAYA SORUŞTURMA TALİMATI
»  YOĞURT YE, CiNSEL GÜCÜN ARTSIN
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.