Trafik cezaları 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren artıyor. En düşük trafik cezası 58 lira, en yüksek ceza ise 17 bin lira olacak. Kırmızı ışık ihlali yapanlara verilen 140 liralık ceza yeni yılda 155 liraya yükselecek. Alkollü araç kullananlar ise diğer yaptırımlar dışında 660 lira ödeyecek. Hız sınırlarını yüzde 10'dan yüzde 30'a kadar aşanlara 155, yüzde 30'dan fazla aşanlara da 330 lira ceza verilecek.
1 Ocak'tan itibaren trafik cezaları yüzde 10 civarında artıyor. Ayrıca, alkollü araç kullanan sürücülerin geriye doğru 5 yıl içinde; ilkinde 6 ay, ikincisinde 2 yıl, 3 ve fazlasında ise 5 yıl ehliyetlerine el konulacak. 3 veya daha fazla alkollü yakalanan sürücülere en az 6 ay hapis cezası verilecek.
EHLİYETİNİ UNUTANA 154 LİRA
Gerekli yerlerde hızını azaltmayan, öndeki aracı güvenli mesafeden takip etmeyen, dönüş kurallarına uymayan ve emniyet kemeri takmayanlar da 74 lira para cezasıyla karşılaşacak. Servis freni, lastikleri, dış ışık donanımından yakını ve uzağı gösteren ışıklar ile park, fren ve dönüş ışıkları noksan, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan araçları kullanan sürücüler de 74 lira ceza ödeyecek.
Ehliyetini yanında bulundurmayanlar 155, sürücü belgesi olmadan araç kullananlar ile, takograf ve taksimetre kullanmayanlar da 330 lira ödeyecek. Kaza yerinde güvenlik tedbiri almayan, kazayı yetkililere bildirmeyen ve kaza yerinden ayrılan sürücüler 155 lira, ölümlü ya da yaralanmalı kazalarda olay yerinden ayrılanlar ise 330 lira ceza verecek. Taşıma kapasitesi üzerinde yolcu alanlara da 58 lira ceza öngörülüyor.
DEĞNEKÇİLERE DE CEZA
Yasak yere park eden, sisli, karlı ve yağmurlu havalar dışında sis farı yakan, emniyet kemeri takmayan, yola çöp atan, seyir halinde cep telefonu kullananlara 74 lira ceza kesilecek. Özürlü yerine park edenlere 145 lira, araçlardaki radyo teypleri vatandaşın huzurunu bozacak şekilde kullananlara 74 lira ceza verilecek.
Yetkisi olmadığı halde araçlardan park ücreti alanlara da 74 lira ceza yazılacak. Zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmama, araçların muayene süresini geçirme ve araç üzerinde yapılan teknik değişikliği 30 gün içinde bildirmeme cezası da 74 lira olacak. Muayene istasyonu için işletme belgesi yetkisi verilen ancak işletme şartlarına uymayanlara 17 bin liraya kadar para cezası verilecek.