Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0714
EURO
37,6042
IMKB
9.045,000
ALTIN
2.885,980
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KORKU TİCARETİNE 5 MİLYAR DOLAR
KORKU TİCARETİNE  5 MİLYAR DOLAR
 
Cadılar Bayramı, eski kavimlerden kalma bir gelenek. Amerika’da evde, okulda, sokakta herkes bu kutlamalara katılıyor. Bazı Amerikalılar, Cadılar Bayramı’nı kutlamak için büyük masraflara girmekten de çekinmiyor.
 
28.10.2007 - 00:18

Bugünlerde New York’un her sokağında farklı bir telaş var. Akla hayale gelmeyecek şekilde süslenen evler, sokaklarda satılan korkutucu maskeler ve her tarafta sıklıkla görülen turuncu bal kabağı figürü; yaklaşan Cadılar Bayramı’nın habercisi. 31 Ekim gecesi kutlanacak bayram için hazırlıklar bir ay öncesinden başladı.

Cadılar Bayramı ekonomisinden pay almak isteyen işyerleri, içinde kabak figürü bulunan yüzlerce objenin yanı sıra iskelet, kurukafa, örümcek, hayalet, cadı kılığındaki yüzlerce kostüm ve şekeri, alıcısına bu ay içinde sundu. Sadece eğlenceli bir bayram deyip geçmenin ötesinde; piyasalara hareketlilik kazandıran bu bayramın, 5 milyar dolar gibi ekonomik bir gücü bulunuyor ve Cadılar Bayramı için harcanan para her yıl düzenli bir şekilde artıyor. Geçen yıl Cadılar Bayramı (Halloween) için kişi başı 59 dolar harcayan Amerikalılar, bu yıl 64 dolar harcadı ve toplamda rakam 5,07 milyar doları buldu. ABD Ulusal Perakendeciler Federasyonu istatistiklerine göre, alışverişler geçen yıla göre yüzde 50 oranında artmış. Geçtiğimiz yıl 3 milyar dolara yaklaşan rakam bu sene, bayrama 1 hafta olmasına rağmen, 5 milyar doları aşmış.

New York yada New Jersey’in herhangi bir bölgesinde, sokakta yapılacak küçük bir yürüyüş, Amerikalıların Cadılar Bayramı’nı ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor. Kafası kesik gövdeler, gövdesi olmayan kafalar, tabut içinde kanlı cesetler, gövdesinin bir kısmı mezarından fırlamış ölüler, kanlı kostümleriyle eli oraklı ya da satırlı gelin ve damatlar, mısır koçanları ve örümceklerle kaplanmış ev ve bahçeler her sokakta görülebilecek sahnelerden sadece birkaçı. Çoğu Amerikalıya göre, çocukların şeker topladığı bir bayram olan Halloween’i dünyada bilmeyen yok. Her ne kadar kutlamalara yabancı olsak da, Cadılar Bayramı ile alakalı, Amerikan filmlerinden aklımıza kazınan sayısız sahne var. Herhangi bir Amerikan filminde korkuyla alakalı bir bölüm varsa, mutlaka bu bayrama gönderme yapılır. Kapı kapı dolaşan ilginç kıyafetli çocukların şeker topladığını, korkunç maskeli insanların birbirini korkuttuğunu, kocaman turuncu kabakların içinin oyulup, korkutucu yüzler çizildiğini seyrettiğimiz filmlerden biliyoruz.

10-15 bin dolar harcayan fanatik

Cadılar Bayramı’nın en meşhur tasarımcılarından biri New Jersey’li diş hekimi Dr. Wayne Gangi. 10 ile 15 bin dolar para harcayarak evini baştan aşağı süsleyen Gangi’nin; her yıl 5 binden fazla ziyaretçisi oluyor. Son beş yıl içinde dekorasyon için 100 bin dolar harcayan Dr. Gangi; ziyarete gelen çocuklara dağıtmak için de 2 bin dolarlık şeker aldı. Sıra dışı görüntüsü ile ilgi çeken evde, “yok” yok! Mezar taşları, iskeletler, yarasalar, vampirler, yılanlar, envai çeşit korkutucu malzeme sergileniyor. Dr. Gangi’nin, Cadılar Bayramı’na gösterdiği bu sıra dışı ilginin sebebi; çocukluğunda her Cadılar Bayramı’nda evini süsleyen komşusu. Ev süsleme geleneğinin komşu çocuklarının devam ettirmesi Dr. Gangi’yi etkiliyor.

31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı ile ilgili sayısız efsane anlatılıyor. Bir efsanede; bir yıl önce bugün ölmüş insanların ruhlarının, bir sonraki yıl, yaşayanların vücutlarını ele geçirmek amacıyla dünyaya geleceğine inanılıyor. Buna engel olmak için evlerde yanan ateşler söndürülüyor. Ruhları korkutmak için hayalet ve ürkütücü kostümler giyilmesi gerektiğine inanıyorlar. Eski bir Kelt geleneği olan Cadılar Bayramı’nın Amerika’ya gelmesi 1840’lı yılların ortasına rastlıyor. Patates kıtlığından kaçan göçmen İrlandalılar, âdetlerini de beraberlerinde getiriyorlar. Keltlerle karşılaşan her topluluk, bu bayrama bir şeyler ekliyor.

Zamanla ticaret ön plana çıkıyor ve bayram bugünkü halini alıyor. Bugün, dinî bir temele dayandırılmayan Cadılar Bayramı, Amerika’da mutlaka her okulda, mahallede, işyerinde kutlanan bir festival... Ellerinde torbaları, üzerindeki kostümleri ile çocuklar kapı kapı gezerek, şeker topluyor. Ailelerin aldığı şekerlerin miktarı, ülkede bir yılda satılanlardan daha fazla bir miktarda. Şekerdi, kostümdü derken, bu işten en çok kazananlar marketler… Elbette bir de torbalarını şekerle dolduran çocuklar...



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İNGİLTERE KRALİYET AİLESİNE SEX KASETİ ŞANTAJI

ERMENİLER BÖYLE ÇALIŞIYOR YA BİZİMKİLER NE YAPIYOR?

AHMEDİNECAD'DAN MALİKİ'YE PKK TELEFONU
»  ABD'Lİ GENERALİN KÜSTAH PKK İTİRAFI
»  KUMAR'DA 1.6 MİLYON DOLAR KAZANDI 385 DOLAR VERDİLER
»  İNGİLTERE'DE GENÇ KIZLARA KANSER AŞISI
»  O ÇİFT TARAFLI BİR AJANMIŞ
»  İNGİLİZ ASKERLERİ, ATLANTİK'TE 3 TON KOKAİN YAKALADI
»  PUTİN'DEN ABD'YE İKİNCİ KÜBA KRİZİ UYARISI
»  BAŞBAKAN'IN BURUN OPERASYONU
»  AŞIRI DİNCİLER, PAKİSTANDA 4 KİŞİNİN KAFASINI KESTİ
»  "YA BAĞDAT'A GİDERSİN, YA DA İŞTEN ATARIZ"
»  KARIN YARARAK BEBEK ÇALAN HIRSIZA İDAM CEZASI
»  BARZANİ'YE GÖRE TÜRKİYE'NİN NİYETİ ÇOK BAŞKA
»  ABD, PKK'YI BAKIN NASIL SAVUNDU..!
»  SOYKIRIM TASARISI ŞİMDİLİK RAFA KALKTI
»  FÜZELER PKK İÇİN Mİ YOKSA İRAN İÇİN Mİ?
»  ZABARİ'DEN KORKUNÇ AÇIKLAMA
»  İSRAİL'İN GEÇEN AY VURDUĞU SURİYE'DEKİ SANTRAL
»  ''BUSH, TIMARHANEYE YAKIŞIR''
»  TÜRKİYE ÜZERİNE KURULAN MÜTHİŞ KUMPAS
»  ABD-İRAN İÇİN SÜREKLİ BAHANE ARIYOR
»  MOZAMBİK TİMSAH İHRAÇ EDECEK
»  MUHTAR ANNESİNİN YASI İÇİN OKULU TATİL ETTİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.