Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,6798
EURO
37,4767
IMKB
10.105,000
ALTIN
3.179,050
 
Hava Durumu ANKARA
4 / 11 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KRİZİN VURDUĞU ÜLKELER İMF KAPISINDA
KRİZİN VURDUĞU ÜLKELER İMF KAPISINDA
 
Küresel kriz vurunca Ukrayna, Macaristan, İzlanda, Belarus ve Pakistan IMF’den yardım istedi.
 
28.10.2008 - 00:40

IMF ile 19 stand-by anlaşması yapan Türkiye’nin yola nasıl devam edeceği belli değil.
Küresel finansal krizinin ülke ekonomilerini zorlamaya başlamasıyla, Uluslararası Para Fonu IMF’den yardım isteyen ülkelerin sayısı artıyor. Dünyayı saran kriz nedeniyle etkilenen Ukrayna, Macaristan, İzlanda, Belarus ve Pakistan yardım için IMF’nin kapısını çaldı.
UKRAYNA: İKİ YILLIK ANLAŞMA YAPTI
Ukrayna, IMF ile 16.5 milyar dolarlık bir stand-by anlaşması için prensip anlaşmasına vardı. İki yıl süreli olan anlaşmayla sağlanacak kredi, Ukrayna’nın cari işlemler açığını kapatmak, döviz rezervini desteklemek ve bankacılık sektörünü güçlendirmek için kullanılacak.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, “IMF, Ukrayna’ya yardımcı olmak için hızla harekete geçecektir; bu program güven, ekonomik ve mali istikrarı sağlamak için gereken en önemli ve öncelikli önlemlere odaklanacaktır” dedi.

IMF açıklamasında kredi için Ukrayna’dan istenen koşullar açıklanmadı ancak hükümet ile merkez bankasının ortak açıklamasında, hükümetin denk bir bütçe hazırlaması ve bankaları güçlendirecek önlemler alması gerektiği belirtildi.

Ukrayna’nın temel ihraç malı olan çeliğe olan küresel talep düştükçe ve enerji maliyetleri yükseldikçe ülke ekonomisinin giderek yavaşlaması bekleniyor.

MACARİSTAN: KURTARMA PAKETİNE MUHTAÇ
Macaristan, IMF ve Avrupa Birliği ile global finansal krizden etkilenen ekonominin istikrara kavuşturulması için önemli miktarda finansmanı da içeren geniş çaplı bir ekonomik kurtarma paketi üzerinde anlaşmaya vardı.

IMF Başkanı Strauss-Kahn tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bu önemli politikaları destekleyecek önemli miktarda finansman içeren paket gelecek birkaç günde içinde son halini aldıktan sonra açıklanacak. Katılım IMF, AB, bazı Avrupa hükümetleri ve bölgesel ve çok uluslu kurumları içeriyor” dedi. Açıklamada, finansman miktarı belirtilmedi.

Macaristan; dış finansman açığı konusundaki endişelerin artmasıyla yabancı yatırımcıların ülkedeki varlıklarını azaltmaları, forintin büyük miktarda değer kaybı ve devlet tahvil piyasasının durma noktasına gelmesinin ardından IMF ve Avrupa Merkez Bankası ile yardım görüşmelerine başlamıştı.

İZLANDA: ACİLEN 833 MİLYON DOLAR İSTİYOR
Küresel krizde en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İzlanda, IMF’ye istikrar programını sunarak 2 milyar dolarlık yardım talep etti. IMF, İzlanda’nın istikrar programını onaylaması halinde talep edilen miktarı verecek.

IMF’nin cevabını en erken 10 gün sonra vermesi bekleniyor. İzlanda’nın IMF’den acil olarak 833 milyon dolar istedi. 833 milyon dolarla bankacılık sistemini yeniden düzenleyecek olan İzlanda, 1976’dan beri IMF’den yardım alan ilk batılı ülke olacak. Küresel mali krizle bir haftada iflasın eşiğine gelen İzlanda bankalarının halihazırda ödemeleri gereken borçları 138 milyar doları buluyor.

PAKİSTAN: 15 MİLYAR DOLARA İHTİYACI VAR
Pakistan, IMF’den resmi olarak yardım istedi. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, ekonomik istikrarı sağlama ve mali sisteme olan güveni artırmak amaçlı kredi programıyla ilgili görüşmelerin başlayacağını ifade etti. Kullanılacak fon miktarının henüz belli olmadığını belirten Strauss-Kahn, finansmanın, IMF’nin acil finansman mekanizması çerçevesinde olabileceğini kaydetti. Pakistan, ekonomisini istikrara kavuşturma ve ödemeler dengesindeki krizden kaçınmak için 10-15 milyar dolara ihtiyaç duyuyor.

BELARUS: 2 MİLYAR DOLAR İÇİN IMF’NİN KAPISINI ÇALDI
Belarus Merkez Bankası, mali istikrarı sağlamak, güveni güçlendirmek ve ekonomik büyümeyi sürdürmek için IMF’den mali yardım içeren bir anlaşma talebinde bulundu. Belarus’un IMF’den 2 milyar dolar kredi istediği belirtiliyor.

TÜRKİYE: KARAR AŞAMASINDA
IMF ile şimdiye kadar 19 defa stand-by anlaşması yapan Türkiye, yeni bir kararın eşiğinde. Türkiye’nin önünde iki seçenek bulunuyor: İhtiyati stand-by ve normal stand-by. Türkiye’nin teknik çalışmalarını yürüttüğü ihtiyati stand-by ile daha önce gerçekleştirdiği normal stand-by arasında çok büyük farklılıklar bulunmuyor.

Her iki anlaşma arasındaki temel fark, kredi kullanımında ortaya çıkıyor. İhtiyati stand-by anlaşmasında, anlaşma yapan ülke, likidite sıkışıklığı çekmesi halinde IMF’den acil kredi çekebiliyor. Türkiye’nin daha önce 19 kez uyguladığı normal stand-by düzenlemesi, IMF kredi politikalarının çekirdeğini oluşturuyor ve doğrudan kaynak kullanabilme güvencesi sağlıyor. Bir başka deyişle; ihtiyati stand-by’da kredi kullanımı isteğe bağlı iken, normal stand-by’da otomatik olarak kredi sağlanıyor. İhtiyati stand-by’ın süresi 1-1.5 yıl iken, normal stand-by anlaşması 4-5 yıl sürüyor.

İş dünyasından ‘IMF ile anlaşın’ çağrısı geliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, son açıklamasında IMF’ye şu mesajı gönderdi: “Kriz döneminde, IMF’nin isteklerine boyun eğerek, yarınları karanlığa gömmeyeceğiz. Bütçe ile ilgili bizimle esneklik çerçevesinde anlaşmaya varırsanız anlaşın. Böyle bir fırsatı bulduk, ümüğünü sıkalım, yaklaşımında olurlarsa biz buna evet demeyiz. Bedeli ne olursa olsun.”

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da, konuyla ilgili olarak “IMF’nin parasına ihtiyacımız yok ancak, önümüzdeki dönemde neyle karşılaşacağımız konusunda belirsizlikler var, o nedenle herhangi bir şekilde uluslararası piyasalara güven verebilmek açısından bir takım düzenlemelerin yapılmasında biz fayda görüyoruz ama sonuç itibariyle bu, siyasi bir karardır. Hükümetin takdirindedir” dedi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


CEP'TEN ALINACAK VERGİ DAHA DA ARTACAK

"BU GÜNLER, KRİZİN İYİ GÜNLERİ"

"IMF'NİN PARASINA İHTİYACIMIZ YOK"
»  SOĞAN'IN FİYATI GÖZ YAŞARTTI
»  AÇLIK SINIRI, 742 YTL
»  İKİNCİ EL'DE FİYATLAR DÜŞÜYOR
»  "KRİZ MÜSTERİYEBAYRAM ETTİRECEK"
»  TÜRK EKONOMİSİ DE DARBE YEDİ
»  TÜRKİYE'NİN İMF ÇIPASINA İHTİYACI VAR
»  PEKİN'DE LİDERLER FİNANSAL REFORM İSTEDİ
»  İŞSİZLİK MAAŞI ALANLARIN SAYISI 40 BİN KİŞİ ARTTI
»  MEMUR MESAİSİNE 20 KURUŞLUK ZAM
»  KRİZ,MIRİZ BAŞBAKANLIĞA VIZ GELDİ
»  'MARK'IN ADINI AĞZINA ALMA, BAŞKA ŞEYLERLE UĞRAŞ'
»  MEMURUN FAZLA MESAİSİNE 20 KURUŞ ZAM
»  EKONOMİST: MALİ KRİZİN YENİ MERKEZİ TÜRKİYE
»  AVRUPA'DA OTOMOBİL FABRİKALARI ÜRETİME ARA VERDİ
»  BORSA'DA GÜNLÜK KAYIP 3,45 OLDU
»  AKARYAKIT ÜRÜNLERİNE ZAM
»  PATRONLAR İMDAT DÜĞMESİNE BASTI!
»  VERGİ BORCU OLANLARA MÜJDE
»  VERGİ BORÇLARINA 18 AY TAKSİT GELİYOR
»  ERDOĞAN'DAN BANKALARA SERT UYARI
»  DOLAR VE EURO ALDI BAŞINI GİDİYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.