Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE HAŞİM KILIÇ'TAN 5 MESAJ
KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE HAŞİM KILIÇ TAN 5 MESAJ
 
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin 46. kuruluş yıl dönümü nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu. İşte Kılıç'ın açıklamalarından satır başları:
 
25.4.2008 - 12:07

YENİ ANAYASA İHTİYACI
Yeni anayasa arayışlarımız devam etmektedir. Anayasalar devletlerin temel organlarının yetki ve görevlerini tanımlayan, organların çalışma yöntemlerini, birbirleri olan ilişkilerini, bireylerin temel hak ve özgürlüklerini düzenleyen, iktidarların gücünü bireyler lehine sınırlayan temel hukuk belgeleridir. 

LAİKLİK BARIŞIN GÜVENCESİ
İnsan hak ve özgürlükleri konusunda duyarlı ve kararlı, tüm farklılıklara saygılı, özgürlükçü bir toplum özlemi gittikçe yükselen bir değer olmuştur. Toplumun değerleri ile bütünleşmiş, uzlaştırıcı bir anayasa özlemi tüm toplum kesimlerinde dile getirilmektedir. Sosyal barışın vazgeçilmez unsuru laikliktir.

BÜROKRASİ DEMOKRASİYİ İÇSELLEŞTİRMELİ
Geleneksel ideolojik bağlarından kopan toplumda bireylerin kimlik arayışları kaçınılmazdır. Dönüşüm siyasal yapıyı da etkilemektedir.

İç barış toplumu sadece demokratik kültüre sahip olması ile değil siyasetin de siyasi ve bürokratik yapının demokrasiyi içselleştirmesi ile olabilir.

Anayasanın, toplumdaki tüm görüşlerin katıldığı müzakereci bir ortamda kabul edilmesi toplumsal barışı sağlama iddiasını güçlendirecektir. Yeni anayasanın çevre ve iklim sorunlarına temas etmelidir.

MAHKEME DE ELEŞTİRİLİR
Son bir yıldır ülkemizde hukuk ve siyaset ilişkisi yoğunlaştı ve hassas önem kazandı. Mahkeme kararları tartışılabilir ve eleştirilebilir. Yargı kararlarının eleştirilmediği yerde yargı kendisini geliştiremez. Ancak yargı kararlarının eleştirilmesi onların bağlayıcılığını ortadan kaldırmaz. Kararların yerine getirilmemesi hukuk devletinde düşünülemez. Bilgi kirliliği ve kavram karşıtlığı kuvvetler ayrılığının tam olarak anlaşılmamasındadır.

TÜM KURUMLAR GÜÇLER AYRILIĞINA TAM BAĞIMLI OLMALI
Temel hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesinin engellemesi amacını taşımaktadır kuvvetler ayrılığı ilkesi... Tüm kurumlar güçler ayrılığına tam bağımlı görevlerini yaptığında her türlü sorun çözülür. Yasama yürütme ve yargı güçlerini anayasadan almadığı ve üstünlük için kullandığı sürece çatışma devam edecektir. Yargı halkın demokratik denetimine tabii değildir. Yargısal yetkiler çok hassas dengelere işaret etmektedir.

HUKUK ÜSTÜNLÜĞÜ VARDIR YARGIÇ ÜSTÜNLÜĞÜ YOKTUR
Hukukun üstünlüğü yargıcın üstünlüğü anlamına gelmez. Yargı mutlak anlamda tarafsız olmaktadır. Tarafsızlığın olmadığı yerde adalet yoktur.Yargıç kendisine anayasa ve yasalarla verilen görev dışında misyon yüklenemez.Yargı kararlarının eleştirilmesi hakarete dönüştüğünde toplumsal barışın bozulması kaçınılmazdır.

HEDEF GÖSTERİLİYORUZ
Açılan davalar nedeniyleAnayasa Mahkemesi'ni i yönlendirme, etkileme ve baskı altında tutma girişimleri büyük bir üzüntü ile takip edilmektedir. Hangi cumhurbaşkanının kimi seçtiği biçimindeki kategorik değerlendirmeler, haberler yargıçların vicdani kanaatlerini saptırmaya yönelik ağır bir baskıdır. Mahkeme üyelerinin hedef haline getirilmesi yaşanmış olaylardan ders çıkarmayanları kurtarmayacaktır. Yapılanları izliyor ve farkındayız.

LAİKLİK BARIŞ PROJESİDİR
Laiklik bir büyük barış projesi olarak Türk toplumunun koruması ve güvencesi altındadır.Ülkemizdeki sorunlar ötelenmekte, gerginlik tırmandırılmaktadır.Toplumda ciddi bir güven bunalımı vardır.Güvensizlik kavgayı beraberinde getirmektedir.Hissedilen korkular göz ardı edilemez.Toplumsal ve kurumsal uzlaşmaya daha fazla ihtiyaç vardır.Gün ayrılıkları öne çıkarma günü değil, gün farklılıklarımızı zenginlik kabul edip bir arada yaşamak için elimizden geleni yapma günüdür.

MUTLAK İKTİDAR YOZLAŞTIRIR
Demokrasilerde karar alma sürecinde belirleyicidir. Ancak çoğunluğun mutlak yönetimi anlamına gelmemektedir. İktidar yozlaştırır mutlak iktidar daha da yozlaştırır.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ANAYASA MAHKEMESİ 46. YILINI KUTLUYOR

İL BAŞKANLARININ DESTEĞİ BAYKAL'I DUYGULANDIRDI

AKP İÇİNDEKİ ERGENEKONCULAR!
»  "YEREL SEÇİMLERDE HEZİMET YAŞAYACAĞIZ"
»  TÜRKİYE DÜŞMANI MASON LOCASI
»  BAYKAL'IN SÖZLERİ AKP İÇİN DELİL OLDU!
»  CUMHURBAŞKANININ OĞLU BİLE 14,5 YAŞINDA SİGORTALI OLDU
»  "KEŞKE YÜZDE 47 ALMASAYDIK"
»  EMİR-ÇALIK ORTAKLIĞININ TEMELİNİ GÜL ATTI
»  ZEKERİYA BEYAZ," DON TÜRBANDAN ÖNEMLİ"
»   BAHÇELİ'NİN BU POZU ÜLKÜCÜLERİN HOŞUNA GİTMEDİ
»  "8 BİN YTL'NİN ALTINDA BİR MEBLAĞA RAPOR VERMEDİM"
»  ERGENEKON'UN GAY HAHAM'I DA SAHTE ÇIKTI
»  İŞTE GLADİO'YU ORTAYA ÇIKARTAN HAKİM
»  "DEVLET SIRRI KURULU" OLUŞTURULUYOR
»  DİNK KOMİSYONU ALBAY ÖZ'Ü DİNLEDİ
»  İŞÇİ PARTİSİ'NDEN SABAH'A SUÇ DUYURUSU
»  "ERKEKSİ PKK"LI KRİZİ
»  BAŞBAKAN'DAN KATAR AÇIKLAMASI
»  MGK'DAN KARARLILIK ÇIKTI
»  "BİZE KARŞI BİR OLAY OLURSA SORUMLUSU ERDOĞAN'DIR"
»  ERMENİ'LERDEN TÜRK BAYRAĞINA ÇİRKİN SALDIRI
»  'ÇÜRÜK' DAVASININ ŞİFRELERİ
»  RÖNTGENCİ TEZGAHTARA SUÇ ÜSTÜ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.