çıktığını ileri sürüyor.
Yeni bir çalışmada hava durumunu ölçen istasyonların işaret ettiği gibi küresel ısınmanın son 15 yıldır düz bir çizgi halinde ilerlemediği ama aslında önceki on yıllarda olduğu gibi hızlı yükselmeye devam ettiği, bu dönem boyunca küresel ısınmada eşi görülmemiş ivmeler görüldüğü tespi edildi.
Bulgular önde gelen şüphecilerin savlarını da sarsacaktır. Bu şüphecilerden Nigel Lawson İngiltere'de Met Office'teki ve diğer iklim örgütlerindeki bilim insanlarını 1998'den beri küresel ısınmanın durduğunu kabul etmedikleri gerekçesiyle eleştiriyor.
İki üniversitede görev yapan bilim insanları küresel sıcaklıklarda bir "mola" veya "boşluk" olduğunu bulduklarını, bunun büyük ihtimalle iklim araştırmacılarının Kuzey Kutbu'nda geçen on yıl veya daha fazla bir süredir keskin sıcaklık artışı ölçümünde başarısızlığını anlatabildiğini belirledi.
York Üniversitesi'nden Kevin Cowtan ve Ottawa Üniversitesi'nden Robert Way Kutuplar'daki sıcaklığı uydudan okuma yolunu buldu, çok bahsi geçen mola etkisi bu ölçümlerde görünüyor ve küresel ısınma işaretinin önceki kadar güçlü şekilde döndüğünü gösteriyor.
Met Office yetkilileri uzak bölgelerdeki ve Kuzey Kutbu'nun erişilemeyen bölgelerindeki yüzey ölçümlerinin yetersizliği küresel tahmin için bir sorun oluşturduğunu söylüyor. Ancak Cowtan ve Way tarafından vurgulanan Kutup ısınması skalası mevsimsel iklim araştırmacıları için süpriz oldu.
Almanya'daki Postdam İklim Etkisi Araştırmaları Enstitüsü'nden Stefan Rahmstorf "Kutup bölgelerindeki veri kapsam yetersizliği sorunu uzun süredir biliniyor ama sanırım bu çalışma bunu basit bir şekilde çözdü. İnsanlar normal bir bilimde olduğu gibi detaylar hakkında tartışacak ama sanırım esasında bu dikkatli incelemeyi göz önünde tutacak" dedi. (GAZETEPORT