Dünya Bankası'nın eski ekonomi uzmanlarından Sir Nicholas Stern, kendi adını taşıyan raporu Londra'da bugün basına tanıttı.
Küresel ısınma karşısında eli kolu bağlı durmanın, ekonomik ve sosyal faaliyetlerin bozulması sonucunu doğuracağını söyleyen Stern, "Bunun, 20. yüzyılın ilk yarısındaki büyük savaşlar ve büyük buhranla ortaya çıkan krizlere benzeyeceği" görüşünü dile getirdi.
Sir Nicholas, 2005 başında Tony Blair hükümetince, iklimin ısınmasının 2100 yılına kadar İngiltere ve dünyadaki ekonomik sonuçları konusunda rapor hazırlamakla görevlendirilmişti.
Nicholas, 600 sayfalık raporunda, dünya ekonomisinin çok vahim bir yavaşlama krizine yuvarlanma riski bulunduğuna işaret etti, bu krizin faturasının en az 5,5 trilyon avro olacağını tahmin ettiğini vurguladı.
Rapora göre, ülkeler yıllık gayrısafi iç hasılalarının yüzde birini küresel ısınmayla mücadeleye ayırmazsa, daha sonra bunun 5 ila 20 katını ödemek zorunda kalabilecek.
"Görev acil" diyen Nicholas Stern, "Mücadelede 10-15 yıllık bir gecikmenin bile bizleri tehlikeli sulara sürükleyeceğini" kaydetti. Stern, iyimser olduğunu da belirterek, "İyimserim, çünkü harekete geçmek için vaktimiz de var paramız da..." dedi.
"Dünya çapında derhal harekete geçmenin" önemine işaret eden Stern, ABD, Çin ve Hindistan'ın bu uluslararası seferberliğe tam anlamıyla katılmasının şart olduğunu belirtti.
Başbakan Tony Blair de raporun tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, insanların iklimin ısınmasının "geri döndürülemez" sonuçlarından sakınmak için derhal harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Blair, küresel ısınmanın okyanusların seviyesini yükselterek ve hayvan türlerinin yüzde 40'ının yok olmasına sebep olarak 200 milyon kişinin göçmen durumuna düşmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.
Ekonomi Bakanı Gordon Brown da çıkaracakları iklim yasasıyla 2050 yılına kadar karbondioksit emisyonunu yüzde 60 azaltmayı hedeflediklerini bildirdi.
İngiliz bakan, "Avrupa ve bütün dünyada bütün sektörler karbon gazı emisyonlarını azaltmalı. Herkes sorumluluğunun bilincinde olmalı" diye konuştu.
Stern, dünyadaki zengin ülkelerin yoksullara bu konuda yardımcı olması gerektiğini de belirtti. Stern, "İlkin ve en sert şekilde bundan etkilenecek olanlar yoksul ülkeler. Zenginlerin bu mücadeleye daha fazla katılması adil olur" dedi.