SES Kütahya Şube Başkanlığı, zehirlenmelerin yaşandığı Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Aliköy Beldesi Dulkadir Mahallesi'nden alınan su numunelerini analiz ettirdi. SES Kütahya Şube Başkanlığı, analiz sonucunda sudaki limit değeri 10 ug/L olması gerektiğini ancak alınan sonuçlarda arsenik miktarının 518.6 ug/L çıktığını açıkladı. Limit değeri 5.0 ug/L olan antimon oranı 71 ug/L, limiti yine 5.0 ug/L olan kadmiyum 79 ug/L çıktı. Sudaki maksimum değeri 0.2 mg/L olması gereken siyanür miktarı ise 44.24 mg/L, yani limit değerlerin 221 kat üstünde çıktığını bildirdi.
Kütahya merkeze bağlı Gümüş köy yakınlarında bulunan Eti Gümüş A.Ş işletmesinde, 7 Mayıs'ta siyanürlü atık su barajında çökme meydana gelmiş, geçtiğimiz günlerde tesis yakınlarında bulunan Dulkadir Köyü'nden 8 kişi sudan zehirlendiği iddiasıyla hastaneye kaldırılmış, 18 hayvan da telef olmuştu. Son olarak dün eve gönderilen bir kişi tekrar hastaneye kaldırıldı.
Öte yandan, Sağlık Bakanlığı, hastaneye ilk gelen 7 kişiden alınan kan örnekleriyle yapılan analizlerde, siyanüre rastlanmadığını açıklamış, dün tekrar tedavi altına alınan Kemal Korkmaz'ın (37) da yapılan ilk müdahalelerinin ardından "Konversiyon" tanısını konulduğunu bildirmişti.
Konu ile ilgili açıklamada bulunan SES Kütahya Şube Başkanı mustafa Yılmaz, başta Kütahya Valiliği olmak üzere kamu kurumları tarafından açıklama yapılmadığını, hastaların bile hastalıkları ile ilgili ayrıntıları öğrenemediklerini, ortada bir ihmal varken hiçbir tedbirin alınmamasının düşündürücürücü olduğunun altnı çizdi.
Şube Başkanı Yılmaz, Kütahya Merkeze Bağlı Gümüş Köy yakınlarında bulunan Eti Gümüş A.Ş'nin defalarca kapatılması hususunda uyarıda bulunduklarını belirterek, şöyle konuştu: "Dulkadir Köyü'nden alınan su numunelerinin analiz sonuçlarının sınırların kat be kat üstünde çıkmış olması yaşanan felaketi açık olarak ortaya koymaktadır. İzmir Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yapılan 14.06.2011 tarihinde alınan su numunesi analizinde Siyanür, Arsenik, Kadmiyuım, Antimon yüksek bulunmuştur. Arsenik 518.8 mikrogram/L (mevzuat limiti 10.0 mikrogram/L) 52 kat yüksektir. Antimon 71 mikrogram/L (mevzuat limiti 5.0 mikrogram/L) 14 kat yüksektir. Kadmiyum 79 mikrogram/L (mevzuat limiti 5.0 mikrogram/L) 16 kat yüksektir. Siyanür ise 44 240 mikrogram/L (mevzuat limiti 50.0 mikrogram/L, uluslararası limit 22.0) binlerce kat yüksektir. Kütahya Valiliği aynı tarihte yapılmış tetkik sonucunu kendi web sayfasında yayınladı. Valiliğe göre Dulkadir Köyü'ndeki siyanür seviyesi 13/06/2011 tarihinde 0,60'dan fazladır. Ancak bu fazlalık yüz kat mı? Binlerce mi? bilinmemektedir. Suda bu düzeyde siyanür ve ağır metal bulunması tüm canlı hayatını hem kısa hem yıllarla ifade edilecek şekilde uzun sürede tehdit eden bir durum oluşturmaktadır.
Kütahya Valiliği ise 14/06/2011, 15/06/2011 ve 16/06/2011 tarihli analiz sonuçlarını gizleyerek kamuoyunu yanıltmaktadır. Böyle bir durumda Sağlık Bakanlığı tarafından hastaneye kaldırılan vatandaşlarda siyanür zehirlenmesi olmadığının iddia edilmesi yaşanan felaketle ilgili kaygılarımızı arttırmaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın konu ile ilgili kanıta dayalı açıklamalar yapması gerekmektedir.
Sağlık Bakanı, Kütahya İl Sağlık Müdürü, Çevre ve Orman Bakanı ve Kütahya Valisi bu sorumsuz davranışlarıyla ETİ Gümüş A.Ş'nin çevreyi kirletme suçuna ortak olmaktadır. Sorumlu kamu yöneticileri, göz göre göre halk sağlığını tehlikeye atmakta ve işletmeci firmanın çıkarını korumak adına yöre yurttaşlarının sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını yok saymaktadır. Türk Ceza Kanunu'nun 181., 182., 60., 109. maddelerine göre maden işletmesine savcılık tarafından el konularak, izin ve ruhsatlarının iptal edilmesi gerekmektedir. Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu Cumhuriyet Savcılarını derhal harekete geçmeye çağırıyoruz. Türkiye'de siyanürlü altın madenciliğine son verilmesi için kaç canlının yaşamını yitirmesi beklenmektedir?"