Kısa Dalga yazarı Sedat Bozkurt, bugünkü yazısında, Millet İttifakı'nda yaşanan gerginliklerin AKP - MHP tarafından bilindiği, bunun 'bazı siyasetçilerin gevezeliği' nedeniyle olabileceğini ifade etti.
Bozkurt, 'İYİ Parti kaynaklı olduğu ileri sürülen bir sıkıntının uzun zamandır Millet İttifakı içinde yaşandığını, durumun karşılıklı açıklamalarla kronik hale gelmiş olmasa da bir krize dönüşmüş vaziyette' olduğunu kaydetti.'Son komisyonda ortam gerilmiş'
Kısa Dalga yazarı Bozkurt şunları dile getirdi: "Öyle ki ortak komisyon toplantılarında bile bir biçimde İyi Parti temsilcisi gündemdeki konuyu kilitleyebiliyor. En son ortak milletvekili listesi komisyonunda benzer olay yaşanmış ve ortam hayli de gerilmiş. Bunun gibi pek çok örnek var kulis bilgisi olarak. Cumhur İttifakı’nın bu nedenle gözü kulağı Millet İttifakı’ndan gelecek 'Dağıldılar' haberinde ya da verecekleri birden çok aday kararında. Çünkü TBMM’de çoğunluğu kaybettiklerinin uzun zamandır fakındalar ve bunu kabul etmiş vaziyetteler. Ama hala cumhurbaşkanlığı seçiminden umutları var. Çünkü kurdukları sistem anaysa değişikliği sağlanmadığı sürece parlamentonun bir işlevinin olamayacağı bir sistem."
Bozkurt, Millet İttifakı modelinin onu oluşturan partilere politik olarak hayli avantaj sağladığı, bu partilerin başında da İYİ Parti'nin geldiğini belirterek modelden Saadet Partisi'nin faydalanamayan tek parti olduğunu, buna karşın pozisyonunda değişiklik yapmadığını kaydetti.
'Akşener ile Kılıçdaroğlu görüşecek'
Kısa Dalga yazarı, İYİ Parti - CHP gerilimine ilişkin şunları yazdı: "Yola beraber çıkmış olmalarına karşın CHP ile İyi Parti arasında yaşanan bir tür 'erken rekabet' masada moralleri hayli bozmuş durumda. Meral Akşener ile Kemal Kılıçdaroğlu daha önce baş başa görüştüler ama o görüşmede bugün sorun olarak görülen hiçbir konu gündeme gelmedi. Önümüzdeki günlerde Kılıçdaroğlu ile Akşener mutlaka tekrar bir araya gelerek sorunun ne olduğunu görüşecekler. Bu görüşme 2 Mart'taki 6’lı masa toplantısı öncesinde yapılırsa ve olumlu sonuçlanırsa masa mekaniği sorunsuz çalışmaya devam edecek. Olumlu sonuçlanmaz ise masanın varlık nedeni tartışmaya açılır. Bu çok büyük bir politik sorumluluktur. Bu nedenle Temel Karamollaoğlu ile Ahmet Davutoğlu da özel olarak devrede. Önce sorunun ne olduğunu anlamaya sonra da çözüm bulmaya çalışıyorlar. Her 2 lideri de ayrı ayrı ziyaret ederek."
'Kılıçdaroğlu dışında isim yok'
"2 Mart’taki toplantıda aday olarak Kılıçdaroğlu’nun dışında gündeme gelmesi beklenilen ikinci bir isim yok. Aday ismi değil belirlenme yönteminin konuşulacağı söyleniyor ama bu aday ismini konuşmaya engel bir gündem maddesi değil. Kılıçdaroğlu adaylık konusunda artık geri adım atacak durumda değil. Geri adım atarsa partisini de kaybeder. Politik öngörü ve strateji kurma konusunda geçmiş deneyimler nedeniyle Kılıçdaroğlu’na masada güven tam. Akşener’in 24 Haziran 2018 seçimlerindeki tutumu de masa bileşenleri tarafından unutulmuş değil."
TİP'ten HDP'ye öneri
Bozkurt, HDP'nin de dahil olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’nda bu hafta partilerin ayrı ayrı durum değerlendirmesi yaptıktan sonra ittifak bileşenleri bir araya gelerek cumhurbaşkanı adayı konusunu görüşmeye başlayacaklarını kaydetti.
Bozkurt şöyle devam etti: "Emek ve Özgürlük İttifakı'nda da aynen Millet İttifakı'nda olduğu gibi bir ortak milletvekili listesi sıkıntısı mevcut. TİP bazı seçim bölgelerinde HDP’nin kendi listesinden seçime girilmesini öneriyor. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın da önünde çok ciddi ve memleket ile çok yakından ilgili bir karar alma süreci var. Zaman tanrısı oraya da uğramış yani."