LİSTEYE GİREMEDİĞİ İÇİN ÜZÜLENLER
Doğu Yakası, ABD'nin en eski bölgelerinden. Ülkenin en prestijli liseleri ve üniversitelerinin bir kısmı burada. Ve okullarda her öğretim yılının başında üst sınıflardaki kız öğrenciler yeni gelenlerin bir listesini yapıyor. Bu listeye "Şırfıntı" veya "Kaltak listesi" adı veriliyor. Listede, kimin neye göre tarttığının bilinmediği "hafif kızların" isimleri yeralıyor ve bu kız öğrencilerin yanına cinsel istekleri ve girdikleri cinsel ilişki biçimleri de ayrıca detaylı bir şekilde not düşülüyor.
Olay, 2009'da bu "hafif kızlar" listesinin okul idaresinin eline düşmesiyle patlak veriyor. Liste elden ele dolaştığı gibi Facebook ve Twitter'da paylaşıma açılıyor. Okul idaresi bu listeyi hazırlayan öğrencilerin peşine düşse de okullarda olayın densizliğinin bulduğu yankılar acayip! Çünkü listeye giremedikleri için üzülen kız öğrencilerin yanında, bunun büyütülecek bir mesele olmadığını, sadece bir gelenek olduğunu söyleyenler de çıkıyor. Aileler olay patlayınca paniklese de bu geleneği yıllarca farketmemişler dahi...
AVRUPA KAPILARINDA
Bu tarz listelerin peşindeki ve bizzat hazırlanmasında payı olan öğrencilerin ortak özelliği hepsinin "online" bir dünyada yaşaması. 3 çocuk annesi Marina Bouwer'in çocuklarında yakaladığı listelerden birinde, 1. Lieke (arabada oral seks yapar) 2. Kate (sevişir ve hemen 10 dakika sonra uyuyakalır), 3. Lisa (internetten seks yapar, çıplak fotoğraflarını gönderir ve sinemada oral seks yapar) gibi notlar buluyor. Aileler çaresiz ve sadece lise idarecilerini göreve çağırıyorlar. "Kızlarımız ileride bir iş başvurusunda bulunduklarında başlarına neler gelecek" diye soruyorlar. Bu arada bu densiz trend Avrupa'da da başgösteriyor. Hollanda'da Pijnacker kasabasında 13 yaşındaki Livia bir sabah uyandı ve kendisi hakkında Twitter ve Facebook'ta yapılan dedikoduları gördü. Artık adı okulunun "hafif kızlar" listesindeydi ve liste çoktan dolaşıma çıkmıştı. İntihar girişiminde bulundu, hastaneye kaldırıldığında iş işten geçmişti. Öldü. Livia'nın okul müdürü olayın Twitter'da "retweet" edilmesiyle patladığını anlatıyor. Liste ABD'de daha çok kızların elinden çıksa da Avrupa'da erkekler başrolde. Oralardaki adı "Banga list". İngilizce argosundaki "bang" ve Berlusconi'in "bunga bunga" adını koyduğu seks partilerinden esinlenildiği tahmin ediliyor.
TÜRKİYE'DE YOK
Bu trend ABD'de o kadar can yakmış ki, bazı Amerikan dizilerinde konu ediliyor. The Closer adlı dizinin "Cherry Bomb" adlı bölümünde, okuldaki tüm bakire kızlarla beraber olmayı kafalarına koyan liseli erkek grubunun hikâyesi sezonun en çok izlenen bölümü oluyor. Yaklaşık 3 yıldır önce ABD sonra Avrupa'da lise öğrencilerini hedef alan tehlike bizim buralara gelmedi. Konuştuğumuz lise öğrencilerinin tamamı böyle bir şeyden haberleri dahi olmadığını; bırakın yazılı olmasını, okullarındaki "hafif kızlar"a dair bir fısıltı gazetesinin dahi dolaşmadığını ısrarla vurguladılar. "Ama siz bu haberle Türkiye'de de fark edilmesine yol açacaksınız" diyenlere şunu hatırlatalım: Bu tür meseleler zaten göz açıp kapayana kadar yayılıyor, hiç olmazsa yetkililer ve anne babaların da böylece baştan haberi olur! (HT Cumartesi)