Libby, sadece 10 dakika süren oturumda aleyhindeki tüm suçlamaları reddetti ve masum olduğunu söyledi.
Geçen haftaya dek ABD Başkanı Dick Cheney'nin başdanışmanı olan Lewis Libby, suçlamalar nedeniyle istifa etmişti.
Libby'yi hedef alan dava, diplomat eşi Bush yönetiminin Irak'ı işgalini eleştiren bir CIA ajanının kimliğinin ifşa edilmesi ile ilgili.
Libby, bu olayla ilgili olarak sorgulandığı sırada yalan ifade verme, yalan beyanda bulunma ve adaletin yerine gelmesini engelleme gibi beş ayrı suçlamadan yargılanıyor.
30 yıl hapis ihtimali
Libby suçlu bulunursa 30 yıla kadar hapis cezası alabilir.
Ancak muhabirlerimiz, Libby'nin avukatlarla pazarlık ederek, suçlamaların daha hafif ceza öngören bir kaç tanesini kabul ederek diğerlerinden aklanması şeklinde bir uzlaşmaya varmasının hala olasılık dahilinde olduğunu belirtiyorlar.
Washington çevreleri Libby mahkum olsa bile, Başkan George W. Bush tarafından görevden ayrılacağı zaman affedileceği görüşünde.
Yargılama aşamasında Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin de aralarında olduğu çok sayıda üst düzey yetkili, tanık olarak çağrılabilir.
Başkan Bush'un başdanışmanı Karl Rove hakkında işlem yapılıp yapılmayacağı ise hâlâ netleşmedi. Onun olaylardaki rolü henüz savcılar tarafından inceleniyor.
Rove da suçlamaları reddediyor.
Washington'da görülen davalar genellikle televizyon kameralarınca izlenmiyor. Bu nedenle yönetimin bu kadar üst düzey bir ismin sanık sandalyesindeki görüntülerinin yaratacağı utançtan sıyrıldığı yorumları yapılıyor.
Ancak bu yine de Bush yönetimi için zor bir gün.
Beyaz Saray'ı zorda bırakan bu olay, yönetimin Irak'ı işgalini eleştiren eski bir büyükelçinin eşi olan Valerie Plame'in bir CIA ajanı olduğunun basına yansımasıyla başladı.
Beyaz Saray yetkililerinin, bu gerçeği sızdırarak Plame ve eşinden intikam almaya çalıştıklarından şüpheleniliyor.
Ancak bir CIA ajanının kimliğinin sızdırılması devlet sırrının da ifşası ve görevin kötüye kullanılması şeklinde yorumlanabiliyor.