Meclis yoğun haftaya doğalgaza yapılan yüzde 22,5’lik zam tartışmalarıyla girecek. MHP’nin doğalgaza ve elektriğe yapılan zamma ilişkin, Enerji Bakanı Hilmi Güler hakkında verdiği gensorunun Genel Kurul’da, gündeme alınıp alınmayacağı müzakere edilecek. Genel Kurul’da ayrıca geçen hafta yarım kalan, “Yabancı Kaynakların Türk Ekonomisine Kazandırılmasına" ilişkin yasa tasarısının görüşmelerine devam edilecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2009 Mali Yılı Bütçe görüşmeleri devam edecek. Adalet Komisyonu da Türk Borçlar Kanunu’nun maddelerinin görüşmelerine kaldığı yerden devam edecek.
GRUP TOPLANTILARINDA GELİŞMELER DEĞERLENDİRİLECEK
TBMM, bu hafta ilk çalışma gününe parti grup toplantıları ile başlayacak. 11 Kasım Salı günü, AKP, CHP, MHP ve DTP’nin grup toplantılarında Genel Başkanlar, iç ve dış gelişmelerin yanı sıra terör, ekonomi ve siyasi gelişmeleri değerlendirecekler. Aynı zamanda denetim günü olan salı günü Genel Kurul’da gensoru görüşmeleri yapılacak.
KOMİSYONLAR
TBMM Adalet Komisyonu’nda geçen hafta başlayan 649 maddelik, Türk Borçlar Kanunu’nun görüşmelerine Çarşamba ve Perşembe günü de devam edilecek. Kiracı-ev sahibi ilişkisi konusunda da yeni düzenlemeler içeren tasarının çalışmalarının 15 günde tamamlanması öngörülüyor. Tasarı maddeleri üzerinde yapılan müzakerelerde değişikliklere de gidiliyor. Okur yazar olmayanların hukuki işlemlerde imza yerine kullanabilecekleri işaretlerle ilgili maddede değişiklik yapan Komisyon, bu kişileri, yaptıkları işlemlerde korumak amacıyla, parmak izleri açısından da onay şartı getirdi. Buna göre, imza atamayanlar, imza yerine usulüne göre onaylanmış olması koşuluyla parmak izi, el ile yapılmış bir işaret ya da mühür kullanabilecek.
DİLEKÇE KOMİSYONU MECLİS MÜTEAHHİTİNİN İŞÇİLERİNİN ŞİKAYETİNİ İNCELEYECEK
TBMM Dilekçe Komisyonu uzun bir aradan sonra 12 Kasım Çarşamba günü toplanacak. Komisyon, TBMM Basımevi Binası Tadilatı ve Ek Bina yapımını üstlenen Mahmut Kotan Tur. San. İnş. Tic. Ltd. şirketinden işçilik ücretlerinin bir kısmını alamadıkları iddiasıyla komisyona başvuruda bulunan 11 kişiye ait dilekçeleri inceleyecek.
TBMM Sağlık Komisyonu da 12 Kasım Çarşamba günü toplanarak, “Elektronik Bağımlılık ile Elektronik Bağımlılıkla Mücadele ve Önlemleri" konularında konunun uzmanları bilgi verecek. Toplantıya; Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nden Genel Müdür Doç. Dr. Ayşen Gürcan ile Ankara Numune Hastanesi AMATEM Şefi Uzman Dr. Tijen Şengezer AMATEM görevlisi olarak komisyon üyelerine bilgi sunacak.
BÜTÇE MARATONU PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU’NDA DEVAM EDECEK
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlıkların ve bağlı kuruluşların 2009 Mali Yılı Bütçe görüşmeleri devam edecek.
Bu çerçevede, 10 Kasım Pazartesi günü; İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bütçeleri, 11 Kasım Salı günü; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu,Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü,12 Kasım Çarşamba; Adalet Bakanlığı, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş.Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay,13 Kasım Perşembe; Sağlık Bakanlığı, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ve 14 Kasım Cuma; Çevre ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı,Orman Genel Müdürlüğü,Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Bayındırlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülecek.
GENSORU TARTIŞMALARI HEYECANLI GEÇECEK
TBMM Genel Kurul, 11 Kasım Salı günü; MHP’nin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler hakkında doğalgaza yapılan yüzde 22.5’lik zamma ilişkin verdiği gensorunun gündeme alınıp alınmayacağı müzakere edilecek.
Gensorunun ardından, Ekonomiye katkı sağlanması amacıyla Genel Kurul’da yarım kalan “Yabancı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılmasınaö ilişkin yasa tasarısının görüşmelerine devam edilecek. Yurtdışındaki vatandaşların birikimlerini Türkiye’ye getirmeyi hedefleyen ve kamuoyunda “Bavulla para yasasıö diye adlandırılan ve Genel Kurul’da görüşmeleri yarım kalan tasarıya devam edilecek. Tasarının Genel Kurul görüşmeleri sırasında, AKP’lilerin verdiği önergelerle yapılan değişikliklerle; yurt içindeki varlıkların ekonomiye kazandırılmasında öngörülen yüzde 10’luk vergi, yüzde 5’e düşürülürken, ekonomiye kazandırılan varlıkların soruşturma kapsamına dışında tutulmasına ilişkin hüküm tasarından çıkarıldı. Tasarının 3. maddesinde yapılan bir diğer değişiklikle gümrük, kaçakçılıkla mücadele, vergi usul kanunlarındaki suçlar yönünden hapis cezasını gerektiren bazı fiillerle ilgili soruşturma ve kovuşturmalar devam edecek. TCK’nın 282. maddesinde gösterilen “Suçlar yönünden soruşturma veya kovuşturma yapılmayacak. İdari para cezaları uygulanmayacakö şeklinde düzenleme tasarı metninden çıkarıldı. Ayrıca önerge ile vergi incelemesi konusunda değişiklik yapıldı. Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariye devam eden vergi incelemeleri kapsam dışında tutuldu.
Genel Kurul Çarşamba ve Perşembe günleri de görüşmeleri yarım kalan, Serbest Bölgeler Kanunu ile Gümrük Kanununda değişiklik öngören tasarıya kaldığı yerden devam edilecek. Kamu İhale Kanunu ile Danışma Kurulu kararı ile öne çekilen kanunlar görüşülecek.
TBMM Genel Kurulu’nun ise Salı 15-20, Çarşamba ve Perşembe de 11-20 saatleri arasındaö çalıştırılması öngörülüyor.