Yılsonları gazeteciler için heyecanın tavan yaptığı dönemlerdir… Çünkü sektördeki toplu işten çıkarmalar 31 Aralık’ta açıklanır. İşsiz kalmayanlara yapılacak zam oranları da bu ayın üçüncü haftasında netleşir…
Daha doğrusu, “netleşirdi” demek gerekir!
Çünkü sendikanın tarihe karışmasından sonra gazeteciler için zam, patronun iki dudağı arasındaki “lütuf” haline dönüştü.
Öyle ki; yıllardır birçok gazete ve televizyon patronu, ekonomik krize sığınarak ya enflasyonun altında göstermelik bir zam yapmakla yetiniyor ya da hiç yapmıyor.
ÇUKUROVA GRUBU
Örneğin Çukurova Grubu’na bağlı Akşam Gazetesi’yle SHOW TV ve SKYTürk’te zam neredeyse unutuldu!
Bu grubun çalışanları bırakın zammı, maaşlarını bile yıllardır zamanında alamıyorlar.
Öte yandan bu grubun yılsonuna doğru yüzde 10’a varan bir “işten çıkarmaya” gideceği de şimdiden kulislerde konuşulmaya başlandı.
Bu yüzden bu grubun gazete, dergi, radyo ve televizyonlarında çalışanlar, artık bırakın zam almayı, gecikmeli de olsa maaş aldıkları işlerinden atılamamaya razı hale geldi.
CİNER MEDYA GRUBU
Benzer bir durum; dört yıl önce astronomik transfer ücretleri vererek kadro oluşturan Habertürk TV, Blomberg TV ve Gazete Habertürk için de geçerli…
Dört yıl önce diğer gazetelerdeki meslektaşlarına göre ciddi sayılabilecek bir farkla bu gazeteye geçen gazeteciler, aradan geçen bu sürede tek kuruş zam alamadıkları için saç baş yoluyor.
Habertürk Grubu’nda en zor durumdaki kişiler ise bölüm şefleri ve müdürleri… Onlar için Aralık demek, “delirme ayı” demek…
Çünkü sürekli “zam talep eden” çalışanlar ile “Zam mam yok… Zaten sürekli zarar ediyoruz. Adam çıkarın, küçülün” diyen işverenin arasında kalıyorlar.
Bu grupta bu yıl yine genel bir zam yapılması beklenmiyor. Bunun yerine, kaybedilmek istenmeyen bazı bölüm müdürlerine sümen altından “ayarlamalar” yapılabileceği söyleniyor.
Bu arada; Habertürk’ün de yeni yıla, en az 80-100 kişiyi işten çıkararak gireceği konuşulanlar arasında… Bu kadro ayarlamasının da ağırlıklı olarak grubun iki televizyonunda olacağı söyleniyor.
DOĞAN GRUBU
Bu grupta durum biraz daha farklı:
Çünkü Milliyet’i, Vatan’ı ve Star TV’yi satarak yılbaşında açıklanan “küçülme” hedefini kısmen de olsa yakalayan ve bir yıl öncesine göre ciddi oranda küçülen Doğan Grubu’nun artık “Zarar ediyoruz” diyecek bir halinin kalmadığı konuşuluyor.
Geçen yıl; ağır vergi cezalarını gerekçe göstererek, “sembolik” bir zamla yetinen Doğan Grubu’nun gazetelerinde, internet sitelerinde, dergilerinde, radyolarında ve televizyonlarında; yine de kemerlerin sıkı tutulacağı ve yapılacak zammın genel ortalamada yüzde 8’i geçmeyeceği söyleniyor.
Bu arada artık klasikleşen “düşük maaşlılara yüksek, yüksek maaşlılara düşük oranlı zam” uygulamasının da sürmesi bekleniyor.
Bu grupta en çok konuşulan konu ise; Radikal Gazetesi’nin geleceği…
Bu gazetenin kapılarına yeni yılın ilk aylarında kilit vurulmasına artık kesin gözüyle bakılıyor.
Genel bir “işten çıkarma” ise; en azından şimdilik konuşulmuyor.
DK YAYINCILIK
Milliyet’i ve Vatan’ı satın alarak bu yılın ortalarında medyaya hızlı bir giriş yapan DK Yayıncılık; ortakları Demirörenler ile Karacanlar arasındaki kavga yüzünden tam anlamıyla kilitlenmiş durumda…
Halen mahkemenin atadığı kayyım heyeti tarafından yönetilen iki gazetenin; çalışanlarına zam yapmayı bırakın, hayatta kalabilmek için gereken promosyon kampanyaları için bile kayyımla didişmek zorunda kaldığı konuşuluyor.
Bu iki gazetede çalışanlar için tek sevindirici haber ise; şirket kayyım yönetimi altında kaldığı sürece, yasalara göre herhangi toplu işten çıkarmanın söz konusu olmaması…
Yani Vatan ve Milliyet’teki belirsizliklere karşın, çalışanların durumu son derece net:
Ortaklar anlaşıncaya kadar zam yok ama işsiz kalmak da yok!
ÇALIK GRUBU
Yılsonu belirsizliğinin en yoğun yaşandığı medya gruplarının başında, Sabah’ı, Takvim’i, atv’yı, a haber kanalını, çok sayıda internet sitesini, radyoyu ve dergiyi bünyesinde bulunduran Çalık Grubu geliyor.
Sabah Gazetesi’nde bir yıl önce başlayan ama bir türlü rayına oturtulamayan yeni “gazete yapılanması”, bu belirsizliğin en önemli nedenlerinden biri olarak göösteriliyor.
Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak’ın bundan dokuz ay önce bir yazı yazarak, “Bir hafta içinde açıklanacak” dediği yeni künye, hâlâ açıklanamadı.
Bu nedenle, gazetenin yazıişlerinde kimin tam olarak ne iş yaptığı, kimin kime bağlı olduğu, kimin ne kadar yetkili kılındığı bile bilinmiyor.
Mevcut medya grupları arasında kadrosu “en şişik grup” olarak gösterilen Çalık Grubu’nda ciddi bir işten çıkarma operasyonuna gidilmesi ihtimali, çalışanların uykularının kaçmasına neden oluyor.
Özellikle de büyük umutlarla kurulan a haber kanalının beklenen başarıya ulaşamaması, bu kanala yönelik “tensikat” korkularının artmasına yol açıyor.
Grupta beklenen genel yıllık zam ise yüzde 5 civarında.
DOĞUŞ GRUBU
Bu yılın son aylarında beklenmedik bir hamleyle Star TV’yi alan, NTV’nin yapısını değiştiren ve çok sayıda önemli haberciyle yollarını ayıran ve yeni binasına taşınan Doğuş Yayın Grubu’nun yüksek oranlı olmasa da kadro budama operasyonuna devam etmesi bekleniyor.
Grupta beklenen yıllık genel zam oranı ise yüzde 5 ile yüzde 8 arasında.
İşte; durum böyle…
Her yıl olduğu gibi bu yıl da kritik tarih, 31 Aralık…
Ne yazık ki çok sayıda meslektaşımız, bu yılbaşı akşamına yine buruk ve işsiz olarak girecek.
Dayanışmanın ve örgütlenmenin sıfıra indiği sektörde, umarız medya patronları bu yıl biraz daha insaflı davranır ve dikkatlerini “işten çıkarmaya” değil, çalışanlarının yüzünü güldüren zamlar yapmaya yoğunlaştırır…
Peki; bu son dileğimin gerçekleşeceğine ben inanıyor muyum?
Ne yazık ki; hayır!
VAROL ERSOY/MEDYARADAR