Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin maaşlarına, haziran ayı enflasyon rakamlarına göre ay başında ek zam yapılması gündemde.
Geçen yıl hükümet ve memurun 21 gün süren toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından devreye giren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur maaşlarına yapılacak zammın 2012 yılı için yüzde 4 + 4, 2013 yılı için ise yüzde 3 + 3 olmasına karar vermişti.
Bu kapsamda devlet memuru, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin maaşlarına bu yılbaşında yüzde 3 oranında zam yapılmış, ancak yüzde 0.14 oranında enflasyon farkının ilave edilmesiyle maaşlar toplamda yüzde 3.14 artmıştı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon rakamlarına göre, memur maaşlarına da baz teşkil eden tüketici fiyatları endeksi mayıs ayında yüzde 0.15 oranında yükselmiş, yılın ilk 5 ayındaki artış ise yüzde 3.21 olarak gerçekleşmişti. Böylece 5 aylık dönemde, maaşlara yapılacak yüzde 3’lük zam oranı da aşılmış oldu.
Hazirana göre belirlenecek
Maaşlara yansıyabilecek enflasyon farkında gözler, bu ayın enflasyon oranına çevrildi. Haziran ayında TÜFE sabit kalsa bile, devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, yüzde 0.21 oranında enflasyon farkı alacak. Bu ay fiyatların sabit kalması bir yana yüzde 0.20’den daha az oranda düşmesi halinde bile maaşlara enflasyon farkı yansıyacak.
Buna karşın, geçen yılın haziran ayında olduğu gibi bu haziranda da aylık enflasyonun - 0.90 olarak gerçekleşmesi durumunda maaşlara enflasyon farkı eklenmeyecek. Memur, sözleşmeli ve memur emeklilerinin maaşlarına enflasyon farkında limit - 0.20 olacak. Haziran ayında fiyatların 0.20’den daha az oranda gerilemesi, enflasyon zammını da beraberinde getirecek. Fiyatlar, yüzde 0.20 ya da daha fazla oranda düşüş gösterirse, bu defa enflasyon farkına ihtiyaç kalmayacak.
Sonuç olarak ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 3’ün üzerinde gelmesi halinde devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını temmuz ayı içerisinde alacak.