YÜKSEK ZAMMA SINIR
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda önceki gün kabul edilen tasarıda yapılan değişiklikle memurun yüksek zam talebi baştan engellendi. Memur toplu sözleşme masasında, Eşit İşe Eşit Ücret olarak bilinen 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sınırlandırıldı.
Hürriyet'in haberine göre, tasarıya, "Toplu sözleşmeye kurumsal hiyerarşiyi bozacak ve aynı veya benzer unvanlı kamu görevlilerinin mali ve sosyal hakları arasında kurumlar arası dengesizliğe yol açacak hükümler konulamaz" hükmü eklendi. Ayrıca görüşmelerin mevcut mevzuat hükümleri içerisinde yapılacağı cümlesi konuldu. Böylece sendikalar, mevcut hiyerarşiyi ve ücret dengesini bozacak zam talebinde bulunamayacaklar.
MASA KAVGASI SÜRÜYOR
Toplu sözleşme masasında imza yetkisi en çok üyeye sahip konfederasyonda olacak. Yani Memur-Sen bugün için masada yetkili konfederasyon olacak. Ancak Memur-Sen'in yanı sıra Kamu-Sen ve KESK de heyette yer alacak. Teklif veremeyecek, imza atamayacak, itiraz edemeyecek, hakem kuruluna gidemeyecek ama masada yer alacak.
Böylece toplu sözleşme masasında Memur-Sen Başkanının yanı sıra hizmet kollarında yetkili 11 sendika başkanı ile 3 konfederasyonun birer temsilcisi olmak üzere 15 kişi bulunacak.
Memur-Sen yönetimi, hiçbir sorumluluğu olmaksızın diğer konfederasyonların da masada bulunmasına itiraz ediyor. "Bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz" diyen Memur-Sen Mevzuat Sekreteri Hacı Bayram Tombul, "Düşünebiliyor musunuz, hiçbir yetkisi yok ama meydanlara çıkıp biz memura 1000 Tl zam istedik ama Memur-Sen 100 TL'ye razı oldu diyebilecekler. Madem masada sorumlulukları yok o zaman bulunmalarına da gerek yok" diyor.
BİRİ KALKARSA DİĞERİ OTURACAK
Tasarıda yapılan değişiklikle toplu sözleşme masasında yetkili olan Memur-Sen zam teklifini beğenmez ise masadan kalkacak. Ancak onun yerine en çok üyeye sahip ikinci konfederasyon başkanı oturacak. O da oturmazsa söz hakkı üçüncü konfederasyona geçecek.
HİÇBİRİ İMZALAMAZSA?
Toplu sözleşme masasında iki bölümden oluşan 'tek sözleşme' imzalanacak. Memurların geneline yönelik maddelerin ve 'zam oranının' yer aldığı birinci bölümü Memur-Sen Başkanı imzalayacak.
İkinci bölümü ise eğitim, sağlık, ulaştırma gibi toplam 11 hizmet kolunda yetkili sendikaların başkanları imzalayacak. Başkanlar uyuşmazlık halinde sadece kendi hizmet kolundaki alt bölümü Hakem Kurulu'na taşıyabilecek. Dolayısıyla hakem heyetine sadece uzlaşılamayan bölümler götürülecek.
Ancak Memur-Sen toplu sözleşme masasında uzlaşamayıp kalkarsa ve diğer konfederasyonlar da masada oturmayı kabul etmezlerse ne olacak? İşte bu durumda memura 2 yıllık zam oranını Bakanlar Kurulu belirleyecek.
Memur-Sen, 2 yıllık süreye itiraz ediyor. Bunun yerine ilgili maddenin 'toplu sözleşme süresi 1 yıldan az, 2 yıldan fazla olamaz' şeklinde değiştirilmesini istiyor. Uzlaşmazlık durumunda Bakanlar Kurulu'na verilen yetki süresinin de 1 yılı geçmemesi gerektiğini savunuyor.
İL ÖZEL İDARELERİ DE SÖZLEŞME İMZALAYACAK
Tasarıda yapılan değişiklikle belediyeler ile il özel idarelerinde çalışan memurlar için 'sosyal denge' sözleşmesi imzalanmasının önü açıldı. Ancak borçlu belediye 'sosyal denge' sözleşmesi yapamayacak. Borçsuz belediye içinse sosyal denge sözleşme gideri, gelirinin yüzde 30'unu aşamayacak. İl özel idarelerinde ise gelirlerin yüzde 15'ini aşamayacak.
ÜÇ KONUDA ISRARLARI SÜRECEK
Memur-Sen Mevzuat Sekreteri Tombul, toplu sözleşmenin bizzat kendisinin kazanç olduğunu savunurken, genel toplu sözleşmenin yanı sıra hizmet kolunda da toplu sözleşme imzalama hakkını büyük mücadele sonucu aldıklarını belirtiyor.
Komisyon aşamasında değiştiremedikleri 3 hükmün genel kurul aşamasında değişmesi için ısrarlarının devam edeceğini belirten Tombul, bunların başında memura zam oranını sınırlayan 18. Maddenin geldiğini söylüyor.
Yine toplu sözleşme süresinin 2 yıl olmasını düzenleyen maddenin de '1 yıldan az, 2 yıldan fazla olamaz' şeklinde değişmesini isteyen Tombul, üçüncü taleplerinin ise emekli memura yönelik olduğunu açıklıyor.
Eşi çalışmayan memura verilen 141 TL ile çocuk başına verilen 16.5 TL'lik yardımların emekli memur için de devam etmesi gerektiğini ifade eden Tombul, "Bunun için mücadelemiz devam edecek. Memur emekli olduğunda eşinin çalışmaması durumu bitiyor mu? O zaman bu yardım emekli memur için de geçerli olmalı" diyor.
MAYIS'TA ZAMLI MAAŞ
Memura toplu sözleşme yasasının en geç 1 Nisan'a kadar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Zammın Mayıs ayı maaşlarına yetişmesi içinse tasarıya eklenen geçici bir madde ile toplu sözleşme sürecinin 15 gün yerine 1 haftada sonuçlandırılması hükmü konuldu(MİLLİYET)