Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,9677
EURO
37,1790
IMKB
9.952,000
ALTIN
3.308,250
 
Hava Durumu ANKARA
-8 / 4 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MERKEZ BANKASINDAN REHAVET UYARISI
MERKEZ BANKASINDAN REHAVET UYARISI
 
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyonla mücadele açısından tarihi bir dönüm noktasında bulunduklarını söyledi. Yılmaz, hedeflerle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı
 
6.4.2007 - 18:16

Yılmaz, Merkez Bankasının bugün yapılan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, enflasyonla mücadele açısından tarihi bir dönüm noktasında bulunduklarını söyledi.Durmuş Yılmaz, ''ancak elde edilen kazanımlara rağmen, fiyat istikrarının henüz sağlamadığı, enflasyonla mücadelenin uzun soluklu ve zorlu bir süreç olduğu asla unutulmamalıdır'' dedi.Türkiye'nin üretim potansiyelinin tam olarak harekete geçebilmesi için bu mücadelenin mutlaka kazanılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi: ''Enflasyonla mücadelenin sadece bir para politikası meselesi olmadığı, mali disiplinin sürdürülmesinin önemli bir koşulu olduğu iyi anlaşılmalıdır. Toplumun tüm kesimlerinin enflasyonun çift haneli yüksek rakamlardan, bugünkü seviyelerine gelirken politikalarımıza vermiş olduğu desteği devam ettirmeleri ve hatta bugünkü ortamda bu desteği daha güçlü göstermeleri son derece önemlidir. Atalete ve rehavet ortamının oluşmasına, enflasyonda belli seviyelerin bir eşik olarak görülmesine asla fırsat verilmemelidir.''

30 yılı aşan yüksek enflasyon geçmişi olan Türkiye'de, enflasyonu düşük tek haneli rakamlarda istikrar kazanması için kararlı bir para politikasının en önemli unsuru olduğunu vurgulayan Yılmaz, ''bu çerçevede geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de enflasyondaki düşüş süreci kesintiye uğratabilecek gelişmelerin ortaya çıkması durumunda Merkez Bankası, orta vadeli bir bakış çerçevesinde hedefe ulaşmak üzere gerekli tedbirleri almaya devam edecektir'' dedi.

HEDEFLERİN DEĞİŞTİRİLMEMESİ YAKLAŞIMI ESAS ALINACAK

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, artacak tarım dışı iş gücüne istihdam olanakları yaratabilmenin, fiyat istikrarının bir ön koşul olduğu sürdürebilir büyüme ortamının korunmasına, istihdam vergilerinin azaltılmasına ve eğitimde vasıf uyumsuzluğunun giderilebilmesine bağlı olacağını söyledi.

Yılmaz, Merkez Bankası'nın olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, 2002 yılından bugüne kadar ki sürede, reel büyüme oranının kümülatif yüzde 41,7 seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.

Son yıllarda, ekonomide sağlanan istikrar ve artan güven ortamının tetiklediği faiz oranlarında gözlenen azalma ve ulusal paradaki değerlenmenin, özel sektörün yatırım harcamalarının artmasını sağlayarak, sermaye birikimini hızlandırdığını, böylece yüksek oranlı verimlilik artışlarına ulaşılabildiğini ifade eden Yılmaz, ''Yüksek oranlı verimlilik artışlarının ekonominin bütününde içselleştirilerek sürdürülebilmesi, orta ve uzun dönemde fiyat istikrarı içinde büyümeyi sağlayarak, reel gelirin ve refahın artmasına temel teşkil edecektir'' dedi.

İstihdam piyasasına ilişkin sektörel veriler incelendiğinde, iş gücünün tarım sektöründen sanayi, hizmetler ve inşaat sektörlerine doğru yöneldiğini, bu bağlamda, ekonomide bir üretim girdisi olarak kullanılan emeğin sektörler arasında yeniden dağılımının yapıldığının gözlendiğini bildiren Yılmaz, şöyle devam etti: ''Bu farklılaşma ve dönüşüm süreci, iş gücünün tarım sektöründen görece verimliliği daha yüksek olan sektörlere yönelmesiyle beraber verimlilik artışlarını da getirmiştir. Bu eğilim, Türkiye ekonomisinin gelecek dönemde AB ülkelerine reel anlamda yakınsaması açısından önemlidir. İş gücü piyasasındaki farklılaşma ve dönüşüm sürecine eşlik eden Türkiye'deki demografik değişim süreci, toplam nüfus içinde çalışan nüfusun payının artmasına, dolayısıyla işsizlik oranının belli seviyelerde katılık göstermesine neden olmaktadır. Artacak tarım dışı iş gücüne istihdam olanakları yaratabilmek ise fiyat istikrarının bir ön koşul olduğu sürdürebilir büyüme ortamının korunmasına,istihdam vergilerinin azaltılmasına ve eğitimde vasıf uyumsuzluğunun giderilebilmesine bağlı olacaktır. Ülkemiz istihdam piyasalarında yaşanan yapısal sorunların çözümü yönünde atılacak olan adımlar, nitelikli iş gücü arzını ve istihdam oranını artırarak potansiyel üretim seviyemizi ve böylece refahımızı olumlu etkileyecektir.''

''MERKEZ BANKASI HESAP VERMEYİ TERCİH ETTİ''

Yılmaz, ekonomideki bazı gelişmelerin sonucu olarak, 2006 yılı enflasyon hedefinin tutturulamadığını da hatırlatarak, ''Ancak, enflasyon hedeflemesi rejimi uygulayan ekonomilerde, enflasyonun hedeften geçici olarak sapması zaman zaman yaşanabilmektedir. Burada önemli olan, hedeften sapmanın nedenlerinin açıkça izah edilebilmesi; hedefe tekrar yakınsanması için gereken tedbirlerin alınması ve yakınsama süresiyle ilgili olarak kamuoyunun bilgilendirilmesidir'' şeklinde konuştu.

Merkez Bankasının 2006 yılı hedefine ulaşılamayacağını yılın ikinci yarısından itibaren öngördüğünü ve enflasyon tahminlerini kamuoyu ile paylaştığını belirten Yılmaz, şunları kaydetti: ''Ekonomik birimler, 2006 yıl sonu hedefini değil Merkez Bankasının yıl sonu enflasyon tahminlerini referans olarak almıştır. Şüphesiz ki Merkez Bankası, 2006 yılı enflasyon hedefini yüzde 10 olarak değiştirebilir ve böylece yıl sonunda hedefe ulaşmış olarak, kamuoyuna hesap vermek durumunda kalmayabilirdi.

Ancak, Merkez Bankası, hedefi değiştirmeyi değil iletişim politikasının bir pekiştirici unsuru olarak, kamuoyuna hesap vermeyi tercih etti. Ayrıca, sık sık hedef değiştirmenin enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını olumsuz etkileme potansiyeli taşıdığını ve ilerisi için verilen taahhütlerin güvenilirliğini azaltabileceğini düşünmekteyiz. Bu nedenle, önümüzdeki dönemde de enflasyonun makul sürelerde hedefe yakınsayacağı öngörüldüğü sürece hedeflerin değiştirilmemesi yaklaşımı esas alınacaktır.''

ENFLASYONDAKİ RİSKLER

Yılmaz, önümüzdeki dönemde enflasyon hedeflerinin TÜFE'nin yıllık yüzde değişimi olarak tanımlanmaya devam edeceğini ve 3 yıllık hedef ufku korunacağını bildirdi.

Ekonomideki yapısal dönüşümün, yüksek enflasyondan düşük enflasyona geçiş ve gelişmiş ülkelere yakınsama süreci göz önüne alınarak, orta vadede yüzde 4 civarında bir enflasyon hedefinin uygun olacağını düşündüklerini bildiren Yılmaz, ''Bu çerçevede, 2007 ve 2008 yılı enflasyon hedefleri yüzde 4 olarak korunurken, 2009 yılı hedefi ise yine yüzde 4 olarak ilan edilmiştir'' dedi. Yılmaz, bugün gelinen noktada, Mart 2007 sonu itibarıyla enflasyon yıllık yüzde 10,86 düzeyinde olduğunu ve yükseliş eğilimini sürdürmekle beraber, hedefle uyumlu patikanın içinde gerçekleştiğini hatırlatarak, Merkez Bankası olarak, orta vadeli enflasyon hedeflerine ulaşmaktaki kararlılığı ve inancı koruduklarını söyledi.

Önümüzdeki dönemde enflasyon görünümü açısından risk oluşturabilecek unsurları yakından takip ettiklerini hatırlatan Yılmaz, şöyle devam etti: ''İlk olarak, enflasyonun aşağı inme konusunda beklenenden daha güçlü bir direnç gösterme olasılığı, orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin temel bir risk unsurudur. Enflasyon beklentilerindeki katılık ve geriye dönük fiyatlama alışkanlıkları, enflasyonun asağı inme konusunda beklenenden daha güçlü bir direnç göstermesi olasılığını beraberinde getirebilecek ve atalet riskini daha da belirginleştirebilecektir. Ayrıca, para politikasının toplam talep üzerindeki gecikmeli etkilerine ilişkin belirsizlikler ile faiz dışı kamu harcamalarının 2007 yılı enflasyonu üzerindeki etkisinin tam olarak bilinememesi orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin risk unsuru olmaya devam etmektedir. Küresel risk iştahındaki olası değişimler ve buna bağlı olarak finansal piyasalarda ortaya çıkabilecek yeni dalgalanmalar da enflasyon görünümü açısından diğer bir risk unsurudur. Bütün bunların dışında, orta ve uzun vadeli görünüm açısından, Avrupa Birliğine uyum ve yakınsama süreci ile ekonomik programda öngörülen yapısal reformların kesintisiz olarak sürdürülmesi de büyük önem taşımaktadır.''

CARİ AÇIK

Başkan Yılmaz, 2002-2006 döneminde cari açığın temel olarak özel kesim ağırlıklı yatırım harcamalarındaki artıştan kaynaklandığını belirterek, ''Son beş yılda kamu maliyesi alanında yapılan reformlar ve uygulanan politikalar sonucunda kamu tasarruf açığı önemli ölçüde kapanmıştır'' dedi.

Son yıllarda cari açıktaki artışa katkıda bulunan önemli bir unsurun da enerji fiyatlarındaki artış olduğunu, enerji fiyatlarındaki artışın cari açığa katkısının GSMH'ye oranının 2004 yılında 1,5 yüzdelik puan, 2005 yılında 2,9 yüzdelik puan, 2006 yılında ise yaklaşık 4,1 yüzdelik puan olduğunu kaydeden Yılmaz, söz konusu etkinin, cari açık gelişmeleri değerlendirilirken gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Yılmaz, artan güven ortamının sermaye girişlerinin son yıllarda ağırlıklı olarak doğrudan yatırım şeklinde ve uzun vadeli olmasına neden olmuş, bu da cari işlemler açığının finansman yapısında belirgin iyileşme sağladığını ifade ederek, şöyle devam etti: ''2005 yılının tamamında net doğrudan yabancı sermaye girişleri 8,7 milyar dolara ulaşarak cari açığın yüzde 38,3'ünü, 2006'da ise sermaye girişi 19,2 milyar dolara yükselerek cari açığın yüzde 61,1'ini karşıladı. Önümüzdeki yıllarda istikrar ortamının ve AB ile entegrasyon sürecinin devamı ile yapısal reformların etkin olarak uygulanması, doğrudan yabancı sermaye girişlerini desteklemesi açısından önem taşıyacaktır. Ayrıca, Merkez Bankasının döviz rezervlerinin bulunduğu yüksek seviye, dalgalı döviz kuru rejiminin uygulanması ve bankacılık sisteminin daha sağlam bir yapıda olması, olası bir sermaye çıkışının cari işlemler açığının finansmanı konusunda yaratacağı riskleri sınırlandıran unsurlar olarak değerlendirilmektedir. Ancak, unutulmaması gereken nokta, orta ve uzun dönemde rekabet ve verimlilik artışları yoluyla ihracat performansının artırılmasının, cari işlemler dengesinin daha sağlıklı bir yapıya kavuşmasında ve sürdürülebilir büyüme düzeyinin devamının sağlamasındaki önemidir.''





Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ARABASINA 'CİP' TAKMAYANA CEZA

DOLAR'IN DÜŞÜŞÜ ENGELLENEMİYOR

TÜRK-İŞ'TEN ERDOĞAN'A KIDEM TAZMİNATI RESTİ
»  MORTGAGE FAİZ İNDİRİMİYLE BAŞLADI
»  FİŞ ALIN AMA TOPLAMAYIN!
»  GAZYAĞI VE JET YAKITINA ZAM
»  İKTİDAR VE MUHALEFETİN GEÇİCİ İŞÇİLERE KADRO KAVGASI
»  ENFLASYON YİNE ÇİFT HANELİ
»  CARLTON OTELİ'NE ALICI ÇIKMADI
»  ANKARA’NIN VERGİ ŞAMPİYONU YİNE RAHMİ KOÇ
»  İKİ BAKANIN DALGALI KUR TARTIŞMASI
»  NÜKLEER SANTRAL İHALELERİNDE MİLLİ ÇIKARLAR ÖN PLANDA OLACAK
»  BORÇLAR ALARM VERİYOR
»  EMEKLİLERDEN ERDOĞAN'A MEKTUP
»  ŞEKERBANK, BAYREYN'DE ŞUBE AÇACAK
»  ESNAFA GÖRE SEÇİMDEN KOALİSYON HÜKÜMETİ ÇIKACAK
»  BAŞBAKANLIK YANGELİP YATMA YERİ DEĞİL
»  ADSL'DE YÜZDE 30 İNDİRİM GELİYOR
»  TELSİM, YARIN TARİH OLUYOR
»  İŞTE PARALARININ YETMEDİĞİNİ SÖYLEYEN VEKİLLERİN DURUMU
»  DANIŞTAY'DAN UZAN'A KÖTÜ HABER
»  KREDİ KARTLARINDA ZORUNLU ŞİFREYE GEÇİŞ ERTELENDİ
»  UNAKITAN: "TÜRK TELEKOM'UN SATIŞINDAN TOPLAM 8 MİLYAR DOLAR PARA KAZANDIK"
»  MEMURA PROMOSYON ÖDEMESİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.