Merkez Bankası'nın PPK kararlarının ardından yayınladığı basın açıklamasında döviz rezervlerini 2.7 milyar dolar, altın rezervlerini ise 2.2 milyar dolar artıracak bir dizi önlem yer aldı. Eğer bankalar altın ve döviz karşılığı likidite imkanını kullanırsa, piyasaya yaklaşık 5.6 milyar TL likidite akacak.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz kararıyla ilgili açıklamasına göre gerekmesi halinde ek parasal sıkılaştırma gerçekleştirilebilecek. Merkez iç talep ve kredi hacmindeki genişlemeyi yakından izlemeyi sürdüreceğini bildirdi.
Merkez Bankası'ndan yapılan resmi açıklamada iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğüne dikkat çekilirken, yılın ilk çeyreğinde iç talepte belirgin bir yavaşlama gözlendiği, öncü verilerin ikinci çeyrek için ılımlı bir toparlanmaya işaret ettiği vurgulandı. Küresel büyümedeki zayıflamanın altını çizen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, buna rağmen ihracatta artış eğiliminin korunduğu, toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşü destekleyeceği, cari işlemler açığının ise kademeli olarak azalmaya devam edeceği tahminlerine yer verildi.
Merkez Bankası, açıklamasına şöyle devam etti: Enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarının Nisan Enflasyon Raporundaki varsayımlara kıyasla daha olumlu seyretmesi enflasyon görünümünü iyileştirmektedir. Bununla birlikte, enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olması fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektirmektedir. Dolayısıyla, gerekli görülen günlerde Nisan ve Mayıs Kurul kararlarında ifade edilen ek parasal şıkılaştırmaya gidilebilecektir.
Kurul, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirtmistir. Alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve
enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde asağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.
Ayrıca Kurul, finansal istikrarı desteklemek amacıyla, Türk lirası yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karsılıkların döviz ve altın cinsinden tesis imkanına dair getirilen esnekliğin bir miktar daha artırılmasını uygun bulmustur.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik politika durusunu değistirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
İŞTE MERKEZ BANKASI'NIN 4.9 MİLYAR DOLARLIK OPERASYONU
Merkez Bankası altın ve döviz karşılığı ilave likidite sağlayacağını bildirdiği açıklama:
29 Mayıs 2012 tarihinde Bankamızca alınan kararlar doğrultusunda, Türk lirası zorunlu karşılıkların Türk lirası veya döviz cinsinden tesis edilmesindeki maliyet farkının azaltılması ve bankaların yeni imkânı likidite gereksinimleri doğrultusunda serbestçe kullanabilmeleri amacıyla, Türk lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır yüzde 45’e yükseltilirken Türk lirası zorunlu karşılık yükümlülüklerinin ilk yüzde 40’lık dilimine denk gelen tutarın önceden olduğu gibi “1”, yüzde 5’lik ikinci dilimine denk gelen tutarın “1,4” katsayısıyla çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden ABD doları ve/veya euro döviz cinslerinden tesis edilmesi imkânı sağlanmıştı. Bankalar bu imkândan büyük ölçüde ve istikrarlı olarak yararlanmakta olup, kullanım oranı sektör genelinde yüzde 97 civarında gerçekleşmiştir. Söz konusu imkânın üst sınırının yüzde 50’ye yükseltilmesi kararlaştırılmıştır. Yüzde 5’lik ilave (üçüncü) dilime denk gelen tutar “1,7” katsayısıyla çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden ABD doları ve/veya euro döviz cinslerinden tesis edilebilecektir.
Mevcut imkân dâhilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 14,3 milyar ABD doları tutulmakta olup, sağlanan ek imkânın aynı oranda kullanılması halinde, Bankamız rezervlerinde yaklaşık 2,7 milyar ABD doları artış olacak, piyasaya ise 2,8 milyar TL likidite sağlanacaktır. Bu uygulama 22 Haziran 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 6 Temmuz 2012 tarihinde başlayacaktır.
Diğer taraftan, Bankamız altın rezervlerinin güçlendirilmesi ve bankacılık sisteminin maliyet ve likidite kanallarının olumlu etkilenmesi amacıyla hali hazırda yüzde 20 olan ve kullanım oranı sektör genelinde yüzde 92 olan Türk lirası zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilebilmesine ilişkin üst sınır yüzde 25’e yükseltilirken, ilk yüzde 20’lik dilime denk gelen tutar önceden olduğu gibi “1”, yüzde 5’lik ikinci dilime denk gelen tutar ise “1,5” katsayısıyla çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden altın olarak tesis edilebilecektir.
Mevcut imkân dâhilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 10,4 milyar TL değerinde 112 ton altın tutulmakta olup, sağlanan ek imkânın aynı oranda kullanılması halinde, Bankamız rezervlerinde yaklaşık 2,2 milyar ABD doları artış olacak, piyasaya ise 2,8 milyar TL likidite sağlanacaktır. Bu uygulama 6 Temmuz 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 20 Temmuz 2012 tarihinde başlayacaktır.HABERTÜRK