Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2530
EURO
37,5775
IMKB
8.930,000
ALTIN
2.887,130
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MHP BUNLARIN CEVABINI VEREBİLİYOR MU?
MHP BUNLARIN CEVABINI VEREBİLİYOR MU?
 
İşte iddia: 'Kılık, kıyafet yüksek öğretime engel olmaz' ifadesi mayolu, çarşaflı, PKK simgeli öğrencilerin de önünü açacak
 
26.1.2008 - 13:30

Diğer simgelere vize görüşü

AKP ile MHP, üniversitede türban serbestliğinde uzlaştı. Kafalar da karıştı. Çünkü, Anayasa'nın 10 ve 42. maddesinde yapılacak değişiklikler için, diğer siyasi simgelere de vize görüşü ağır basmaya başladı.

Baş mı açılacak, kamu mu?

İŞTE sorular: Türbanlı öğrenci üniversiteyi bitirince baş mı açılacak, kamu mu? Sarıklı, cübbeli, şalvarlıya, yazın mayolu gelene nasıl engel olunacak? PKK’lılar gibi gelenlerin önüne nasıl geçilecek.
Bu soruların yanıtı yok

AKP ile MHP, üniversitelerde türban yasağını kaldırmak için uzlaşmaya vardı ancak ‘türban’ odaklı tartışma, yeni bilinmeyenleri ve tartışmaları da beraberinde getirdi.

Anayasa’nın 10 ve 42. maddesinde yapılacak değişikliklerin, türbanın yanı sıra, diğer siyasi simgelerin üniversitelere taşınmasını beraberinde getirebileceği; hatta terör örgütü PKK simgeleriyle eğitim görülmesinin önünün de açılacağı öne sürülüyor.

Memur olabilecek mi?

Laiklik ilkesine aykırı olup olmadığı tartışılan düzenlemeler, türbanlı öğrencilere üniversite kapılarını açıyor görünse de, diploma alan türbanlı öğrenciye kamuda çalışma yolu kapalı. Cevabı aranan soru ise şu: Öğrenciler üniversiteyi bitirince türbanını mı açacak, yoksa kamu mu onlara açılacak.

AKP ile MHP’nin uzlaşmasına göre iki madde üzerinde çalışılıyor. Biri “Kanun önünde eşitlik” başlıklı 10. madde. Maddeye “Kamu hizmetinde ayrım yapılamaz” ibaresinin konulması konusunda uzlaşı var. Diğeri, “Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi” başlıklı 42. madde. AKP’nin isteği maddeye “Hiç kimse kılık kıyafet sebebiyle yüksek öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz” ibaresinin eklenmesi. Bu ifadelerin kapsamı ise daha şimdiden cevapsız pek çok soruyu akla getirdi.

Dini simgeler

- Kılık kıyafetin yüksek öğretime engel olamayacağı yönündeki ifade, “Türbanlıların yanı sıra, sarıklı, cübbeli, şalvarlı, çarşaflı hatta ve hatta burkalı öğrenciler de eğitim görebilecek mi?” sorusunu beraberinde getirdi. Zira, yapılacak yasa ve yönetmelikler Anayasa’ya aykırı olamayacağından, “Kılık kıyafet yüksek öğretime engel olamaz” ifadesinin tüm bunları kapsayabileceği kaydediliyor. Dini simgeler gibi, “Yazın şortuyla, mayosuyla gelebilecek bir öğrenci engellenir mi” sorusunun da yanıtı şu an yok.

- Başbakan’ın “Velev ki, bir siyasi simge olarak taktığını düşünün” dediği türban gibi, toplumda belli siyasi yaklaşımların simgesi olarak görülen badem veya hilal bıyık, çember sakal gibi çeşitli imgeler için de kapının aralanacağı kaydediliyor.

PKK simgeleri

- Bir başka yanıtsız soru, “Terör örgütlerinin kullandığı simgelere de kapı açılır mı?” endişesini içeriyor. Terör örgütü PKK’nın simgelerini içeren kılık ve kıyafetle gelenlerin önüne geçilebilecek mi? Örneğin teröristbaşı Öcalan’ın resmini tişörtüne bastıran biri üniversiteye girebilir mi?

- Değişikliklerin sadece üniversiteleri kapsayacağı belirtiliyor. Lise öğrencileri de “Kılık kıyafet yüzünden eğitim hakkı engellenemez” kısmının Anayasa’nın 10. maddesine konulması planlanan, “Kamu hizmetinde ayrım yapılamaz” ifadesine aykırı olduğunu belirterek aynı hakkı istemeyecek mi?

- Üniversitede inancı nedeniyle türban taktığını belirterek okuyan öğrenci, mezun olduktan sonra başını mı açacak? Kamuda türban yasak olduğuna göre, mezun olan öğrenci bu kez kamuda çalışamadığından yakınmayacak mı?

Anayasal engel

- Türban, Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan laiklik ilkesini zedeliyor mu? Anayasa’nın değiştirilemez nitelikteki laiklik ilkesiyle bu konu nasıl yan yana duracak?

- Anayasa Mahkemesi ve AİHM’nin türbana ilişkin kararları var. Türkiye’de yapılacak bir yasal ve Anayasal düzenleme, uluslararası sözleşmelere aykırı olamayacağına göre, AİHM’nin aldığı karar sorun yaratmayacak mı?

- Daha önce türbanı nedeniyle yüksek öğrenim hakkını kullanamayanlar, yeni düzenlemenin ardından “Türkiye, bizim hakkımızı ihlal etti” diyerek maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir mi?
tercüman



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


HA VAKİT YAZARI, HA ENGİN ARDIÇ

"KAÇAN RUMLAR GERİ DÖNSÜN"

DÜŞEN UÇAKTA KARA KUTU SKANDALI
»  CİA AJANLARI GAZİANTEP'TE
»  İŞTE RÜŞVETİN BELGESİ
»  EMEKLİ ASKERLER NEDEN TOPLANIYOR?
»  O MÜDÜR KAZA'NIN BİLİR KİŞİSİ
»  KİRALIK KATİL ARAYAN TABANCASIZ DERİN DEVLET
»  İSTANBUL'UN İSMİNİDE "COSTANTİNEPOLE" YAPACAKMISINIZ?
»  'CUMHURBAŞKANI OLUNCA SİYASİ KİMLİĞİMDEN ARINDIM'
»  BU HABERİN HANGİSİ DOĞRU SİZ BULUN..?
»  TEZİÇ UYARDI: ANAYASA'NIN DEĞİŞMEZ MADDESİ DELİNİYOR
»  MHP'NİN TÜRBAN SINIRI
»  "JANDARMA BİZE SELAM VERSİN"
»  HALİÇ KÖPRÜSÜNDE YANAN OTOMOBİLDEN BU KIZ SAĞ ÇIKTI
»  ULUDAĞ'DA EKSİ 3 DERECE DE KAR ÜSTÜN'DE CUMA NAMAZI
»  TUNCAY ÖZKAN'IN GÖZÜ CHP KURULTAY'INDA
»  YAYIN YASAĞI VAR AMA ALDIRAN KİMSE YOK!
»  SÜREYYA'YI BİTİRDİLER..!
»  KANADOĞLU'DAN "KAPATILMA" UYARISI
»  CHP'YE GÖRE TÜRBAN YASAĞI NİYE KALKMAZ?
»  "TÜRBANDA ÜNİVERSİTE İŞİ BİTSİN SIRA KAMUYA GELECEK""
»  ANKARA'DA CANLI BOMBA ŞÜPHELİSİNE GÖZALTI
»  MHP'NİN TÜRBAN TİMİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.