Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman ise anayasal reform çabalarının başarısızlıkla sonuçlanması halinde darbe düzenlenebileceği uyarısında bulundu.
Amerikan Yönetimi de, ülkede 30 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hal uygulamasının kaldırılmasını, gazetecilere ve aktivistlere yönelik baskıların sona erdirilmesini istedi.
Meclis önünde barikat
Hükümet karşıtı göstericiler bugün, Tahrir meydanının yakınlarında bulunan parlamento binasına girişleri engelledi.
Askerlerin koruduğu bina önündeki eylemde şimdiye kadar olay çıkmadı. Kahire'nin 500 kilometre kadar güneyindeki Vadi el Cedid bölgesinde ise protestocularla polis arasındaki çatışmalarda bir kişi öldü.
Kızıl Deniz'i Akdeniz'a bağlayan, küresel deniz taşımacılığın yüzde 8'inin gerçekleştirildiği Süveyş Kanalı'nda yaklaşık 6000 çalışan greve gitti.
BBC Kahire muhabiri Jon Leyne, ülke çapında benzer eylemlerin yapıldığını aktarıyor.
'Darbe gelir'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, ülkedeki krizin bir an önce son bulması gerektiğini söylerek "Polisiye tedbirlere başvurmak istemiyoruz" dedi.
Süleyman bununla birlikte, muhalefetle diyaloğun başarısız olması halinde alternatifin darbe olacağını", bunun sonucunda aceleci ve hesapsız adımlar atılabileceğini söyledi.
Muhalefet grupları Süleyman'ın sözlerine sert tepki gösterdi. Muhalefet, hükümetlerin talep ettikleri değişiklikleri hayata geçirmeyeceğini ve zaman kazanma çabası içinde olduğunu savundu.
Gençlik protesto grubunun sözcülerinden Amdülrahman Samir, Associated Press ajansına, "Süleyman felaket senaryoları peşinde. Sıkıyönetim tehdidinde bulunuyor. Yani gösterilerin bastırılabileceğini söylüyor. Peki ya ülkenin geri kalanındaki 70 milyon kişi de bizim yaptığımızı yaparsa ne olacak?" dedi.
Biden'dan Süleyman'a uyarı
Amerikan yönetimi, Mısır hükümetine 30 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hal yasalarının derhal kaldırılması çağrısında bulundu.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bu çağrıyı, Mısırlı mevkidaşı Ömer Süleyman'la yaptığı telefon konuşmasında dile getirdi.
Biden daha geniş bir tabana dayanan bir yönetime geçişle, 'acil ve geri döndürülemez' gelişme sağlaması gerektiğini söyledi.
Joe Biden, Mısır İçişleri Bakanlığı'nın, eylemciler ve gazetecilerin gözaltına alınması ve dövülmesine son vermesi, ayrıca ifade ve toplanma haklarına izin vermesi gerektiğini vurguladı.
Washington'daki BBC Muhabiri Kim Ghattas, Beyaz Saray'ın Mısır'daki gösterilerin başlamasından bu yana ilk kez kamuoyu önünde bu kadar açık taleplerde bulunduğunu söylüyor.
Muhabirimiz, ABD'nin Mısır'ın içişlerine karışıyor görüntüsü vermekten kaçındığını, ancak muhalif göstericilerin ABD'yi Mısır lider kadrosu üzerindeki baskıyı azaltmakla suçladığını kaydediyor.
Ghattas, Biden'ın telefon görüşmesiyle ABD'nin kozmetik değişikliklerden tatmin olmadığı yönünde açık bir sinyal verdiğini belirtiyor.09/02/2011