Mısır Çevre Bakanı Halid Fehmi, İletişim Bakanı Atıf Hilmi, Turizm Bakanı Hişam Zazu ve Hukuk İşleri ve Meclis Bakanı Hatim Bacatu'nun görevlerinden istifa eden bakanlar arasında yer alıyor.
Mısır Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde muhalif gruplar ile Müslüman Kardeşler taraftarları arasında son 2 günde yaşanan çatışmalarda ölü sayısının 30'a yükseldiğini açıkladı. Resmi rakamlara göre ayrıca yaklaşık 700 kişi de yaralandı.
YÜZBİNLER SOKAKLARA DÖKÜLDÜ!
Göreve gelişinin birinci yıldönümünde Mursi’nin istifasını isteyen yüzbinlerce muhalif sokaklara döküldü. Sopayla dövüş dersi alan Mursi yandaşları da Kahire’deki Rabiatü’l Adeviyye meydanında “meşruiyetin korunması” adında karşıt eylem yaptı.
Ülke genelinde meydana gelen çatışmalarda, 3 kişinin öldüğü 174 kişinin de yaralandığı belirtildi.
Mısır Sağlık Bakanlığı, Kahire, İskenderiye, Asyut, Dakhaliyye, Garbiyye, Beni Suveyf ve Buhayra kentlerinde Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçileri ve karşıtları arasında meydana gelen çatışmalarda, 174 kişinin yaralandığını açıkladı.
Açıklamada, Asyut kentinde iki, Beni Süveyf kentinde ise bir kişi olmak üzere çatışmalarda ölenlerin sayısının 3'e yükseldiği ve bazı yaralıların durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.
Mısır, iki yıl önce Hüsnü Mübarek rejimini sokaklara çıkarak deviren halklanmasından sonra dün en büyük protesto eylemlerine sahne oldu. Mısır’ın başkenti Kahire’deki Tahrir meydanında toplanan yüzbinlerce kişi bir yıl önce seçilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin istifasını istedi. Binlerce kişi protestolar için geceyi Mursi’nin selefi Hüsnü Mübarek’i deviren ayaklanmanın başladığı meydanda geçirdi. Dün öğle saatlerine doğru meydandaki kalabalık hızla artmaya başladı. Göstericilerin sayıları akşam saatlerinde sayıları 200 bini aştı. Muhalifler, dün Kahire’de başkanlık sarayının önünde ve diğer kentler de Mursi’nin istifa etmesi için eylem yaptı.Mursi’ye destek
Müslüman Kardeşler örgütü de dün Kahire’de 1 milyon kişilik Mursi yanlısı bir gösteri yahmak için Rabiatü’l Adeviyye meydanında toplandı. El Arabiya televizyonu, “meşruiyetin korunması” adı verilen gösteriler öncesinde Mursi yandaşlarının sopalarla düvüş antrenmanı yaptığı videoya yer verdi. Mursi yanlısı eyleme sadece 20 bin kişinin katıldığı belirtildi.
Temerrüd (İsyan) hareketi, Mursi’nin istifa ederek erken seçim kararı alması için 22 milyon imza topladıklarını açıkaldı. Mursi geçen yıl 13.23 milyon oyla seçilmişti. Mursi’ye destek veren Cemaat-u İslamiye örgütü ise 26 milyon imza topladığını öne sürdü.
Mursi: İkinci bir devrim yok!
Gösterilere karşın Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise “Bu ülkede ikinci bir devrim olmayacak” dedi. ABD Başkanı Barack Obama, tüm tarafların şiddetten uzak durmasını istedi ve güvenlik güçlerine itidalli olma çağrısında bulundu.
Yüzbinlerce kişi Tahrir Meydanı’nı doldurdu ve “Mursi git” sloganı attı.
Camiler sığınma yeri
Mısır’da muhalefetin Mursi’ye karşı başlattığı gösterilerde, kadınların cinsel tacizden korunması için komite kuruldu. Meydanda bulunan kadınları tacize karşı korumayı hedefleyen komitenin, devrimci gençlerden oluşacağı ve kollarına bant takarak ile görev yapacakları belirtildi. Kadın kuruluşları, Tahrir’de cuma gününden bu yana gösterilerde en az 7 kadının tacize uğradığını açıklamıştı. Mısır Vakıflar Bakanlığı ise gösterilerde çatışma çıkması durumunda vatandaşların sığınması için ülkedeki tüm camilerin açık tutulacağını açıkladı.
Ordu tarafsız ama alarmda
Mısır’daki siyasi karışıklık hakkında tarafsız kalmayı tercih eden ancak “ülkenin kaosa sürüklenmesine izin vermeyiz” açıklaması yapan Mısır ordusu dün alarma geçti. Bayşkent kahire ve diğer kentlerde hükümet binalarında geniş güvenlik önlemleri alındı. Mısır ordusu Kahire sokaklarında bazı stratejik bölgelere de kum torbalarından kontrol noktaları kurdu. Mısır’da bulunan elçilikler ve yabancı misyonlar, vatandaşları için “gösterilerden uzak durun” uyarısında bulunurken, birçok konsolosluk ve temsilciliğin de kapalı olacağı duyurulmuştu.