Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4935
EURO
34,6725
IMKB
9.693,000
ALTIN
2.495,790
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Meclis'te Uyum Paketi Mesaisi
Meclis te Uyum Paketi Mesaisi
 
Meclis Anayasa Komisyonu saat Uyum Paketi'ni görüşmek üzere saat 18.00’de toplanacak. Komisyon, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini görüşecek.
 
23.4.2018 - 11:34

 

10 MADDELİK UYUM PAKETİ

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin gerekçesinde, kanun teklifi ile anayasada seçimler konusunda yapılan söz konusu değişikliklere uyum amacıyla 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununda değişiklik yapılmasının öngörüldüğü belirtildi.

BİR KİMSE CUMHURBAŞKANLIĞINA VE MİLLETVEKİLLİĞİNE AYNI ANDA ADAY OLAMAYACAK

Teklifin getirdiği düzenlemeler şu şekilde:

Siyasi partiler, yurt dışında her oy verme günü için ayrı sandık kurulu üyesi bildirebilecek.

  Bir kimse cumhurbaşkanlığına ve milletvekilliğine aynı anda aday olamayacak ve aday gösterilemeyecek.

Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılacak.

Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilecek. Ancak cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilecek.

Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görev sürelerinin dolmasından önceki son Pazar günü oy verme günü olacak. Görev süresi, birlikte yapılan bir önceki seçim tarihi esas alınarak belirlenecek. Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak altmış günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihi olacak.

Seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde bu karar kırk sekiz saat içinde Resmî Gazete'de yayımlanarak ilan olunacak. Bu kararın verildiği günden sonra gelen altmışıncı günü takip eden ilk Pazar günü cumhurbaşkanı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi birlikte yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması ve Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimine bir yıl veya daha az süre kalması halinde, cumhurbaşkanı seçimi, makamın boşaldığı günden sonra gelen altmışıncı günü takip eden ilk Pazar günü Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimiyle birlikte yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması ve Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimine bir yıldan fazla süre kalması halinde, cumhurbaşkanı seçimi, makamın boşaldığı günden sonra gelen kırk beş gün içindeki son Pazar günü yapılacak. Bu şekilde seçilen cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi seçim tarihine kadar görevine devam edecek. Kalan süreyi tamamlayan cumhurbaşkanı açısından bu süre dönemden sayılmayacak.

İLK OYLAMADA ÇOĞUNLUK SAĞLANAMAZSA, BU OYLAMAYI İZLEYEN İKİNCİ PAZAR GÜNÜ İKİNCİ OYLAMA YAPILACAK

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması hâlinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılacak. Ancak ikame, birinci oylamayı takip eden gün saat 17.00’ye kadar yapılabilecek.

OYLAMALARA TEK ADAYLA GİDİLMESİ HALİNDE, OYLAMA REFERANDUM ŞEKLİNDE YAPILACAK

Oylamalara tek adayla gidilmesi halinde, oylama referandum şeklinde yapılacak. Geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek. Oylamada, adayın geçerli oyların salt çoğunluğunu alamaması halinde seçim yenilenecek ve kesin sonuçların ilanından sonra gelen kırk beşinci günü takip eden ilk pazar günü sadece cumhurbaşkanı seçimi yapılacak.

Cumhurbaşkanının görev süresinin dolması veya seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi ya da seçimlerin tamamlanamaması hallerinde, yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut cumhurbaşkanının görevi devam edecek.

TBMM ÜYELİĞİ SONA ERECEK

Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erecek.

Cumhurbaşkanlığına siyasi parti grupları, en son yapılan milletvekili genel seçiminde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler, en az yüz bin seçmen, aday gösterebilecek. Aday gösterilmek, kişinin yazılı muvafakatine bağlı olacak. Aday gösterme süresinin sona erdiği tarihten itibaren hiçbir şekilde yeni aday gösterilemeyecek.

SİYASİ PARTİLERCE ADAY GÖSTERİLME

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan siyasi partiler grup kararıyla, diğer siyasi partiler ise tüzüklerinde gösterilen yetkili organlarının kararıyla cumhurbaşkanlığına aday gösterebilecek.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilân edilen süre içinde, adayların isimleri, muvafakat belgeleri ve gerekli diğer belgelerle birlikte Yüksek Seçim Kurulu'na başvurularak aday gösterilmiş olacak. Her siyasi parti veya parti grubu ancak bir aday için başvuruda bulunabilecek. Bir kişiyi birden fazla siyasi parti grubu veya siyasi parti, aday gösterebilecek.

Adaylarla ilgili bilgi ve belgelerde eksiklik tespit edilmesi hâlinde, Yüksek Seçim Kurulunca, ilgili siyasi partilere eksikliklerin giderilmesi için beş günlük süre verilecek. Eksiklikleri, verilen süre içinde gidermeyen siyasi partiler, aday göstermekten vazgeçmiş sayılacak.

SEÇMENLER TARAFINDAN ADAY GÖSTERİLME

Cumhurbaşkanlığına en az yüz bin seçmenin yazılı teklifiyle aday gösterilebilecek.

Seçmenlerce aday gösterilmek isteyen kişi, kimlik ve açık adres bilgilerini ihtiva eden başvuru dilekçesi ve seçilme yeterliğine ilişkin belgelerle, en yüksek derecedeki devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılmakta olan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarının on katının ilgili maliye veznesine emaneten yatırıldığına dair makbuzla, Yüksek Seçim Kurulu'na bizzat başvuracak.

SEÇMENLER, ADAYLIK TEKLİFİ İÇİN KAYITLI OLDUKLARI İLÇE SEÇİM KURULUNA BİZZAT BAŞVURACAK

Seçmenler, adaylık teklifi için kayıtlı oldukları ilçe seçim kuruluna bizzat başvuracak. Başvuranın, seçmen niteliğine sahip olduğu ve daha önce aday teklifinde bulunmadığı tespit edildikten sonra, ilan edilen listedeki kişiler arasından tercih yaptırılarak adayın bilgilerini ihtiva eden form imzalatılacak ve elektronik ortamda da kaydedilecek. Başvuran seçmene, aday teklifinde bulunduğuna dair belge verilecek. Aday gösterme formları, elektronik ortamda Yüksek Seçim Kurulu'na iletilecek ve fiziki olarak ilçe seçim kurullarında saklanacak.

Belirlenen süre içinde yüz bin seçmen tarafından teklif edilen kişiler, geçici aday listesinde gösterilecek.

Odatv.com



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Saadet'den CHP'ye Kritik Ziyaret

PKK Kandil'den Gidiyor!

Ak Parti'de Kimler Aday Olmayacak?
»  Demirtaş'tan Adaylığa Yeşil Işık
»  MHP'de İstifa Tartışmaları
»  Oy Verme Saatleri Değişti
»  CHP'den Akşener’i İkna Turları
»  Akşener'den CHP'ye Büyük Övgü
»  Bahçeli Ateş Püskürdü
»  Kartal Zirvenin Takipçisi
»  İşte Seçime Girecek 10 Parti
»  Bozdağ: CHP'nin Yaptıı Rezaletin Zirvesi
»  İşte İyİ Parti'ye Geçen CHP'liler
»  CHP'den İYİ Parti'ye Büyük Destek
»  Erdoğan'ın Gönlündeki CHP Adayı!
»  Hangi İl Kaç Milletvekili Çıkaracak?
»  Erdoğan: Koltuk hırsım olsaydı...
»  Kılıçdaroğlu: Salı Gününü Bekleyin
»  Erdoğan'dan Canlı Yayında Flaş Sözler
»  İYİ Parti'den Çok Önemli Açıklama
»  Erdoğan'ın Yol Haritası Hazır
»  28 Şubat'ta ikinci perde
»  Bahçeli'den İYİ Parti Yorumu
»  ''Adayımızı Eşimden Bile Saklıyorum''
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.