Sözcü Seibert, Alman parlamentosunun 1915 olaylarını 'soykırım' olarak kabul ettiği tasarının onaylaması üzerine Türkiye'den gelen tepkilere yanıt verdi.
Gazetecilere konuşan Seibert, Almanya'nın Türkiye ile göç krizi de dahil olmak üzere derin bir işbirliği olduğunun altını çizdi. Sözcü, "Böyle sıkı bağlar, görüşlerdeki farklılıkların üstesinden gelebilir" diye konuştu.
Almanya'da üç milyon Türk olduğunu söyleyen Seibert, Merkel'in Almanya'da yaşayan Türklere şu mesajı verdiğini belirtti:
"Siz bizim ülkemizin parçası olmaya devam edeceksiniz."
Sözcü, ülkelerinin demokratik kültürü içerisinde farklı görüşler olabileceğini ancak bunların barışçıl bir şekilde ifade edilebileceğini ekledi.
Federal Meclis'in Alman hükümetinden talep ettiği şekilde Türkiye ile Ermenistan arasında bir diyaloğun ve siyasi ilişkilerin olması için de çaba harcadıklarını ifade eden Seibert, "Geçmişte Türk tarafının bu konuda bazı girişimleri olmuştu. Yine de tarafları, girişimlerini yoğunlaştırmaya çağırıyoruz. Örneğin, Türkiye'nin önerdiği bir tarih komisyonunun kurulması gibi. Biz bunu, bize açık olan tüm kanallar vasıtasıyla her zaman gündeme getirmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Sawsan Chebli de Dışişleri Bakanı'nın da her zaman Türkiye ile Ermenistan arasında bir anlaşma sağlanması yönünde çaba harcadığına ve bu sürecin sürdürülmesinin ne kadar önemli olduğu konusunda geçmişte açıklamalarda bulunduğuna işaret ederek, Dışişleri Bakanlığı olarak 2 projeyi desteklediklerini ve tarih komisyonunun kurulması konusundaki müzakerelerin sürdürülmesi için de çaba harcamaya devam edeceklerini söyledi.
Dışişleri Bakanı'nın, 1915 olaylarıyla ilgili meclis kararıyla ilgili olarak da Türkiye'nin "ılımlı" bir tepki gösterdiğini söylediğini, gelecekte ne olacağını ise bilemediğini ifade eden Chebli, "Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkiler çok sıkı ve derin. Almanya'da yaşayan binlerce Türk asıllı var. Hatta Türkiye dışındaki en büyük Türk halk topluluğunu oluşturuyor. Bu sıkı ve dostane ağdan dolayı ilişkilerin daha da olumsuz yönde etkilenmemesini ümit ediyoruz. İlişkilerimiz o kadar sıkı ki, bunların sarsılmasını beklemiyoruz." şeklinde konuştu.
İlişkilerin istikrarlı olduğunu bu nedenle yeni olumsuz gelişmeler beklemediklerini dile getiren Chebli, Başbakan Binali Yıldırım'ın da son gelişmenin Almanya ile ilişkilerin tümüyle kesileceği anlamına gelmediğini söylediğini, bunu, Türkiye'nin de ilişkilerin çok iyi ve sıkı olduğuna inandığını gösteren bir işaret olarak algıladıklarını sözlerine ekledi.
Alman parlamentosunun 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlamasının ardından Türkiye'den Almanya'ya tepki yağmıştı. Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Ankara'ya geri çağrılırken; Başbakan Binali Yıldırım karar için "Tarihi bir hata" diye konuşmuştu