Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,1955
EURO
34,6302
IMKB
10.214,000
ALTIN
2.392,330
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 22 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Merkez'den Flaş Faiz Kararı
Merkez den Flaş Faiz Kararı
 
Merkez Bankası, bugün yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınan faizi kararını açıkladı. Merkez Bankası koridorun üst bandını yüzde 8.5'ten yüzde 9.25'e, geç likidite penceresi faizini de yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltti
 
24.1.2017 - 15:09

Piyasaların merakla beklediği Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklandı. Bugün yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Merkez Bankası kullandığı bazı faiz oranlarında artırımına gittti. Merkez Bankası geç likidite penceresi faizini yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltti. 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 8'de sabit tuttu. Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandını da yüzde 8.5'ten yüzde 9.25'e çıkardı.

iyasaların merakla beklediği Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklandı. Bugün yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Merkez Bankası kullandığı bazı faiz oranlarında artırımına gittti. Merkez Bankası geç likidite penceresi faizini yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltti. 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 8'de sabit tuttu. Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandını da yüzde 8.5'ten yüzde 9.25'e çıkardı.

İşte Merkez Bankası'nın faiz kararıyla ilgili yaptığı açıklama:

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 8,5’ten yüzde 9,25’e yükseltilmiş, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.
b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8’de sabit tutulmuştur.
c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken borç verme faiz oranı yüzde 10’dan yüzde 11’e yükseltilmiştir.

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin kısmi bir toparlanma sergilediğine işaret etmektedir. İç talep göreli olarak daha zayıf seyrederken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

"KUR ENFLASYONA YUKARI YÖNLÜ BASKI YAPIYOR"

Toplam talep gelişmeleri enflasyona düşüş yönünde katkı vermektedir. Bununla birlikte, son Kurul toplantısından bu yana döviz kurlarında gözlenen aşırı hareketlilik enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri artırmıştır. Döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkisi ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir.
Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Ayrıca, döviz piyasasında iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi halinde likidite araçları ile gerekli tedbirler alınacaktır.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

"PİYASA BEKLENTİSİNİN ÖTESİNE GEÇEN BİR KARAR"

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Merkez Bankası'nın kararı ile ilgili şu yorumda bulundu:

Genel hatlarıyla değerlendirdiğimizde, piyasa beklentisinin ötesine geçen bir faiz artırımı görmemekteyiz. Bunun haricinde, beklentilerin dışında repo faizinde herhangi bir değişiklik olmadı; ki 100 baz puana kadar artırım beklentileri söz konusuydu. Merkez Bankası’nın kalıcı sıkılaşma yerine, geçici bir sıkı duruşa geçtiğini anlayabiliriz. Günlük likidite yönetimi, swap ihaleleri yöntemiyle devam edecek görünüyor. Geç likidite penceresinin yukarı doğru çekilmiş olması da, günlük piyasa fonlaması oranının daha yukarılara gideceğinin işaretidir. Böylece efektif fonlama maliyetinde %11’e kadar bir hareket alanı olduğu söylenebilir. Merkez Bankası, geç likidite penceresini referans alıyor; son yapmış olduğu piyasa hamleleri çerçevesinde. Bu kapsamda; son dönemdeki sağlıksız fiyat oluşumları eğilimi sürdüğü sürece ilave parasal sıkılaştırma çerçevesinde FX swap ihaleleri faizleri yükseltilebilir. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti de %9’daki üst bant ile %11 arasındaki geç likidite penceresi arasında oluşacaktır. Merkez Bankası, aslında üst bandı %9’a çekerek resmi durumu fiili duruma yaklaştırmış oldu.

Kısa dönemli faizlerin, uzun dönemli faizlerle hemen hemen paralel bir hale gelmekte olduğu görülmektedir. Bu da getiri eğrisi görünümünü bozmaktadır, bu durum ilerleyen dönemde sağlıksız fiyat hareketleri görülmesine neden olabilir. Kurun faiz hamlesine verdiği ilk tepki, oldukça sert oldu ve hareket yukarıya doğru oldu. Bu kararın etkisinin negatif olmasında repo faizine dokunulmamasının etkili olduğunu söyleyebiliriz. Merkez Bankası, bir yandan kur geçişkenliğinin enflasyona etkisini gözlemliyor, ancak iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın da bu etkiyi biraz kıracağını öngörüyor. Bu yüzden kalıcı bir faiz artırımı yapmaktan kaçınıyor. Ancak şu anda kur oynaklığının devam ediyor olması itibariyle, reel sektöre etkisinin daraltıcı olacağını söyleyebiliriz. Çünkü üst bandın yükseltilmesi kredi faizlerini de yukarıya doğru çekecektir.

Bence Merkez Bankası’na ilişkin politika belirsizliğinin mevcut durumda arttığını söyleyebiliriz. Merkez Bankası’nın bir sonraki hamlesinin ne olacağına dair flu bir görüntü var, bundan sonra da sıradışı volatilite durumunda ek politika aksiyonları, likidite düzenlemesi dışında, alabileceği konusunda çok emin değiliz. Açıkçası Merkez Bankası politika belirsizliğinin de ilerleyen dönemde Türk finansal varlıkları açısından çok pozitif bir trend orrtaya çıkarmayacağı aşikar."



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Kamuya Borcu Olanlar İçin Kur Sabitlendi

Altın Çıtayı Yükseltti

"Palm Yağı Kimyasal Bomba"
»  İkinci el otoya "garanti" zorunluluğu
»  Emekliye Promosyon Ödemesi Mart'ta!
»  Hisarlar Makina Hintlilere Ssatıldı
»  Nutella İçin Son Açıklama!
»  Yıl Sonu Dolar Kuru Ne Olur?
»  THY Çalışanlarına Zam Sürprizi
»  Erdoğan'dan Flaş Ekonomi Açıklaması
»  İphone'lere Zam Yolda!
»  Kasko'ya Yüzde30 Zam Geliyor
»  Anne memura mesai müjdesi
»  Dünya Altın Konseyi'nden Şok Rapor
»  Bank Of China'den Türkiye'ye Dev Yatırım
»  THY'den'Ya Zam, Ya İşçi Çıkartma'Teklifi
»  Merkez Bankası'ndan flaş hamle
»  Ruslar açıkladı! Zam geliyor
»  Erdoğan'dan Kritik Dolar Çağrısı!
»  Dolara Merkez Freni
»  Çeyrek Altın 247 TL Oldu!
»  TÜSİAD'ın Yeni Başkanı Belli Oldu
»  Dolardaki Artışta Alman Parmağı İddiası
»  İşte Emeklinn Zam Takvimi!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.