“MNG GRUBU İLE ORTAKLIK PROTOKOLÜ İMZALANDI, HAKLI MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ”
Bugünkü Milliyet ve Vatan gazetelerinde bazı yazarların 2 gün önce yaptığımız açıklama üzerine yazdıkları köşe yazılarına cevabımızdır.
Demirören Grubu Milliyet ve Vatan gazetelerinin satın alınması için 40 milyon TL ödemiştir. Bunun dışında işletme ihtiyacı olarak 14 milyon TL ödemiştir. Ödenen para miktarı sadece bundan ibarettir. Her iki gazetenin de kayyum yönetimine geçtiği tarihten itibaren, Demirören Grubu herhangi bir para ödememiştir. Maaşlar ve masrafların Demirören’den karşılandığı doğru değildir. Kayyum heyetinden bu öğrenilebilir. Öte yandan şirketlere para koymak ve çekmek ise belli kurallara bağlıdır. Nitekim Demirören’in kayyum yönetiminden önce bu kurallara uymadığı denetçi raporları ile tespit edilmiş ve savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.
Yazarların çoğu gazetenin dış kaynağa ihtiyacı olduğu konusunda hem fikir… Kimse bu gazeteyi nasıl kar ettiririz diye düşünmüyor! Birçok kar eden gazete örneği varken sadece patronun diğer işlerinden kazandığı paraya güvenmeleri son derece vahimdir. Bu gazeteler ekonomik olarak iyi yönetildiği zaman para kazanır. Geçtiğimiz Mayıs ve Haziran ayında 2 gazete 1.5 milyon TL kar etmiştir. Kayıtları muhasebede vardır. Hürriyet gazetesinin yıllık kari 150 milyon dolardır... Üzücü olan bu mesleğe yıllarını vermiş olan yazarların, yayıncı bir ortak yerine paralı bir sanayici aramalarıdır...
Geçmişte birçok örneği olduğu gibi “Ya bir gün bu gazeteleri finanse etmekten vazgeçerse ” diye düşünmüyorlar. O zaman yeni bir para kaynağı arayışı mı başlayacak? Bu yazarlar Demirören’e çekilmesini mi tavsiye edecekler? Bugün bizim aleyhimize yazılar kaleme alanlara şunu da sormak isterim: Demirören’in yönettiği Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nde maaşlarını alamayan spor branşları olduğunu gazetelerde okuyoruz. Bunu nasıl yorumluyorsunuz? Oradaki insanlarla konuştunuz mu?
Karacan Grubu’na yöneltilen diğer bir eleştiri ise; Demirören’e teklif edilen, yatırdığı paranın iadesi konusunda kaynağın olmadığıdır. Bu kadar ciddi ve bıçağın kemiğe dayandığı bir durumda, hayali senaryolarla kimsenin bu gazetelerin ve çalışanlarının geleceği ile oynamaya hakkı yoktur. Bu konuda Karacan Grubu gerekli girişimleri yapmış ve medya sektörünün içinden, TV8 kanalının sahibi, MNG Grubu ile bir protokol imzalamıştır. Ülkemizin önde gelen gruplarından olan ve başta inşaat, kargo taşımacılığı ve otelcilik konularında yıllardır faaliyet gösteren MNG Grubu’nun medyada başarılı bir şekilde TV 8’i yönetmesi bu ortaklık için son derece olumludur. Yapılan protokole göre, Demirören Grubu’nun yatırdığı tutar kendisine iade edilecektir. Yeni ortaklık ise yüzde 50-50 olacaktır.
Şimdi bu yazıları yazanlara sormak lazım: Dedesinin kurduğu gazeteyi geri alan, yayıncı olan, projeyi masaya getiren, finansman sorunu bulunmayan, yüzde 50 sermaye taahhüdünü ödemiş Karacan Grubu’ndan hangi hakla çekilmesini istiyorsunuz? Bu mu sizin adalet anlayışınız?
Karacan Grubu’nun bu haklı mücadelesinde herkesi bir kez daha sağduyulu düşünmeye son aşamasına gelmiş olan bu ihtilafın çözümünde tarafsız ve yapıcı davranmaya çağırıyoruz. Gelinen bu aşamada yukarıdaki gelişmelerden görüleceği gibi kimsenin kimseye şart dikte ettirecek bir pozisyonu yoktur. Bu bir yüzde 50-50 ortaklıktır. Ortak akılla iki tarafın da tatmin olacağı bir çözümle sağlanabilir.
Adalet duygusundan yoksun bu yazıların bizi vazgeçirmek yerine daha da kamçıladığını ve haklı mücadelemize sonuna kadar devam edeceğimizi kamuoyuna bildiririz…
MEDYARADAR