Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) toplanan Genel Kurul, saat 11.00’da Başkan Nazmi Bilgin’in açılış konuşmasıyla başladı. Bilgin, Başkanlık Divanı için verilen önergeyi divana sundu. Genel Kurulca kabul edilen önergeye göre; Divan Başkanlığına Yusuf Turan, Başkan Yardımcılıklarına Mihriye Seçil Keskin ve Ahmet Ertüm, Yazman üyeliğe de Mehmet Değer seçildiler. Başkan Yusuf Turan, Genel Kurula katılanları, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, şehitler ile hayatını kaybeden gazeteciler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’na davet etti.
Divan Başkanı Turan yaptığı konuşmada, demokrasi, gazeteci ve toplum açısından en büyük tehlikenin basındaki sermaye yoğunlaşması olduğunu belirtti. En etkili iletişim aracı olan gazete ve televizyonların tek elde toplanmasının beraberinde otosansürü getirdiğine dikkat çeken Turan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Basın özgürlüğü, diğer tüm özgürlüklerin anasıdır. Basın özgür değilse varsayılan diğer özgürlüklerin de içi boştur, anlamsızdır. Basın özgürlüğü, gazetecinin mesleki özgürlüğü olmadığı gibi gazeteciye kişisel olarak tanınan bir hak, ayrıcalık ve lütuf da değildir, tam tersine basın özgürlüğü, halkın bilgi edinme ve haber alma hak ve özgürlüğüdür.”
Kongre gündeminin oya sunularak kabul edilmesinin ardından, Yusuf Turan, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’i kürsüye davet etti.
Bilgin konuşmasında, Doğan Medya Grubu’nun el değiştirmesiyle çok sayıda gazetecinin işten çıkarıldığını, Habertürk Gazetesi’nin yayın hayatına son vermesiyle birlikte yüzlerce gazetecinin de işsiz bırakıldığını hatırlattı. Bilgin şöyle dedi:
“-Aydın Doğan medyayı sattıktan sonra bir açıklama yapmıştım. Paranın mühim olmadığını az da olsa toplumun çok sesliliğinin satıldığını söylemiştim. TRT’den 1.800’e yakın meslektaşımız emekliliğe zorlandı. TRT ve AA bizlerin gözbebeğidir. TRT her daim iktidarın müdahalesine maruz kalmıştır, taraf olmaktan çıkarak, bir propaganda aracı haline gelmiştir. Tecrübe zor kazanılan bir iştir. Bir kurum işlevini yitirmişse çözüm işten çıkarmak değildir” dedi.
Bilgin, “Gazetecilik evrenseldir, tarafsızdır, doğruları görmektir”
Anadolu basınının ciddi bir mali sıkıntı içinde olduğunu hatırlatan Bilgin, bu durumun en önemli nedeninin de kağıt sorunu olduğunu kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“- Toplumun özgürlüğü için kağıt zorunludur. SEKA fabrikası İzmit’te şu an bir müze olarak kullanılıyor. Ayrıca bizim en önemli bir diğer derdimiz ise hapisteki gazetecilerdir. Meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Gazetecinin suç işleme özgürlüğü yoktur. Türkiye hapiste gazeteci olmadığı savunurken, çok sayıda uluslararası rapor, ifade ve basın özgürlüğü açısından Türkiye’nin alt sıralarda yer aldığını gösteriyor. Adalet sistemimizle dünyada 100.sıradayız. Bizim altımızda devlet değil kabineler, aşiretler var.”
Gazeteciliğin evrensel ve tarafsız olduğunu hatırlatan Bilgin, basın sektöründe çalışanların hangi kurumda olduklarına bakılmadan ve ayrım yapılmadan değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bilgin sözlerine şöyle devam etti:
“-Halkımız 15 Temmuz’da demokrasiye bağlılığını net bir şekilde ortaya koydu. Türkiye’de darbe döneminin artık kapanması gerektiğini gür sesiyle haykırdı. Darbenin önlenmesindeki en büyük görevi iktidarın siyasetçilerin eleştirdiği medya yaptı. Eğer medyanın demokrasiye olan inancı olmasaydı Türkiye belki de çok karanlık bir dehlizin içine girecekti. Atatürk’ün 1925 Kastamonu konuşmasındaki uyarılarının yerindeliği bir kez daha görüldü. Atatürk diyordu ki: efendiler ve ey millet iyi biliniz ki Türkiye cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru ve en hakiki tarikat, tarikat-ı medeniyettir. Medeniyetin emir ve talep ettiklerini yapmak insan için kâfidir.”
Divan Başkanı, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı’yı kürsüye davet etti. Kolaylı, Anadolu’nun 21 ilinden gelen gazeteciler cemiyeti başkanlarını tanıttı ve genel kurulun cemiyetin geleceği konusunda önemli kararlar alacağına inandığını söyledi.
Denetim Kurulu Başkanı Doğan Bulgun, dönem raporunu okudu.
Gazeteciler Cemiyeti Denetim Kurulu Raporu
11.10.2015 günü gerçekleştirdiğimiz olağan genel kurulumuzda oylarınızla göreve getirdiğiniz Denetim Kurulumuz 3 yıllık süre içerisinde 6 kez toplanarak tüzüğümüzde belirlenen görevlerini yerine getirdi.
Bu döneme ait raporumuzu siz sayın genel kurul üyelerimiz ile paylaşıyoruz.
1) Yönetim Kurulunun bu süre içerisinde 43 toplantı yaparak gündemindeki maddeleri görüştüğü, 07 Mart 2018 günü vefat eden yönetim kurulu başkan yardımcısı Kemal Karacehennem’in yerine birinci yedek üye Olgunay Köse’nin davet edildiği ve görevi kabul ettiği Kemal Karacehennem’den boşalan göreve de Yusuf Kanlı’nın getirildiği, bu dönemde 206 gazetecinin cemiyetimiz üyeliğine, Saffet Arıkan Bedük, Ümit Özyurda ve Tuncay Alemdar’ın “Onursal” üyeliğe kabul edildiği, vefat eden 50 değerli üyemizin vefat ettikleri için kanuni zorunluluk nedeniyle, bir üyemizin de zorunlu olarak kayıtlarının silindiği görüldü,
2) Dönem içerisinde gerek özel günlerde, gerek cemiyetimizce düzenlenen gerek davetli olduğumuz toplantılarda kısaca her platformda ülkemiz ve medya dünyamızın içinde bulunduğu duruma ilişkin görüşlerimizin, kamuoyu ile paylaşıldığı; “Seçilmiş Kurullarımız”ın üç kez toplanarak günümüz sorunlarını tartıştığı ve sonuçlarının bir bildiri ile açıklandığı; özellikle başkanlığını üstlendiğimiz dönemlerde Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) çatısı altında mesleğimize dönük değişik çalışmalar yapıldığı anlaşıldı.
3) Bu dönemde de Merhum Başkanımız Beyhan Cenkçi’nin ölüm yıldönümlerinde yönetim kurulu üyelerimizin katılımı ile Kaş’ta anma toplantıları düzenlendiği, ayrıca davet edildiğimiz sürece vefat eden üyelerimizin ölüm yıldönümlerinde aileleri tarafından düzenlenen törenlere de katıldığımız belirlendi.
4) 2014yılında çalışmaları başlatılan, 2016 yılı Ocak ayına dek süren “Basın İçin Özgürlük Projesi”nin başarı ile sonlandırıldığı, özet olarak “Demokrasi İçin Medya Projesi” olarak adlandırılan yeni bir etkinlik için sona gelindiği; bu çerçevede, “Özgürlük İçin Basın Projesi” gibi büyük hizmet vereceği ve ses getireceğine inandığımız bu projenin giderlerinin Avrupa Komisyonu tarafından “Doğrudan Finansman Anlaşması” ile karşılanacağı, tümüyle Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütüleceği tespit edildi.
Bu dönemde İrlanda Büyükelçiliği ile yapılan bir anlaşma sonucu da Anadolu’nun çeşitli kentlerinden gelen 10 genç gazeteciye seminer düzenlediği görüldü.
5) Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nda temsil hakkının devam ettiği 24 Saat Gazetesi’nin aralıksız yayınını sürdürdüğü ki burada bir parantez açmak gerekir diye düşünüyoruz; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin yayın organı “Bizim Gazete”nin kapatılıp imtiyaz hakkının satıldığını belirtmek isteriz.
6) Dönem içerisinde farklı etkinlikler yapıldığı ve yeni yayınların okurla buluşturulduğu gözlemlendi: İlki 3 yıl önce düzenlenen “Ressamlar Çalıştayı”nın iki kez gerçekleştirildiği, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Mezunları Vakfı’nın “Meslekte 50. Yıl Onur Ödülleri” törenlerine ev sahipliği yapıldığı, Atlıspor Kulübü ve Jokey Kulübü ile ortak yarışlar düzenlendiği; ilk baskısı 2009 yılında yapılan “Türkiye’de Kitle İletişimi/ Dün-Bugün-Yarın” adlı çalışmanın genişletilmiş ikinci baskısı dâhil 3 yılda 5 kitap, 56 dönemsel rapor ve özel rapor yayınlandığı anlaşıldı.
7) Dönem içerisinde yönetim kurulumuzun en önemli önceliğinin taşınmaz varlıklarımız olduğunu belirtmeliyiz.
Kaş ve Kalkan’daki mevcut taşınmazlarımız ile Gölbaşı’ndaki “Bizim Çatı” ile ilgili yönetimler tarafından ortaya konan “Yeni Uygulamalar”ın dikkatle izlendiği, özellikle Kaş’ın Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanması ile birlikte ortaya çıkan yeni yapılanmanın çözüm sürecinde ne yazık ki bürokratik engeller nedeniyle gecikmeli olarak ilerlediği, ancak umutların tükenmediği, çalışmaların sürdürüldüğü görüldü. Kaş bölgesinde sorunların çözümünden sonra bazı zorunlu harcamalar yapılacağını belirleyen yönetim kurulunca, mevcut arsalarımızdan 53 ada 8 parselde bulunan 1693 metrekare alanın 30 Mart 2018 tarihinde Ecz. Mustafa Eser’e 1 milyon 180 bin TL’ye (birmilyonyüzseksenbinlira) satıldığı satış bedelinin cemiyetimiz hesabına girdiği belirlendi.
8) Son Mali Durumumuz:
Muhasebe servisimizce hazırlanan 10 Eylül 2018 tarihi itibariyle mali durumumuz şöyle; Vadeli Dolar Hesabı: 202.084,00 USD Vadeli EURO Hesabı: 29.227,00 EURO, Vadesiz EURO Hesabı: 1.032,00 EURO, Vadeli TL Hesabı: 170.000,00 TL, Vadesiz TL Hesabı: 28.590,00 TL. (Bu hesaplarımız Ziraat Bankası Çankaya Şubesi’nde bulunmaktadır. Dolar, EURO ve TL birikimlerimizin toplamı 1.730.000,00 liradır.
Gelir- giderlerimizin belge karşılığı yapıldığı, muhasebe kayıtlarının usulüne uygun tutulduğu, dönem içi harcamaların her yönetim kurulu toplantısında tartışılıp üyelerce kabul edildiği tespit edildi.
Bu rapor denetim kurulu üyelerince imza altına alındı. Saygılarımla… 10.09.2018
Basının sorunlarına ilişkin konuşma yapan Cemiyet Basın Meclisi üyesi Yaşar Aysev, yazılı basının tirajını etkileyen nedenler arasında internet ve sosyal medya yayıncılığı olduğuna işaret ederek, internetten yayınlanan radyo, televizyon ve sosyal medya yayınlarına yönelik sansür ve engellemeyi öngören yönetmeliğin RTÜK tarafından kabul edildiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:
Aysev, “Herkesin özgür medyayı, özgür ulusu ve özgür demokrasiyi korumak için sağduyulu olması gerekiyor”
“Yazılı, görsel ve sosyal medya, internet yayıncılığı ve çalışanları, çok ciddi bir ekonomik bunalım ve işsizlik tehdidiyle karşı karşıyadır. Medya yok olur, gazeteciler işsiz, güçsüz kalırsa, ulusumuzun, halkımızın haber alma, bilgilenme, gerçekleri öğrenme hakkı yok olacaktır. Özgür olmayan basın ve medya kavramı, yok olan basına ve medyaya dönüşecektir. Demokrasi karanlığa gömülecektir. Böyle bir karanlıkta ne iktidar ne muhalefet görevini gereğince yapamaz. Bu durum herkesin aklını başına devşirip, özgür medyayı, özgür ulusu ve özgür demokrasiyi korumak için sağduyulu olmasını gerektiriyor. Bizler de yeri geldiğinde, sesimizi ilgililere duyurmak durumundayız. Bu toplantı bu sesi en güçlü biçimde yükseltmemiz gereken bir ortamdır.”
Divan Başkanı tarafından tekrar kürsüye çağrılan Nazmi Bilgin, Cemiyetin geçen dönemdeki faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi. Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti’nin taşınmaz malları ve buralarda kurulu tesisleriyle cemiyetin yayın organı 24 Saat Gazetesi ve Avrupa Birliği işbirliği ile gerçekleştirilen projelere değindi. Nazmi Bilgin, basın özgürlüğü konulu projelere bir yenisinin daha eklendiğini belirtti ve uygulamaya önümüzdeki günlerde geçileceğini açıkladı.
Daha sonra, Yönetim ve Denetim Kurulu raporları ayrı ayrı oylanarak ibra edildi.
Divan Başkanı tarafından bir kez daha kürsüye davet edilen Nazmi Bilgin,
“-Her iki raporunda genel kurul tarafından kabul edilmesi biz yöneticilerin en mutlu anıdır. Seçilen tüm arkadaşlarımızı yürekten kutluyorum. Ülkemiz sıkıntılı bir dönemden geçerken hepimize zor görevler düşüyor. Saygılar sunuyorum. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
Yeni seçilecek Yönetim Kurulu’na taşınmaz mal alımı, satımı, kiralanması, devredilmesi ile bankalardan kredi teminat mektubu alma ve borçlanma yetkisi verilmesini öngören Gündem maddesi de oylanarak kabul edildi.
Gündemin seçim maddesine geçildi. Seçime Nazmi Bilgin Başkanlığında tek liste ile gidildi. Kurullar şu isimlerden oluştu.
Yönetim Kurulu, Ayhan Aydemir, Nursun Erel, Ümit Gürtuna, Yusuf Kanlı, Savaş Kıratlı, Olgunay Köse, Ali Oruç, Güray Soysal, Önder Sürenkök, Ali Şimşek, Önder Yılmaz, Musatafa Yoldaş ve Ertürk Yöndem.
Onur Kurulu: Ercan San, Fethi Akkoç, Mehpare Çelik, Sencer Güneşsoy, Orhan Gürdil, Abdi Pehlivan, Can Pulak, İbrahim Saraçoğlu, İsmet Solak, Ayçetin Tulgar, Ergin Ünal.
Denetim Kurulu: Doğan Bulgun, Umut Çevik, İzzet Dağıstanlı, Ertuğrul Bülent Danacı, Abdülhalik Ensari, Faysal Geyik, Murat Eralp Gürgen, Metin Işık, Arif Koca, Mustafa Salihoğlu ve Hacı Ali Topçu.
Seçici Kurul: Seva Ülman Erten, Mustafa Bozdemir, Remzi Dilan, Besim Güçtenkorkmaz, Özdemir Kalebek, Mihriye Seçil Keskin, Tuncay Salman, Kumru Tulgar, Talay Ulusu, Osman Nuri Üntürk, Tuncay Yıldırım.
Geçerli 297 oyun tümünü alan Nazmi Bilgin yeniden başkanlığa seçildi ve kurulların seçimleri tamamlandı.