"Düşman kardeşler" Güney Kore ile Kuzey Kore arasında tansiyon yeniden yükseldi. Söz konusu gerginliğin 1950-53 Kore Savaşı'ndan bu yana komünist Kuzey ile Batı'nın desteklediği Güney arasındaki en ciddi sınır çatışması olduğu belirtildi.
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'den atılan yaklaşık 200 top mermisinin Yeonpyeong Adası’na düştüğünü açıkladı. Top mermilerinin çoğunun adadaki bir askeri üsse isabet ettiğini ifade eden Güney Kore ordusu, 1 askerinin öldüğünü, 3'ü ağır 17 askerinin de yaralandığını bildirdi. Ordu, olaylarda 3 sivilin de yaralandığını açıkladı.
Güney Kore'ye ait YTN televizyonu ise yaklaşık bin 200 kişinin yaşadığı adadaki 70 kadar evin yandığını duyurdu.
YTN televizyonu, Kuzey Kore'nin top ateşine Güney Kore'nin de karşılık verdiğini ve Savunma Bakanlığı'nın savaş dışı durumlar için geçerli olan en üst alarm seviyesine geçtiğini bildirdi. Reuters haber ajansı, olayın ardından Güney Koreli liderlerin başkent Seul'deki bir yeraltı sığınağında toplantı halinde olduklarını bildirdi.
İki ülke, 1950-53 Kore Savaşı'ndan sonra barış anlaşması imzalamadığı için teknik olarak savaş halinde bulunuyor.
KUZEY KORE: İLK ONLAR ATEŞ AÇTI
Kuzey Kore ile Güney Kore arasında karşılıklı olarak açılan top ateşlerinin ardından Kuzey Kore tarafından yapılan ilk açıklamada, önce Güney Kore'nin ateş açtığı ileri sürüldü.
Kuzey Kore Yüksek Askeri Komutası tarafından, ülkenin resmi haber ajansı KCNA’ya yapılan açıklamada, “Sürekli uyarılarımıza karşın Güney Kore saat 13.00'ten itibaren onlarca top mermisi ateşledi ve biz derhal sert bir askeri karşılık verdik” ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, Güney Kore'nin, Kuzey Kore'nin deniz sahasını “0.001 milimetre" bile ihlal etmesi durumunda Güney Kore'ye yönelik “acımasız askeri saldırılar başlatma” tehdidinde bulunuldu.
KCNA'nın haberinde, karşılıklı ateş sonucu Kuzey Kore'de hasar meydana gelip gelmediği konusuna ise değinilmedi.
"KUZEYE DEĞİL BATIYA ATTIK"
Kuzey Kore tarafından ateş açan ilk taraf olmakla suçlanan Güney Kore ordusu ise askeri tatbikat çerçevesinde test atışı yaptıklarını ancak bunun Kuzey Kore'yi hedef almadığını açıkladı.
Reuters haber ajansına konuşan Güney Kore ordusundan bir yetkili, "Rutin askeri tatbikatlardan birini gerçekleştiriyorduk. Ama test atışlarımız batıya yönelikti, kuzeye değil" ifadesini kullandı.
SİVİL HALK TAHLİYE EDİLİYOR
Bölgede bir saat süren karşılıklı top ateşi sırasında ada halkının tahliye edilmesine başlandı.
Top ateşinin ardından adada başlayan yangının da kontrolden çıkarak yayılmaya devam ettiği belirtildi.
GÜNEY KORE, F-16'LARI HAVALANDIRDI
Kuzey Kore'nin, Güney Kore'ye ait bir adaya top ateşi açmasının ardından Güney Kore F-16 savaş uçaklarını havalandırdı.
Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey'in açtığı ateş "kasıtlı ve planlı bir saldırı" olarak nitelendirildi. Savunma Bakanlığı, olayın "ateşkesin açık ihlali" olduğunu belirtti.
GÜNEY'DEN MİSİLLEME TEHDİDİ
Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, Kuzey Kore'nin tekrar saldırması halinde Seul'ün "büyük bir misillemede" bulunacağını söyledi.
Lee Myung-bak, Kuzey'in "sivillere hedef gözetmeden saldırmasına hiçbir zaman hoşgörü gösterilemeyeceğini" bildirdi.
OBAMA UYKUSUNDAN UYANDIRILDI
Danışmanları,ABD Başkanı Obama'yı Sarı Deniz'deki çatışmadan haberdar etmek için 03.55'de (TSİ 10.55) uyandırdı.
Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Danilon tarafından yatağından kaldırılan Obama'ya bölgede yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi verildi.
Beyaz Saray'dan gün içinde yapılan açıklamada, Kuzey Kore saldırısı şiddetle kınandı. Beyaz Saray, Kuzey Kore'ye "saldırgan davranışları" kesmesi yönünde çağrı yaptı.
Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, Güney Kore hükümetiyle yakın temas halinde olduklarını ifade etti.
Gibbs, abd 'nin, "müttefik Kore Cumhuriyeti'nin müdafahası ve bölgesel barışın sürdürülmesi" için desteğini devam ettireceğini vurguladı.
BM VE NATO DA KINADI
NATO da Kuzey Kore tarafından açılan top ateşini kınarken, gelişmeleri "derin endişe" içinde takip ettiklerini bildirdi. Kuzey Kore'nin top ateşini kınayan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban-Ki mun ise iki tarafa da itidal çağrısı yaptı.
Öte yandan Reuters'a konuşan Fransız bir diplomat, BM Güvenlik Konseyi'nin 1-2 gün içinde konuya ilişkin acil bir toplantı gerçekleştireceğini söyledi.
ÇİN VE RUSYA'DAN İLK TEPKİLER
Kuzey Kore'nin top ateşinin ardından Çin yönetimi, aralarındaki gerilim yeniden tırmanan Kuzey Kore ve Güney Kore'ye "barışa katkı yapmaları" çağrısında bulundu.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Ley, Kuzey Kore'nin, Güney Kore'ye ait bir adaya top ateşi açmasıyla ilgili soruyu yanıtlarken "tarafların barışa ve istikrara katkı yapmak için daha fazla çaba harcaması gerektiğini" belirtti.
Çinli yetkili, Pekin'deki olağan basın toplantısında, "konuyu yakından izlediklerini ve gerçek durumun teyit edilmesi gerektiğini" ifade ederek, Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili altılı görüşmelere geri dönülmesinin zorunlu hale geldiğini ileri sürdü.
Rusya da Kore yarımadasındaki çatışmanın derhal durdurulması çağrısında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Belarus'un başkenti Minsk'i ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Kore yarımadasında artan gerilimin "büyük tehlike" olduğunu belirtti.
"Bütün saldırıların derhal durdurulması gerekiyor" diyen Lavrov, bölgede gerilimin arttığını ve engellenmesi gereken "büyük bir tehlike" bulunduğunu vurguladı.
Japonya ise uzey ve Güney Kore arasında sınırda karşılıklı topçu ateşi açılmasıyla ilgili olarak, Kuzey Kore'nin saldırısını kınadığını açıkladı. Japonya hükümet sözcüsü Yoşito Sengoku, düzenlediği basın toplantısında, Tokyo yönetiminin, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye düzenlediği saldırıyı kınadığını belirterek, bunun "affedilmez" olduğunu ifade etti.
Yabancı HABER ajansları, Sarı Deniz'deki gerginliğin Kuzey Kore'nin yeni bir uranyum zenginleştirme tesisinin olduğunu açıklamasının ardından gelmesine dikkat çekti.
KUZEY, 26 MART'TA GÜNEY KORE GEMİSİNİ BATIRMIŞTI
Uluslararası bir soruşturma komisyonunun raporuna göre, 26 Mart'ta Kuzey Kore deniz hududu yakınlarındaki Baengnyeong adası açıklarında 46 donanma mensubunun öldüğü Güney Kore savaş gemisinin batmasına, Kuzey Kore denizaltısından atılan torpido sebep oldu.
Kuzey Kore ise raporu yalanlayarak, Seul'u sahte kanıtlar üretmekle suçlamıştı ve iki ülkenin savaşın eşiğinde olduğunu açıklamıştı. Daha sonra Güney Kore,ABD ile deniz tatbikatı yapmış, Kuzey Kore bunu savaş nedeni olarak gördüğünü belirtmişti. 23 KASIM 2010/HÜRRİYET