Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2384
EURO
37,5129
IMKB
9.047,000
ALTIN
2.909,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
OGUL MASHADOV, "BABAM TERÖRİST DEĞİL, .BARIŞ ADAMIYD"I!!
OGUL MASHADOV,  BABAM TERÖRİST DEĞİL, .BARIŞ ADAMIYD I!!
 
İlk Çeçen savaşında defalarca yaralanan Anzor Mashadov, Çeçenistan’da iktisat fakültesini bitirdikten sonra yüksek lisans eğitimi için 1999’da Malezya’ya gitmiş. Güvenlik gerekçesiyle, sık sık yer değiştiren 30 yaşındaki Mashadov, evli ve 2 çocuk babası.
 
15.3.2005 - 09:26
Babasının ölüm haberini kimden öğrendiğini sorduğumuz oğul Mashadov, “acı haberi” bir dostundan aldığını belirterek şöyle devam ediyor: “Her Çeçen gibi ben de savaş dolayısıyla babamın ölüm haberini duymaya her zaman hazırdım. Daha sonra televizyonda babamı gördüğümde onun bir kahraman gibi öldüğünü anladım. Belki inanamayacaksınız; babam bir kahraman gibi öldüğü için kendimi mutlu hissediyorum. Bir insanın babasını kaybetmesi acıdır; ama o ölmedi, şehit oldu.” Mashadov’un kendi için önce cumhurbaşkanı, sonra baba olduğunu söyleyen Anzor, “Yiğit bir cumhurbaşkanını yitirmek beni daha çok üzüyor.” diyor.

Amacımız, huzurlu bir hayat

Anzor Mashadov, babasının “barışçıl” mesajlarına karşı Rusya’nın “niçin şans vermediğini” ise bir türlü anlayamadığını belirterek, “Çeçenistan’ın önceki liderleri de savaşın bitmesini istiyorlardı. 1999 yılında babam Aslan Mashadov, Rusya lideri Boris Yeltsin’e ‘Eğer bir daha savaş başlarsa bu savaş öncekilerden daha zor ve uzun sürer.’ demişti. Babam, savaşın tüm Kafkasya’ya yayılacağını da söylemişti. Şimdi tüm Kafkaslar’da karışıklıklar var.” diyor.

Rusya’nın Aslan Mashadov’a “terörist” dediğini hatırlattığımız oğul Mashadov, bu ifadeyi şiddetle reddederek “barış adamı” dediği babasının terörist olamayacağını söylüyor. “Aslan Mashadov, barış taraftarı olduğunu bütün dünyaya göstermek için bir ay ateşkes ilan etti. Bizim amacımız, kendi yurdumuzda güvenli huzurlu bir şekilde hayatımızı sürdürmektir. Fakat Moskova, barış yerine yine savaşı, kanı seçti. Aslan Mashadov’un yakınları olarak sadece ben ve kız kardeşim onlardan kurtulduk. Tüm akrabalarım onların elinde hapis.” diye konuşan Mashadov, Moskova’ya sert eleştiriler yöneltiyor.

Yeltsin zamanında savaşın, şimdikinden daha kolay olduğunu belirten oğul Mashadov, “Putin’le görüşme imkanınız olsaydı ona neler söylerdiniz?” sorusuna şu cevabı veriyor: “Ona önce ‘Niçin masum Çeçen halkını öldürüyorsunuz?’ diye sorardım.”

Çeçenlerin en büyük hatası

Çeçenlerin bu mücadelede önemli bir hata yapıp yapmadığı konusunda da “Ruslar bu savaşta o kadar yanlış yaptı ki, bunların yanında bizimkiler gözükmüyor. Onlar şimdi de büyük bir yanlış yaparak Mashadov’u öldürdü. Daha önce ise Dudayev ve Yandarbiyev’i öldürmüşlerdi. Yalnız, 1997’de savaşın başladığı anlarda Ruslarla imzaladığımız anlaşmayı (Hasavyurt Anlaşması) hata olarak görüyorum. Çünkü biz onlara güvenerek silahı bıraktık. Onlar bizi uyutup arkadan vurdu.” yorumunu yapıyor.

Babasının, korumalarınca “kasten veya yanlışlıkla” öldürüldüğüne yönelik söylentiler hakkında da “Babamı çok iyi tanırım. Babam korumalarına sürekli olarak, ‘Esir düştüğümü görseniz beni onların elinde bırakmayın, orada öldürün.’ derdi. Babam ya savaşırken şehit olmuş ya da esir düşeceğini anlayınca korumalarından kendisini öldürmelerini istemiştir.”diyor.


En çok Türkleri severdi

Oğul Mashadov, “Çeçenler ve Türkiye” konusundaki sorumuza şu karşılığı veriyor: “Babam hep ‘Çeçenlerden sonra en çok Türkleri severim.’ derdi. Türkiye halkının gösterdiği her türlü yardım moralimizi yerine getiriyor, bize güç veriyordu. Onlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Ben kendi adıma onlara en içten dileklerimi iletmek isterim. Onların babam için sokaklara çıkmalarını gördükçe içimden onlara şükranlarımı sunuyorum. Biz Çeçen halkı olarak Türklerin desteğini karşılıksız bırakmayacağız.”

Çeçenistan’ın bağımsızlığını kabul eden hiçbir devletin olmadığını vurgulayan Anzor Mashadov, ancak halklar nezdinde barış mücadelesinin destek bulduğunu söylüyor. Anzor Mashadov’a Çeçenistan’ın geleceğini “kanlı mı, kansız mı?” gördüğünü sorduğumuzda ise “Biz bu savaşın bitmesini ümit ediyoruz. Bu, tüm Çeçen halkı ve babamın da yegane arzusuydu.” cevabını alıyoruz.

Babasının kendisine en değerli tavsiye ve mirasının ne olduğunu sorduğumuz Mashadov, “Evimizde büyük bir kütüphane vardı. Babam hep kitap okumamı tavsiye ederdi. Tarihimizle ilgili kitapların hepsini okumamı isterdi. Ama babamın bana en önemli tavsiyesi Çeçen halkı uğruna ölmemdi.” diyor.
ZAMAN



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MEKSİKA'DA HER 3 DAKİKADA 1 KADIN TECAVÜZE UĞRUYOR!!

GÜNEY ASYA'DAKİ AFET BÖLGELERİNE YARDIMLAR KESİLDİ!!

ŞARON ATEŞKES'İ REDDETTİ!!!
»  ŞARON'DAN GÜVENLİK DUVARI'NIN SON ROTASINA ONAY
»  RUSLAR MASHADOV'U GÖZDEN DÜŞÜRMEK İÇİN KURGU YAPMIŞ!!
»  'BAŞKAN OLMAYA İSTEKLİ DEĞİLİM'
»  İSRAİL, İRAN'I VURACAK İDDİASI!!
»  IRAK'TA Şİİ'LERLE KÜRTLER ANLAŞAMADI!!!
»  ABD'DE BAŞKANLIK İÇİN SİYAH/BEYAZ YARIŞI!!
»  BUSH'UN BOZDUĞU İMAJI KAREN HUGHES DÜZELTECEKİ!!!
»  ABD'NİN KONUŞTUĞU 1 MİLYOR DOLARLIK TEKLİF...
»  ABD, GUANTANAMO'DAKİ TÜRK ESİRİ TESLİM EDİYOR!!
»  SADDAM HÜSEYİN'İN MAHKEMESİ SONBAHARA KALDI!!
»  CLİNTON, AMELİYAT OLDU!!
»  IRAK'TA Şİİ-KÜRT İTTİFAKI!!
»  FRANSA'DA GENEL GREV, GÜNLÜK YAŞAMI FELCE UĞRATTI
»  MASHADOV'UN AİLESİ CENAZEYİ ALMAK İÇİN ATI'DAN YARDIM İSTEDİ
»  KOSTA RİKA'DA BANKA SOYGUNCULARI İLE ÇATIŞMA: 9 ÖLÜ
»  SURİYE'LİLERDEN ESAD LEHİNE GÖSTERİ !!
»  RUM SPİKER, CANLI YAYINDA TÜRKÇE KÜFÜR ETTİ, HATASINI ANLAYINCA ÖZÜR DİLEDİ!!!
»  MASHADOV'U KORUMASI YANLIŞLIKLA VURMUŞ!!!
»  RUM KESİMİ: TÜRKİYE 'KIBRIS CUMHURİYETİ'Nİ TANIMADAN AB ÜYESİ OLAMAZ'
»  HİZBULLAH'TAN GÖVDE GÖSTERİSİ...
»  BREZİLYA'DA ÇOCUK MAHKUMLAR 15 CEZAEVİ ÇALIŞANINI REHİN ALDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.