Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,4260
EURO
43,8515
IMKB
9.348,000
ALTIN
4.094,670
 
Hava Durumu ANKARA
7 / 14 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
OSMANLI JACK SPARROW'LARI İNGİLTERE'Yİ TİTRETMİŞ
OSMANLI  JACK SPARROW LARI İNGİLTERE Yİ TİTRETMİŞ
 
Somali’nin Aden Körfezi’ni mekan edinen korsanlar, yönetim boşluğundan faydalanarak gemileri rehin alıyor, dünya ticaretine darbe vuruyor
 
7.12.2008 - 19:55
Tarihin tozlu sayfalarına bakılınca Barbaros kardeşler ve Murat Paşa gibi Türk korsanların isimleri öne çıkıyor. Türk korsanlar düzenledikleri sayısız baskınlarla, Avrupa ülkelerinin sahil şeritlerinde ve adalarında büyük korku salmışlar.

Halen ellerinde 2 Türk gemisini ve mürettebatını rehin tutan Somalili ‘modern’ korsanlar, yüzyıllar önce ‘dehşet’ saçan korsanlarda ‘şekil’ olarak çok farklı. Kılıç yerine ‘RPG- 4’ roketatar ve ‘G3’ tüfekleri taşıyor, cep telefonuyla emirler yağdırıp fidye istiyor, küçük sürat tekneleri kullanıyor, lüks içinde yaşıyorlar... Üstelik çok da güçlüler. Pentagon sözcüsü Geoff Morrell, şu sözlerle durumu özetliyor: “Dünyanın bütün donanmalarını, Somali kıyılarına getirseniz dahi, bu sorunu tek başına çözemez. ‘Somalili’ korsanlar fırtınası eserken ‘korsanlığın’ dorukta olduğu 15 ve 16’ncı yüzyıllara gidip, kendi korsanlarımızın heyecan dolu maceralarına uzanmak ister miydiniz? Elbette ki, Türk korsanları ‘Karayip Korsanları’ gibi yüksek bütçeli Hollywood filmlerinden aşina olduğumuz, tahta bacaklı, tek gözlü ve kolundaki kancasıyla çevresine pis pis sırıtan korsan tiplemelerinden oldukça farklıydı. Bilinen anlamda ‘korsanlık’, denizlerde yapılan ‘haydutluk’ demek. Fakat, eskiden düşmanın deniz ticaret ve ulaşımını sekteye uğratmak amacıyla ‘düşman gemilerini avlama yetkisi’ anlamı da taşıyordu. Korsan hükümetten aldığı gizli emirlerle eylemlerini gerçekleştirir, kendi açısından yasal bir savaş harekatı düzenlerdi. Cezayir, Tunus ve Trablus gibi vilayetler, Bab-ı Ali adına korsan görevlendirirdi. Bunların, Osmanlı’nın yaptığı bütün anlaşmalara uyması ve barış halindeki ülkelerin gemilerine saldırmaması beklenirdi. Kuralı çiğneyen korsanları disipline sokmak için girişimde bulunulsa da, çoğu zaman sonuç alınmazdı. Çünkü korsanlar, antlaşmaların aksine kalıcı olan cihada hizmet etmekteydi. Her korsan gemisinin bütün ülkelere ait zengin bir bayrak ve flama koleksiyonu taşıdığı su götürmez bir gerçekti. Bir İngiliz gemisine İngiliz veya bir İspanyol gemisine bir İspanyol olarak görünmeye çalışırlardı. Korsan Türkler, daha sonraları Osmanlı Donanması’na girip muharip deniz eri olarak görev aldıkları zaman ‘Levend’ ismini almışlardı.


EN ÜNLÜ TÜRK KORSANLARI: BARBAROS KARDEŞLER

Yabancı tarihçilerin çoğu, büyük Türk korsanları olarak Barbaros Kardeşler’den, ilk şehit olan İlyas hariç, Oruç Reis, Hızır Reis ve İshak Reis’i gösterir. Türk denizciliğinde ‘mareşal’ karşılığı olan ‘Büyük amiral’ ünvanına sahip tek Türk denizcisi Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle yazdığı hatıralarında, İlyas Reis’in şehit olması üzerine büyük ağabeyi Oruç Reis’in davetiyle intikam amacıyla başladığı korsanlık maceralarını şöyle anlatmaktadır:
“Kışı Tunus’ta geçirdik, baharda 10 parça tekneyle denize açıldık. Sicilya yönüne gidip barut, kurşun, zeytinyağı, buğday, şeker dolu 20 kafir teknesi ele geçirdik.
Sonra Sardunya açıklarında 10 İspanyol teknesi gördük, bunlardan 5’ini batırdık, 5’ini de ele geçirdik. Mora açıklarında bizi arayan 28 gemilik İspanyol donanmasına biz önce saldırdık. Sevdiğim bir reisim yanımda yaralanınca çok sinirlendim. 15-20 kafirin ortasına girdim. Cenk çok çetin geçti. 120 kafiri esir ettik, 538 kafiri kılıçtan geçirdik, 130 levendden 30 şehit verdik.
Elde ettiğimiz ganimetle sılamıza kavuşunca taze can bulduk. Yedi gün, yedi gece kazanlar kaynatıp adanın bütün fakirlerini doyurduk. Sünnetsiz çocukları sünnet ettirdik, ersiz kızları evlendirdik. Gönüllerini şad etmek için büyük düğünler yaptık.”


Lanzarotto Valisi’ni kaçırdılar

Türk korsanlarının kuzeye çıkmadan önce, Atlas Okyanusu’na açılıp özellikle Kanarya Adaları’na seferler düzenledikleri tarihçiler arasında biliniyor. Bunlardan biri de, 1509-1609 yılları arasında yaşayan Koca Murat Reis... Rodos’ta doğan Murad Reis, genç yaşında Garp Ocağı’na dahil olup, Barbaros’un emrine girdi. 1552 yılında Hint Kaptanlığı’na getirildi. 1585 senesinde emrindeki iki- üç parçalık küçük filo ile Cebelitarık Boğazı’ndan çıkıp, Kanarya Takımadaları’ndan bazılarını talan ederek, Lanzarotto Adası Valisi’ni ve yakınlarını esir aldı. Daha sonra, o günlerin adeti olarak, aracılar sayesinde bu esirlerden bazıları fidye alınarak serbest bırakıldı.


İNGİLTERE’NİN LUNDY ADASI’NI İŞGAL ETTTİLER

Osmanlı’nın 17’nci yüzyılda yaşayan bir başka ünlü korsanının ismi de aynı: Murat Reis. Ancak, Fas’ın ‘Sale’ (Fas’ın şimdiki Rabat şehri) bölgesini üstlenen korsanların en ünlüsü olarak tanınan bu korsan, aslen Hollandalı’ydı. Murat Reis, ‘Jan Janz’ adıyla Hollanda’nın ‘Harleem’ kentinde dünyaya geldi. 1618 yılında Lazarote’de Berberi korsanlar tarafından yakalanan Janz, Cezayir’de din değiştirdi. ‘Murat’ adını aldıktan sonra da, 1619 yılında hayatını kaybeden Süleyman Reis’in yanında mesleğine devam etti. Reis öldükten sonra dünyanın korsanlarıyla ünlü beldesi ‘Sale’ye yerleşti. Murat Reis, 1623 senesinde Cezayir Limanı’ndan 15 pare gemi ile Cebelitarık’tan yelken açıp, kuzeye soğuk ve sisli denizlere yöneldi. Murat Reis’in tayfası, daha sonra İngiltere Adası’nın Bristol Körfezi’ndeki Lundy Adası’nı işgal ederek etrafa dehşet saçtı. Murat Reis filosu bu ülkelerdeki çeşitli limanları topa tutarak bastılar. Pek çok gemi batırıp 800 esirle payitaht İstanbul’a döndüler. 1631 yılında ise, tekrar sefere çıkıp 12 pare gemiyle İzlanda Adası’nı talan ettiler. Lundy adasının Türkler’den geri alınamaması nedeniyle birçok amiral de görevinden azledildi.


Meşhur Baltimore baskını

Murat Reis ve arkadaşlarının, İrlanda baskınıyla aynı sene gerçekleştirdikleri İrlanda County Cork’ta bulunan ‘Baltimore’ kasabasını yağmalamaları, bugün dahi İrlandalı tarihçilerin önem verdiği olaylardan biri olarak gösterilir. Peter Lamborn Wilson’ın ’Korsan Ütopyaları’ adlı kitabında, meşhur Baltimore baskını şöyle anlatılıyor: ‘İki gemi Baltimore limanının girişi yakınlarına demir attığında gece yeni çökmekteydi. Günlerden pazardı, akşam saat 10 olmuştu. İnsanların çoğu yatmamış olsa bile, evlerine gitmişti. Türk gemileri sahilden fark edilmedi. Murat Reis’in keşif ekibi, Baltimore’u yakından tanıyan esir İngiliz kaptanı John Fawlett’in yardımıyla, gürültü çıkarmaması için uçlarına bez sarılı küreklere asılarak sessizce ilerleyerek kıyıya çıktı. Korsanlar için her şeyden önemlisi, hızlı davranmaktı. Sabaha karşı saat 2’de büyük bir baskın grubu, iki gemiden kayıklara doluştu. Huzurlu yaz gecesi, aniden kopan gürültü, yangın ve kargaşayla bölündü. Çok az kan döküldü. Çünkü ölü bedenlerin korsanlar için hiçbir değeri yoktu. Esirler kayıklarla gemilere taşındıktan sonra, Murat Reis, köyün ana kesimine saldırmaya karar verdi. Çığlıklar içerisinde evlerini boşaltan insanlar hemen kıskıvrak yakalandı.
Korsanlar, kayıklara atlayıp ayrıldılar. Cezayir’e varan Baltimore’lu esirleri kayda geçiren James Frizell, kaçırılan sayısını, 89 kadın ve çocuk ile 20 erkek olarak vermektedir. 20 Haziran 1631 günü, Cezayir’e 109 esirin kaderi, açık pazarlarda sergilenerek yeni sahiplerine teslim edilmek oldu.


Tuğrul Tunalıgil/VATAN


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


RUMLARIN TEZİNİ ÇÜRÜTEN KAZI

BOYNER'İN KADIN AYAKKABISI İLE SEKS ARAŞTIRMASI

ZENGİN VE FAKİR BEYNİ ARASINDAKİ FARK
»  11 AYDA 82 KİLO VERDİ, TIĞ GİBİ OLDU
»  İŞSİZ'E İSVEÇ'TE İŞ UMUDU
»  HEM UZAK, HEM YAKINI GÖSTEREN GÖZ İÇİ LENS
»  BAYRAM'DA IZGARA VE HAŞLAMAYI TERCİH EDİN
»  KAÇAKLAR, BARINMA EVİNDE İSYAN ÇIKARDI
»  GELİN GERDEĞE GİDERKEN HASTANELİK OLDU
»  BATAN ŞİRKETİN MALLARI KAPIŞILDI
»  "TAKMA KAFANI O MAYMUNA" TESELLİSİ
»  ÜÇÜNCÜ CİNSİYET RESMEN KABUL EDİLİYOR!
»  ÇİN MALI KOLTUK BU HALE GETİRDİ
»  İSLAMİ KESİMİN GÜZİN ABLASI'NDAN ŞOK SÖZLER
»  KABE'NİN İÇİNİ HİÇ MERAK ETTİNİZ Mİ?
»  MALİYETİNE SATILAN KURBANLAR SATICILARI ÜZDÜ
»  E POSTA VE SMS İCAD OLDU, VEKİLLERİNİN POSTA'SI AZALDI
»  ÖMÜR BOYU BEDAVA ELEKTRİK GELİYOR
»  DEVRİMCİLERİN MURO İSYANI
»  PKK'YI ÖVMEKTEN YARGILANIRKEN ŞEHİT DÜŞTÜ
»  "BEN HAYATIMDA HARAM YEMEDİM"
»  ERGENEKON'DA TAHLİYE
»  YENİ BİR UÇAN SÜRÜNGEN TÜRÜ KEŞFEDİLDİ
»  VAKTİ OLMAYANLARA İBADET İÇİN "DUAMATİK"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.