Otomobil fiyatlarını etkileyen en önemli unsurlardan biri olan Euro'nun değeri 4 ayda yaklaşık yüzde 13 arttı. Merkez Bankası'nın aldığı tedbirler ise kredi maliyetlerini ayda ortalama 30-35 TL yükseltti. Uzmanlar, 5 bin TL'ye varan artışın mayıstan itibaren pazarı yavaşlatabileceğini belirtiyor.
Otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzleri güldürmeye devam ediyor. Nisan ayında pazarın 78 bine yaklaşmasıyla birlikte sektörde tarihin en büyük ilk 4 aylık değeri ortaya çıktı. Otomotiv uzmanları yıl sonunda 800 binin üzerinde bir büyüklüğe ulaşılacağını tahmin ediyor. Bu yüzden şimdi gözler mayıs ayı ve seçim sonrasında oluşacak satışlara çevrildi. Süreci etkileyecek iki önemli gelişme var; ilki otomobil fiyatlarının ocak ayına göre kur farkları nedeniyle yükselmesi, diğeri ise Merkez Bankası'nın kademeli olarak aldığı tedbirler. Böylece otomobil fiyatlarında ortalama 3 bin TL kur nedeniyle, bin 500 TL de 3 yıllık kredi ek maliyeti olarak artış ortaya çıktı. Yani, önümüzdeki günlerde otomobil alacak olanlar kredi de kullanacaklarsa geçen yıl alanlara göre ortalama 4 bin 500 TL daha fazla para ödeyecekler.
Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, Merkez Bankası'nın mart ayı sonunda açıkladığı yeni kararların kredi maliyetlerini bir miktar yükselttiğini ve böylece kredi büyümesinin kontrollü hale getirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Sektör yöneticileri de bu kararların alınmamış olması halinde otomobil satışlarının daha da yüksek çıkacağını, pazar beklentisinin 1 milyon adede kadar ulaşabileceğini kaydetti.
EURO 4 AYDA YÜZDE 12,7 ARTTI
Bu yılın ikinci haftasında 1 Euro yaklaşık 2,04 TL değere sahipti. Dün itibarıyla Euro'nun değeri 2,30 TL'ye kadar yükseldi. Euro'nun değeri yılbaşına göre yüzde 12,7 arttı. Otomobil şirketleri bu artışın bir kısmını fiyatlara yansıttı. Birçok modelin fiyatı yılbaşına göre ortalama yüzde 7-10 oranında değişti. Otomobillerin maliyetinin kurdan direkt olarak etkilendiğini belirten Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, "Ancak kurlar tek başına fiyatı belirleyen bir baskı unsuru değil, bazen rekabet, fiyatları belirliyor. Bazı modellerdeki fiyatların Avrupa'daki değerini şimdi yakaladığını görebilirsiniz. Özellikle yeni teknolojilerin uygulanması da fiyatları yukarı çeken bir unsur." dedi. Son yıllarda özellikle araçların daha çevreci olması için yapılan yatırımlar bütün dünyada otomobil fiyatlarının artmasında etkili oluyor.
2009 yılında 6,5 ay uygulanan Özel Tüketim Vergisi indirimi, pazarı altüst etti. Fiyatlar ÖTV indirimi ile birlikte önce aşağı çekildi, ardından zamlar yapıldı. İndirim dönemi bittiği andan itibaren otomobil müşterisi araçların gerçek değerini algılamakta zorlandı. Geçen süre içinde kurlara bağlı olarak fiyatlar ortalama her ay değiştiriliyor. Bugün birçok B sınıfı otomobilin fiyatı 3-4 yıl önceki kompakt sınıf modellerin fiyatını yakalamış durumda.
İkinci elde en çok Tofaş tercih edildi
Yaklaşık 793 bin yeni aracın satıldığı 2010'da 3,25 milyona yakın ikinci el araç el değiştirdi. e-devlet sistemi içinde ilk kez hızlı bir şekilde açıklanan rakamlar içinde otomobil 2,6 milyon adetle ilk sırayı alırken Murat/Fiat (Tofaş) en çok el değiştiren marka oldu. Daha sonra sırasıyla Renault, Opel, Ford, Volks-wagen, Hyundai, Toyota, Peugeot, Honda ve Mercedes-Benz satıldı. Traktör ve motosikletler dahil edildiğinde geçen yıl alınıp satılan toplam ikinci el araç sayısı 3,6 milyonu buldu. İl bazında değerlendirildiğinde İstanbul en çok ikinci el araç alınıp satılan şehir olurken Tunceli ikinci el araç ticaretinin en düşük olduğu şehir olarak dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından değerlendirilen rakamlara göre geçen yıl 658 binden fazla ikinci el kamyonet, 140 binden fazla ikinci el kamyon, 108 binden fazla minibüs, 46,6 binden fazla otobüs ile 173 binden fazla motosiklet ve 164 binden fazla traktör satıldı. ZAMAN EKONOMİ SERVİSİ
7 MAYIS 2011/FİNANS GÜNDEM