Adli tıpta önemli bir yenilik: Virtopsi...
Scan etmek gibi, ya da MR çekmek gibi. Canlıya nasıl yapıyorsanız, kadavrada için de aynı mantık geçerli ama tabii ek olarak bazı özel teknikler kullanılıyor. Böylece dışardan bir inceleme yapabiliyorsunuz.
Virtopsi, şimdilik otopsiyi tamamlayıcı olarak kullanılıyor ve çok pahalı olduğu için henüz dünyada yaygınlaşmış değil.
Ama önümüzdeki 20 yıl içinde otopsinin istenmediği ya da yapılamadığı durumlarda aktif olarak kullanılabilecek. Böylece, kadavra açılmadan, röntgeni çekilebilecek.
Bugün, kadavrayı açmadan otopsiye yakın bir inceleme yapmak mümkün. Virtopsi sayesinde, kadavra açılmadan tüm görüntüler elde edilebiliyor.
Dünya Adli Tıp Akademisi Kongresi için İstanbul'a gelen Akademi Başkanı Duarte Nuno Vieira, virtopsinin en önemli avantajının, dini sebeplerle kadavranın açılması istenmediğinde veya bulaşıcı hastalık sebebiyle risk taşıyan durumlarda sadece röntgenle kanıt toplanabilmesi olduğunu belirtti.
Vieira, "Henüz otopsinin yerine geçtiğini söyleyemeyiz ama dini sebeplerle otopsinin yapılmak istenmediği ülkelerde, ya da bulaşıcı hastalık sebebiyle kadavranın açılmasının risk taşıdığı durumlarda virtopsi sonuçlarından yararlanılabilir" dedi.
İstanbul'da düzenlenen Adli Tıp Kongresi'nin Türkiye Dönem Başkanı Mete Korkut Gülmen, geleceğe dair önemli gelişmeler olacağının sinyalini verdi.
Gülmen, "En önemlisi, 21. yüzyıla dair, özellikle bugün sabah innovasyonla ilgili çok güzel bir oturum vardı. Ve gelecek 20 yıllık periyodu bize özetledi. 50 yıl sonra ne olacağına dair öngörüler sunuldu" dedi. (cnntürk)